ZAGREB, 27. 09. 2020. – Započeo je Open Data Hackathon koji Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) organizira u okviru projekta ODEON (Open Data for European Open iNnovation), financiranog kroz program Interreg Mediterranean Europskog fonda za regionalni razvoj. Cilj hackathona je razviti inovativna rješenja koja moraju promicati korištenje otvorenih podataka iz javnog sektora, posebno onih koji se objavljuju na nacionalnim / regionalnim portalima otvorenih podataka iz sljedeća četiri tematska područja: promet i mobilnost, zdravlje i kvaliteta života, okoliš i energija te pametni turizam.

Hackathon je svečano otvoren uvodnim obraćanjem Ante Janka Bobetka, člana Uprave HAMAG-BICRO-a: "Zadovoljni smo što je Open Data Hackathon u okviru projekta ODEON prepoznat kao interesantna aktivnost HAMAG-BICRO-a koja može pomoći natjecateljima u razvoju njihovih ideja koje kasnije mogu pretočiti u proizvode i usluge. Zahvaljujem našim poduzetnicima koji su prepoznali ovu inicijativu, njihova pozitivna reakcija jasan je signal Agenciji da smo napravili dobar potez. Ponosni smo na impresivan popis vrhunskih stručnjaka koje smo okupili u naš tim mentora, vjerujemo da će natjecatelji uz njihovu pomoć moći unaprijediti svoje ideje u što bolje projektne prijedloge koje ćemo sutra ocjenjivati. Sretno svima!“

Što su otvoreni podaci i koja im je svrha, u svojem izlaganju pojasnio je Božo Zeba, načelnik Sektora razvoja digitalne infrastrukture i usluga u javnom sektoru u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva, partneru projekta ODEON. Kao državna upravna organizacija, zaduženi su za održavanje i unaprjeđivanje nacionalnog Portala otvorenih podataka Republike Hrvatske na https://data.gov.hr/

Prilikom svojeg izlaganja, Božo Zeba istaknuo je: „Hvala što podržavate inicijavitu koja ima globalnu dimenziju, mnoge zemlje prepoznale su činjenicu da su podaci nafta 21. stoljeća i predstavljaju industrijsku revoluciju 4. generacije koja raste na podacima i uporabi podataka.“ Posebno je naglasio važnost označavanja izvora prilikom objavljivanja podataka te poštivanje autorskih prava i licencija.

Prof. dr. Slavko Vidović, osnivač InfoDom grupe, tijekom svojeg izlaganja na temu „Semantički model javne uprave kao ključni dio Open Data Infrastrukture“, istaknuo je kako u današnjem dinamičnom svijetu podaci predstavljaju digitalne energente i daju potisak poslovanju. „Danas je puno važnije znati što se događa izvan tvrtke, podaci o događajima i reagiranje na njih od ključne su važnosti za uspješnost poslovanja. Bez podataka koje kreira javna uprava naprosto više nije moguće poslovati u današnjem digitalnom društvu. Stoga pozdravljamo ovu inicijativu HAMAG-BICRO-a koji je prepoznao važnost otvorenih podataka.“

Koliko su važni podaci o vremenu i kako ono ima izrazito velik utjecaj na naše zdravlje, kvalitetu života, gospodarstvo, poljoprivredu, okoliš, turizam i ostale aspekte našeg života, pojasnio je Ivan Turčin, certificirani IT Architect kroz prezentaciju „Vrijeme utječe na sve, uključujući i vas“.  Svoje iskustvo sudjelovanja u EUvsVirus hackathonu u čijoj je organizaciji za Hrvatsku sudjelovao HAMAG-BICRO, opisao je Marko Štajcer, direktor inovacija i razvoja u Poslovnoj inteligenciji, kroz prezentaciju „Kako smo ušli u finale najvećeg europskog hackathona s projektom BirdBox“, podijelivši s natjecateljima dragocjeno iskustvo.

Uvodni dio zaključen je motivacijskim govorom punim korisnih savjeta za natjecatelje za sam početak, tijek i završetak razvijanja njihovih ideja i priprema za finalno izlaganje pred žirijem (pitch) Boris Tomaš, docent na Fakultetu organizacije i informatike, organizator mnogih hackathona, natjecatelj i motivator, Ponos Hrvatske.

Natjecatelji su se potom uputili na individualan rad s mentorima koje su odabrali među 20 vrhunskih stručnjaka koji su nesebično stavili svoje vrijeme na raspolaganje za potrebe Open Data Hackathona.  Mentori dolaze iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Ureda Svjetske banke u Republici Hrvatskoj, Fakulteta organizacije i informatike, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, Hrvatskog instituta za povijest, Lean Startup Hrvatska, Deutsche Telekom, Zagrebačke škole ekonomije i managementa, Parser compliance, Invento Capital Partners, Poslovne inteligencije, MIPS d.o.o. i Megatrend poslovnih rješenja.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • +385 1 488 10 43
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content