INNOWWIDE

innowwide-logo

Opis programa

Innowide je dio Europskog partnerstva za inovativna mala i srednja poduzeća. Partnerstvo sufinancira Europska unija kroz Obzor Europa.

Ako ste inovativno malo i srednje poduzeće, možete se prijaviti za dobivanje bespovratnih sredstava od 60.000 eura za procjenu održivosti vašeg istraživanja ili komercijalnih ambicija na međunarodnim tržištima. Potičemo vas da svoje istraživanje i razvoj prenesete na tržišta diljem svijeta. Odaberite ciljanu regiju i zemlju i pronađite lokalnog partnera.

Trebate li testirati tehničku, komercijalnu, pravnu i društveno-ekonomsku izvedivost svoje inovacije na novom tržištu? Innowwide vam daje uvid izvan uobičajenih studija tržišta, odabira prodajnih kanala i izvozne pomoći. Smanjujemo vam rizike na vašem putu komercijalizacije podupiranjem projekata tržišne izvedivosti, stvarajući povoljne uvjete koji su vam potrebni za povećanje prihvaćanja vašeg inovativnog rješenja na stranim tržištima.

Prijavitelj

Prihvatljivi prijavitelji su inovativna mala i srednja poduzeća, uključujući novoosnovana poduzeća, iz bilo kojeg sektora:

 • osnovana su u državi članici Europske unije ili Islandu, Izraelu, Norveškoj ili Turskoj
 • obavljaju gospodarsku djelatnost (prodaje proizvode ili pruža usluge na tržištu po određenoj cijeni)
 • žele se natjecati i započeti poslovanje na novim tržištima i tržištima u razvoju diljem svijeta
 • ispunjuju kriterije podobnosti i etičkih kriterija kako je navedeno u našim smjernicama

Samozaposleni, podružnice, odjeli/centri/uredi koji su osnovani unutar ili pod matičnom organizacijom i nemaju vlastitu pravnu osobnost, partnerstva i udruge ili bilo koji drugi subjekt različit od gore navedenih nisu prihvatljivi za financiranje program Innowwide.

 •  Za svoju tvrtku možete podnijeti samo jednu prijavu. Ne možete podnijeti više prijava s različitim projektnim ciljevima ili ciljanjem na različite zemlje.

Projekt tržišne izvedivosti

Tijekom razdoblja od šest mjeseci možete:

 • provoditi studije izvedivosti tržišta za inovativne projekte ili rješenja i
 • raditi s lokalnim stručnjacima u vašoj odabranoj ciljnoj zemlji.

Innowwide može biti koristan alat za vaše istraživanje i razvoj:

 • dok razvijate svoju projektnu ideju, kako biste procijenili može li vaš lokalni partner (ili podugovorena organizacija) surađivati s vama u budućem međunarodnom projektu istraživanja i razvoja
 • nakon uspješnog završetka vašeg projekta istraživanja i razvoja, da vidite može li se vaša kombinacija tržišta proizvoda, procesa ili usluga komercijalizirati na odabranom ciljnom tržištu

Traženje partnera

 • Pronađite lokalnog partnera (podizvođača za vaš projekt tržišne izvedivosti) u odabranoj ciljanoj zemlji prije nego što se prijavite na Innowwide: https://www.eurekanetwork.org/programmes/innowwide/partner-search

Vrijednost financiranja (u EUR)

Maksimalno financiranje po projektu je 60,000 eura, a trajanje projekta je 6 mjeseci.

Maksimalna stopa financiranja iznosi 70% iznosa financiranja fiksnog iznosa od 60.000 eura, tako da ukupni prihvatljivi troškovi projekta moraju biti najmanje 86.000 eura.

70% bespovratnih sredstava (42.000 eura) isplaćuje se na početku provedbe projekta. Preostalih 30% (18.000 eura) isplaćuje se nakon dostave i odobrenja završnog izvješća.

Prihvatljivi troškovi: troškovi osoblja, podugovaranje, troškovi nabave (putni troškovi i dnevnice, amortizacija opreme, ostala roba, radovi i usluge) i neizravni troškovi (automatski izračunati na temelju paušalnog iznosa od 25% ukupnih izravnih prihvatljivih troškova, isključujući podugovaranje).

Projekti tržišne izvedivosti nisu:

 • jednostrani
 • isključivo poslovna putovanja, radionice, susreti ili promotivne aktivnosti.

Vremensko trajanje

Novi natječaj za projekte za naš program financiranja Innowwide otvorit će se tijekom 2024. godine.

Za više detalja pratite stranicu: https://www.eurekanetwork.org/programmes/innowwide/ kao i stranice Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

Natječaj iz 2023. godine možete pogledati ovdje: https://www.eurekanetwork.org/open-calls/innowwide-2023-call-02

eu-co-funded