Smart Factory Hub

SFCP_combined_big

(klik na logo vodi na platformu)

SMART FACTORY HUB je projekt koji financira Program transnacionalne suradnje Dunav 2014. - 2020. kojim se želi unaprijediti istraživanje i razvoj te uvjeti poslovnih politika međunarodne suradnje u prerađivačkoj industriji.

Opis projekta

Europska Unija prepoznaje važnost ulaganja u istraživanje i razvoj kao čimbenika ostvarenja gospodarskog rasta. Ovaj projekt je stoga usmjeren na tehnološki visoko specijalizirane male i srednje poduzetnike u prerađivačkoj industriji koje se bave navedenim područjem.

Takvi proizvođači suočeni su sa značajnim problemima - povećanim kapacitetom proizvodnje u niskobudžetnim gospodarstvima te povećanom razinom sofisticiranosti lanaca opskrbe u visokobudžetnim gospodarstvima.

Lean proizvodni proces i pametna proizvodnja mogu značajno povećati učinkovitost proizvodnje snižavanjem troškova, ispravnim radom i učinkovitom raspodjelom vremena ukupne proizvodnje uključujući rad strojeva, linija i ljudi.

U projektu surađuju akademske i poslovne zajednice, javne vlasti te šira publika u sljedeća 3 područja:

1. nove tehnologije (poboljšanje učinkovitosti, kvalitete i fleksibilnosti)

2. poboljšani proizvodni procesi (npr. Lean proizvodnja)

3. optimizacija korištenja ljudskih resursa

 

Glavni učinci projekta: 

1. Transfer Lab pilot - u svim zemljama partnera izabire se 10 poduzeća koja koriste rješenja pametne proizvodnje; ta rješenja bit će u jedinstvenom katalogu i promovirat će se kroz projekt malim i srednjim poduzetnicima (MSP-ima) u svim zemljama; dva MSP-a u svakoj zemlji će izabrati međunarodno rješenje za prijenos tehnologije - cilj je potaknuti prijenos tehnologije između regija

2. Policy Lab pilot - pronalazak instrumenata u svakoj regiji za prijenos rješenja pametne proizvodnje, prijenos iskustva i dobrih praksi između regija, procjena utjecaja projekta na regije

3. Smart Factory Cooperation Platform (popis institucija koje se bave Industrijom 4.0 u Podunavlju, alat za pronalaženje poduzeća koja nude rješenja pametne proizvodnje u Podunavlju) 

4. e-learning platform (predavanja stručnjaka na temu Industrije 4.0, kalendar događanja, mogućnost sudjelovanja na webinarima, promocija rješenja pametne proizvodnje)

Cilj projekta

Cilj projekta je poboljšanje okvirnih uvjeta inovacija u području pametne proizvodnje. Projekt će stoga doprinijeti višem stupnju teritorijalne integracije izuzetno heterogene dunavske regije, razvojem i implementacijom strateških okvira i zajedničkih perspektiva u području novih rješenja u prerađivačkoj industriji.

Prema utvrđenoj osviještenosti zajedničkih potreba, izazova i prilika, pilot akcije omogućit će dionicima razvoj novih pristupa na zajedničkoj osnovi.

S razvijenim okvirom, alatima i uslugama te konkretnim pilot projektima, SMART FACTORY HUB će doprinijeti poboljšanju upravljanju inovacijama kroz implementaciju strukture međunarodne suradnje koja će biti u poziciji da podrži EU Strategiju za dunavsku regiju.

Kao glavni rezultat projekta predviđa se poboljšana suradnja između istraživanja i poslovanja u području pametne proizvodnje.

Projektni partneri

 • Pomurje Technology park – PTP (SI)
 • Technical University of Cluj-Napoca – UTCN (RO)
 • Croatian Agency for SMEs, Innovations and Investments – HAMAG-BICRO (HR)
 • University of Stuttgart – Institute for Human Factors and Technology Management – USTUTT (DE)
 • PROFACTOR GMBH – PRO (AT)
 • University of West Bohemia – UWB (CZ)
 • Slovak Chamber of Commerce and Industry – SCCI (SK)
 • Pannon Business Network Association – PBN (HU)
 • Foundation “Cluster Information and Communications Technologies” – BICT (BG)
 • Chamber of Commerce and Industry of Serbia – CCIS (RS)
Pridruženi strateški partneri
 • Public Agency for Entrepreneurship, Internationalisation, Foreign Investments and Technology – SPIRIT (SI)
 • Stuttgart Region Economic Development Corporation – WRS (DE)
 • Ministry of Economy of the Republic of Serbia – MERS (RS)

Vrijednost projekta

 • Ukupna vrijednost: 1.838.636,60 EUR, od čega je HAMAG-BICRO-u na raspolaganju 174.035,80 EUR
 • Iznos financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR): 1.456.071,99 EUR
 • Iznos financiran iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA): 106.769,09 EUR
Trajanje projekta:  30 mjeseci (01/2017 – 06/2019) Glavna stranica projekta: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/smart-factory-hub
fb-follow-buttonlinkedinr-follow-buttontwitter-follow-button

Izdvojene vijesti

Pretplatite se na naš newsletter!

Projekt Smart Factory Hub

Kontaktirajte nas

 • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
 • smartfactoryhub [at] hamagbicro.hr