ODEON
Open Data for European Open iNnovation

LOGO_ERDF_odeon-En1

Središnji cilj Strategije EU 2020 je postaviti europsko gospodarstvo na visoki i održivi smjer rasta. U tu svrhu, Europa mora ojačati svoj inovativni potencijal i koristiti svoje resurse na najbolji mogući način. Jedan od tih resursa su javni podaci - sve informacije javnih tijela proizvedene, sakupljene ili kupljene u EU.

Takve informacije su npr. geografske informacije, statistika, vremenski podaci, podaci iz javno financiranih istraživačkih projekata itd. Te informacije imaju značajan - trenutačno neiskorišteni - potencijal za ponovnu upotrebu u novim proizvodima i uslugama, dok bi sveukupni ekonomski dobici od korištenja tog resursa u EU mogli iznositi do 40 milijardi eura godišnje. Otvaranje javnih podataka također će potaknuti sudjelovanje građana u političkom i društvenom životu te pridonijeti političkim pitanjima kao što je okoliš.

Projekt ODEON bavi se iskorištavanjem Otvorenih Podataka radi jačanja odnosa između digitalnog rasporeda, strategije e-vlade, platforma otvorenih podataka implementiranih na više razina i dostupnosti Otvorenih Podataka s ciljem pružanja potpore inovacijskom procesu unutar područja Interreg Mediteran.

Što su Otvoreni Podaci?

Prema European dataportal, Otvoreni Podaci su podaci kojima svatko može pristupiti te ih može koristiti i dijeliti. Vlade, tvrtke i pojedinci mogu koristiti Otvorene Podatke u socijalne, ekonomske i ekološke svrhe. Otvoreni Podaci postaju korisni kada su dostupni u uobičajenom, strojno čitljivom formatu.

Otvoreni podaci moraju biti licencirani. Licenca mora dopustiti korištenje podataka na bilo koji način, uključujući pretvaranje, kombiniranje i dijeljenje podataka s drugima, čak i komercijalno.

Zašto su nam potrebni Otvoreni Podaci?

Otvoreni Podaci mogu donijeti različite pogodnosti vladama, tvrtkama i pojedincima. Mogu pomoći u poboljšanju usluga, rastu gospodarstva i zaštiti našeg planeta.

Glavni ciljevi projekta

Glavni cilj projekta ODEON je uspostavljanje i testiranje modela i instrumenta povezanog s ovim modelom za izgradnju inovativnog klastera podataka koji se sastoji od MSP-eva, startup-a i istraživačkih instituta. Cilj klastera je razvoj poduzetničke, tržišne i društvene vrijednosti Otvorenih Podataka.

Uspostavljeni klasteri će podržati lokalne održive pružatelje usluga (Data HUBs) koji imaju sposobnost utjecanja na javne institucije, u objavi kvalitetnih Otvorenih podataka. Time će pomoći MSP-ima i startup-ima. Zauzvrat, razvijeni proizvodi i usluge će se razviti izvan regionalnih granica i imati utjecaj na podatkovnu ekonomiju, koja će tada oblikovati održivi rast mediteranskog područja. Pilot aktivnosti ODEON projekta također će utjecati na širu politiku iskorištavanja podataka.

ODEON će kroz svoje aktivnosti poticati lokalne, regionalne i nacionalne vlasti u provođenju kvalitetnijeg e-vlada zakonodavstva. Također će obuhvatiti postojeće klastere i MSP-ove u području Otvorenih Podataka u digitalnim tehnologijama s ciljem poticanja poduzetništva. Cilj ODEON-a nije samo povećati ekonomsku vrijednost Mediterana, već i društvenu inovaciju.

Glavni rezultati projekta

Projektni partneri su se obvezali ostvariti sljedeće ciljeve:
• Podržati aktere javnih politika i njihovo e-vlada zakonodavstvo
• Povećati dostupnost besplatnih i kvalitetnih Otvorenih Podataka za sve aktere četverostruke zavojnice (edukacija, istraživanje, razvoj i inovacije)
• Pomoći MSP-ima u promicanju novih proizvoda i usluga u području Otvorenih Podataka
• Uspostaviti lokalne centre za podršku Podatkovne Ekonomije (Data HUBs)

Projektni partneri

1) Veneto Region, ITA
2) Chamber of Economy Montenegro, MNE
3) Croatian Agency for SMEs, Innovations and Investments (HAMAG-BICRO), CRO
4) Technology Park Ljubljana Ltd, SLO
5) Greek Free Open Source Software Society, GR
6) Government of Aragon, ESP
7) Agency for Sustainable Mediterranean Cities and Territories, FRA
8) Padua Chamber of Commerce Industry Crafts Agriculture, ITA

Vrijednost projekta

Ukupna vrijednost: 2,013,842.76 € od čega je HAMAG-BICRO-u na raspolaganju 165,551.56 €
Iznos financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR): 1,856,204.81 €
Iznos financiran iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA): 157,637.95 €

Trajanje projekta: 30 mjeseci (02/2018 – 07/2020)
Glavna stranica projekta: https://odeon.interreg-med.eu/

fb-follow-buttontwitter-follow-button

Izdvojene vijesti

Pretplatite se na naš newsletter!

Projekt ODEON

Kontaktirajte nas

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • odeon [at] hamagbicro.hr