Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) organizirala je radionicu “Utjecaj velikih podataka i ODEON projekta” u sklopu projekta ODEON (Open Data for European Open iNnovation) kao posljednju u nizu aktivnosti prije završetka projekta.

Radionicu koju je moderirala Iva Milašinčić, voditeljica Službe za razvoj Sektora za razvoj i podršku korisnicima, pozdravnim je govorom otvorio Mate Kovač, v.d. ravnatelj Sektora za razvoj i podršku korisnicima: “Pri samom kraju projekta ODEON, možemo se osvrnuti na niz projektnih aktivnosti realiziranih u obliku brojnih radionica i studijskih posjeta te uspostavljen nacionalni HUB, čime smo stvorili zajednicu ključnih dionika relevantnih za otvorene podatke.“  Istaknuo je Open Data Hackathon kao jednu od nedavno održanih aktivnosti tijekom koje su razvijena brojna kvalitetna aplikacijska rješenja uporabom otvorenih podataka. Osim novčanih nagrada osiguranih od strane sponzora, HAMAG-BICRO je najboljim natjecateljima omogućio nastup na LEAP summitu, gdje su imali priliku predstaviti svoje rješenje pred potencijalnim investitorima i tako pronaći izvore financiranja za svoje aplikacije ili IT rješenja koja su razvili.

U ovom trenutku, pred kraj provedbe projekta ODEON, kad i sami imamo više znanja o otvorenim podacima i mogućnostima koje nose sa sobom, možemo slobodno zaključiti kako bi se mnogi poslovni procesi, proizvodi i usluge u malim i srednjim poduzećima ili javnim institucijama mogli unaprijediti i približiti svojim korisnicima, kad bi se otvoreni podaci koristili na ispravan način odnosno ponovno upotrebljavali.“, zaključio je na kraju izlaganja Kovač.

Ivan Podrug, član projektnog tima projekta ODEON iz HAMAG-BICRO-a prezentirao je glavne ciljeve i provedbene aktivnosti projekta ODEON. Riječ je o mediteranskom projektu koji ima za cilj promicanje inovacijskih kapaciteta za razvoj pametnog i održivog rasta, a specifični cilj mu je povećati transnacionalnu aktivnost inovativnih klastera i mreža ključnih sektora mediteranskog područja. U projektu je sudjelovalo 10 partnera iz 7 zemalja – Italije, Crne Gore, Slovenije, Grčke, Španjolske, Francuske i Hrvatske. Projekt je započeo u veljači 2018., a zbog iznimnih okolnosti u kojima smo se svi našli zbog koronavirusa, trajanje projekta produženo je do 31. prosinca 2020.

“Otvoreni podaci kao što su geografske informacije, statistika, vremenski podaci, podaci iz javno financiranih projekata imaju velik značaj koji je trenutačno neiskorišten, a prema nekim procjenama, smatra se da bi ekonomski dobici od korištenja tog resursa mogli iznositi čak do 40 milijardi eura godišnje. Samo otvaranje podataka potaknut će sudjelovanje građana u političkom i društvenom životu te pridonijeti političkim pitanjima kao što je na primjer okoliš. Otvoreni podaci mogu donijeti različite pogodnosti tijelima javne vlasti, tvrtkama i pojedincima. Također, mogu doprinijeti poboljšanju usluga, rastu gospodarstva i zaštiti našeg planeta.”, istaknuo je Podrug.

Luka Novosel, načelnik Samostalnog sektora za strateško upravljanje razvojem RH i koordinaciju investicija iz EU instrumenata u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavio je Nacionalnu razvojnu strategiju RH do 2030 i Open data te pritom naglasio:Nacionalna razvojna strategija Hrvatske do 2030. godine prepoznaje važnost podataka u razvoju gospodarstva i podržava ekonomiju baziranu na podacima („data driven economy“) kao jedan od smjerova razvoja u narednih 10 godina.“

Božo Zeba, načelnik Sektora za razvoj javnih usluga digitalnog društva u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva i pridruženi partner projekta ODEON prezentirao je aktivnosti ureda u području otvorenih podataka s naglaskom na njihovu važnost u digitalnoj transformaciji u Hrvatskoj.

„Kad smo krenuli raditi s otvorenim podacima, uočili smo potrebu podizanja svijesti o njihovoj važnosti i uporabnoj vrijednosti za cijelo društvo. Dok nisu dostupni nikome, vrijednost podataka ravna je nuli. Tek njihovom uporabom, stvara se njihova vrijednost.” Potom je prikazao modul i tehnološku arhitekturu novog sustava koji planiraju izgraditi sljedeće godine te najavio uvođenje validacije kvalitete podataka, analitiku i gamifikaciju kao nove elemente u skupove podataka koji će podići razinu korištenja i ciljne skupine. “Jako puno podataka rasprostranjeno je među tijelima javne vlasti i potrebno je puno truda dok ih se prikupi. Na primjeru Open Data Hackathona vidjeli smo da je potražnja za njima vrlo velika. Otvoreni podaci su osnova za izgradnju digitalnog društva. Europa u narednom periodu mora pojačati inovacije u području digitalne transformacije jer u tom smjeru ide cijeli svijet.”

Praktičnu uporabu otvorenih podataka kroz primjere dobre prakse predstavili su predstavnici realnog sektora. Marko Štajcer, direktor odjela Inovacije i razvoj u Poslovnoj inteligenciji je istaknuo kako danas kompanije koje koriste otvorene podatke dobivaju prednost pred drugima na tržištu: “Danas postoji puno više izvora otvorenih podataka. Zbog evolucije tehnologije danas imamo dodatne podatkovne izvore i više uređaja koji generiraju podatke. Stoga je izuzetno bitno voditi brigu o njihovoj kvaliteti. Tako prikupljeni podaci pomažu kompanijama da bolje razumiju svoje korisnike (360 customer view), zahvaljujući čemu prilagođavaju svoje usluge kako bi se kvalitetom istaknuli na tržištu.”

Ivica Skender, viši stručni savjetnik tvrtke GDi koja u svom svakodnevnom radu koristi lokalne i globalne otvorene podatke, prezentirao je korištenje lokacijskih usluga zasnovanih na GIS tehnologiji. “Najbolji primjer korištenja otvorenih podataka ove godine iz naše prakse je svakako Nadzorna Ploča za COVID-19 situaciju za cijeli svijet sa Johns Hopkins University koju su sigurno svi u Hrvatskoj pogledali barem jednom. Koliko je to popularan način obavještavanja javnosti o temi od najšireg interesa, pokazuje podatak da je ova Nadzorna Ploča imala do sada više od 1 trilijun (tisuću milijardi) pogleda u nešto manje od godinu dana.”

Željko Krizmanić, voditelj BIRD inkubatora i sudionik Open Dana Hackathona, predstavio je BIRD inkubator pokrenut od strane Poslovne inteligencije koji je osmišljen kao startup inkubator za timove koji bi trebali razviti svoja rješenja od ideje do funkcionalnog proizvoda u određenom razdoblju: “BIRD inkubator će takvim timovima pružiti kompletnu podršku za razvoj. Ovaj incubator je usko specijaliziran za područje umjetne inteligencije i data analitike jer vjerujemo da će ovo područje modelirati svijet u narednom periodu. Plan nam je okupiti timove iz Hrvatske i cijelog svijeta.”

Leon Andrec, predstavnik Crop Shepherd tima, pobjednika Open Data Hackathona predstavio je autonomni mobilni robot za lasersko uništavanje korova koji olakšava obradu zemlje. Osvrnuvši se na upotrebu otvorenih podataka prilikom razvijanja ovog rješenja izdvojio je: “Prilikom izrade ovog rješenja, od velike pomoći su nam bili podaci Državnog zavoda za statistiku, kao i geodetski podaci zahvaljujući kojima smo dobili uvid u granice parcela. Također, koristan je bio i IBM weather service koji može predvidjeti grmljavinu i nevrijeme u radijusu do 500 m, radi sigurnosti samog robota.”

Lloyds design Najbolji osjećaj u poduzetništvu je kada ostvariš svoje planove, snove, ciljeve, kada se poslovna aktivnost koju si zamislio stvarno realizira. Naše uspješne priče Microblink Sigurni smo da ćemo uz nastavak dobre suradnje s HAMAG-BICRO-om ostvariti predviđene ciljeve i komercijalizirati nove proizvode u području kibernetičke sigurnosti te zaposliti veći broj mladih stručnjaka Naše uspješne priče KONČAR – Institut za elektrotehniku SafeTRAM projekt uspješno je završio prvu, temeljnu fazu istraživanja, te nastavljamo s fazom industrijskog istraživanja. Do sada nismo naišli na neki nepremostivi izazov, te moram pohvaliti HAMAG-BICRO za pomoć pri provedbi ovih projekata Naše uspješne priče Pogled u plavo HAMAG-BICRO omogućio je pravi uzlet projekta Pogled u plavo. Druge financijske institucije pokazale su malo interesa za kreditiranje specifične opreme potrebne za projekt. Zahvaljujući HAMAG-BICRO-u, ove godine planiramo obilazak 15 gradova. Naše uspješne priče A-Elektronik Nabavili smo stroj za montažu elektroničkih komponenata, tzv. stroj za asembliranje elektroničkih tiskanih ploča u SMD tehnologiji. Riječ je o tehnološki najnaprednijem stroju te vrste u Hrvatskoj. Naše uspješne priče Systemcom d.o.o. Bez njih projekt ne bismo uspjeli realizirati, jer je razvoj novog čipa dugotrajan i skup. Jako nam je drago što se takav projekt uspio realizirati u našoj zemlji Naše uspješne priče Hipersfere d.o.o. Osim sredstava, neophodnih za nastavak razvoja, dodatno financiranje je ključno za opstojnost tima do potpisivanja ugovora o daljnjem financiranju s potencijalnim investitorima koji pokazuju značajan interes za projekt Hipersfera. Naše uspješne priče PhotoMath Potpora MINPO-a i HAMAG-BICRO-a izuzetno nam je pomogla, prvenstveno da razvijemo tehnologiju na razini na kojoj je ona danas. Ista potpora nam je kasnije omogućila da razvijemo proizvode utemeljene na toj tehnologiji, promoviramo ih i izađemo na svjetsko tržište u čemu smo uspjeli Naše uspješne priče Aquapark Istralandia Iako poslujemo tek godinu dana, presudna nam je bila potpora Agencije koja je odmah prepoznala naš projekt te jednostavno, stručno i brzo preuzela određeni rizik projekta, što je u konačnici rezultiralo odobrenjem kredita od strane HBOR-a Naše uspješne priče Pena autokozmetika d.o.o. Ovim projektom financirat će se izgradnja nove proizvodno-skladišne hale kao i nabava nove proizvodne opreme, čime će se riješiti glavni problem poslovanja poduzeća, a to je manjak ukupnih kapaciteta. Naše uspješne priče Hotel Borovnik d.o.o. Potpora države pri tome je ključna i bez nje hrvatska turistička poduzeća ne bi mogla uspješno konkurirati  na turističkom tržištu. Naše uspješne priče Dundo promet d.o.o. Projektom naziva „Proširenje proizvodnih kapaciteta tvrtke DUNDO-PROMET d.o.o“, tvrtki će se omogućiti povećanje proizvodnih kapaciteta koji su dosad bili ograničeni samo na postojeće klijente zbog nedostatka slobodnog proizvodnog prostora. Naše uspješne priče Magnolia slastice Saznale smo za HAMAG-BICRO jamstveni program, otišle u HBOR i zatražile kredit. Predstavili smo im našu viziju, sami projekt  te potrebu za proširenjem kapaciteta. Sva dobivena sredstva kredita uložile smo u uređenje interijera i proizvodnju slastica. Naše uspješne priče Crv d.o.o. Drago nam je da smo uz EU sufinanciranje projekta u mogućnosti ostvariti investiciju koja će biti ne samo dio našeg poslovanja i tvrtke, nego će i gradu Velikoj Gorici dati potreban sadržaj velikog grada, a stanovnicima mjesto ugodnije za život i šireg sadržaja, što je dodatna pogodnost na razini grada i županije. Naše uspješne priče Marin Expert d.o.o. Zasigurno ne bismo u ovom trenutku bili u mogućnosti krenuti u ovu investiciju da nije bilo bespovratnih sredstava HAMAG-BICRO-a Naše uspješne priče CAPILLUS REGIUM : Nikada se ne bih odvažila krenuti u ovu priču da nisam uvidjela prednosti zajma. Moram pohvaliti HAMAG-BICRO tim koji su vrlo brzo, stručno i efikasno odradili veliki dio posla. Sada samo preostaje raditi i živjeti svoj san. Naše uspješne priče AD Plastik Dobivena sredstva znače istraživanje i razvoj nove tehnologije bojenja interijera, što će omogućiti proširenje proizvodnih kapaciteta, otvoriti nova radna mjesta, osigurati rast prihoda kroz povećanje izvoza i unaprjeđenje konkurentnosti Naše uspješne priče SEDAM IT Imali smo priliku uz pomoć agencije HAMAG-BICRO raditi na poboljšanju prijave našeg projekta te smo postali prva tvrtka iz Hrvatske koja je prošla evaluaciju i dobila financiranje iz Eurostars programa Naše uspješne priče
logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • +385 1 488 10 43
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content