TEX-DAN
Unapređenje kružnog gospodarenja u tekstilnim i modnim lancima vrijednosti

tex-dan-logo

Projekt Unapređenje kružnog gospodarenja u tekstilnim i modnim lancima vrijednosti (TEX-DAN) je projekt Interreg programa Danube Region 2021-2027 https://interreg-danube.eu/projects/tex-dan  koji se bavi izazovima iz područja kružnog gospodarenja tekstilom u zemljama Podunavlja.

Ekološki i gospodarski značaj nultog otpada tekstila nije dovoljno prepoznat u Podunavlju, a poslovne prakse i modeli zaostaju za vodećim europskim i globalnim (Nizozemska, Danska, Australija). Većina potrošača nije svjesna da je tekstilna industrija među najvećim zagađivačima okoliša, posebice voda te  da su glavni krivci povećani trend brze mode i neadekvatni dizajn i proizvodna tehnologija koji usporavaju prelazak s linearnog na kružno gospodarenje tekstilom.  

Imajući to u vidu, TEX-DAN ima za cilj povećati svijest o značaju kružnog gospodarenja tekstilom, analizirati postojeće stanje te predložiti dobre prakse i nove tehnologije koje bi Podunavlje približile najboljim EU i svjetskim dobrim praksama.

Projekt je započeo 1. siječnja 2024. godine i traje do 30. lipnja 2026. godine, a okuplja 14 partnera iz svih zemalja Podunavlja (HR, AT, HU, SI, SL, CZ, MO, RU, BG, RS i BiH), dok je voditelj projekta Južna transdunavska regionalna inovacijska agencija iz Mađarske. Hrvatski partner je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), a pridruženi partneri su Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska udruga poslodavaca.

Tijekom trideset mjeseci trajanja projekta, implementirat će se tri pilot projekta putem kojih će se istaknuti nove tehnologije u dizajnu, proizvodnji i recikliranju tekstila koje pomažu u modelu kružnog gospodarenja tekstilom. U zadnjoj godini će se uspostaviti transnacionalna platforma Podunavlja u koju će biti uključeni svi dionici eko sustava s ciljem razmjene dobre prakse, zajedničkih inicijativa i projekata te otvaranja novih tržišta i radnih mjesta.

Vrijednost projekta je 2,716.892 EUR.

Izdvojene vijesti