Europska poduzetnička mreža (EEN)

hb-een

Europska poduzetnička mreža (EEN) glavni je instrument Europske strategije za povećanje gospodarskog rasta i zaposlenosti. Sastoji se od blizu 600 organizacija iz preko 50 zemalja, koje se bave podrškom poduzetništvu. EEN putem svojih preko 3.000 stručnjaka pomaže malim i srednjim poduzećima u ostvarivanju maksimuma od poslovnih prilika na jedinstvenom Europskom tržištu.

Europsku poduzetničku mrežu čine gospodarske komore, tehnološki centri, sveučilišta, istraživački instituti i razvojne agencije, međusobno povezane moćnim bazama podataka, putem kojih s drugim članovima mreže dijele svoje znanje te informacije o tehnologijama i poslovnim partnerima. Europska poduzetnička mreža je blisko povezana s Europskom komisijom, a što omogućava stalnu usklađenost s razvojem EU politika te omogućuje prijenos stavova malih poduzeća nazad u Brisel.

Europska poduzetnička mreža pokrenuta je u veljači 2008. godine od strane Europske komisije, Opće uprave za poduzeća i industriju, ujedinjući u jednu mrežu ranije postojeće mreže Europskih informativnih centara te Centara za prijenos inovacija, osnovanih 1987. i 1995 godine.

Usluge

Pružanje podrške malim poduzećima čini kamen temeljac nastojanja Europske unije za osiguranjem gospodarskog rasta i zaposlenosti. Kako mala i srednja poduzeća čine 99% od svih poduzeća u Europskoj uniji te zapošljavaju 67% od svih zaposlenih, tako ono što je dobro za mala i srednja poduzeća je dobro i za Europsku ekonomiju.

EEN usluge su primarno orjentirane prema malim i srednjim poduzećima, ali su također dostupne svim drugim vrstama poduzeća, sveučilištima i istraživačkim centrima. Sve usluge mreže su u potpunosti besplatne za sve korisnike.

Europska poduzetnička mreža svojim klijentima pruža sljedeće usluge:

  1. Internacionalizaciju poslovanja – Kad želite proširiti svoje poslovanje na druge zemlje potrebni su vam sposobni i pouzdani partneri. EEN vam pomaže da ih pronađete. Naše baze podataka sadrže tisuće profila poduzeća putem kojih možete identificirati, kao i osobno susresti potencijalne poslovne partnere na našim događanjima.
  2. Transfer tehnologije – Mreža vam može pomoći ako trebate određenu tehnologiju ili inovaciju koju bi uklopili u svoje poslovanje ili tehnologiju. Dostupna vam je najveća baza podataka najsuvremenijih tehnologija sa preko 23.000 uključenih profila.
  3. Pristup financiranju – Ostvariti financiranje predstavlja veliki izazov za poduzetnike i mala poduzeća. EEN stručnjaci mogu pomoći vašem poduzeću da dobije financiranje neophodno za njegov daljnji rast. Možemo vam pomoći pronaći pravi izvor financiranja kroz fondove rizičnog kapitala i zajmove, sredstva javnih potpora, kao i porezne olakšice.
  4. Financiranje istraživanja – Sudjelovanje u EU istraživačkim projektima izvrstan je način za jačanje konkurentnosti vašeg poduzeća. U tome vam EEN pomaže. Naši stručnjaci će procjeniti vaše potrebe i potencijale te vas povezati s pravim partnerima za vaše projekte.
  5. Savjetovanje o pravu i standardima Europske unije – EEN stručnjaci vam mogu pomoći pronaći put kroz labrint pravnih propisa te vam na taj način olakšati prodaju vašeg proizvoda ili usluge u drugoj zemlji Europske unije.
  6. Intelektualno vlasništvo i patenti – Ako želite komercijalizirati novu ideju, proizvod, uslugu ili postupak EEN vas može savjetovati kako ih zaštititi te na taj način postići najviše od ideja i tehnologija koje vaše poduzeće razvija.
  7. Povezivanje s Europskom komisijom – Ako se susrećete s problemima u poslovanju u drugoj EU državi – podijelite ga s nama. Europska komisija želi čuti kakav utjecaj njeni zakonodavni prijedlozi i inicijative imaju na mala poduzeća i spremna je poslušati o problemima s kojima se susrećete.

Partneri

Hrvatski konzorcij Europske poduzetničke mreže sastoji se od šest partnera, od kojih je Hrvatska gospodarska komora (HGK) koordinator konzorcija, dok je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) partner za pitanja transfera tehnologije, inovacija i financiranja istraživanja.

Hrvatski konzorcij sastoji se i od četiri regionalna partnera; Ureda za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu (UTT), Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci (STEPRI), Tehnološkog parka Varaždin (TPV) te Tehnologijsko-razvojnog centra u Osijeku– Tera Tehnopolis (TERA).

Svi zainteresirani mogu se za savjet i pomoć obratiti bilo kojem partneru hrvatskog konzorcija, koji će ih u slučaju potrebe preusmjeriti na pojedinog partnera u mreži koji je za njega nadležan bilo regionalno, a bilo iz razloga što ima ekspertizu u području koja je u konkretnom slučaju potrebna.

Pretražite bazu poslovnih i tehnoloških partnera

EEN međunarodnoj bazi tehnologije možete pogledati i preuzeti profile koji se svakodnevno objavljuju u bazi tehnologije Europske poduzetničke mreže. Dnevno se u bazu doda i do stotinu tehnoloških profila iz različitih područja djelatnosti kojima tvrtke nude ili traže proizvode i usluge.

Ukoliko u bazi pronađete pravog partnera za transfer tehnologije, želite kreirati profil svoje tehnologije te istu ponuditi na EU tržištu slobodno nas kontaktirajte.

Obrazac tehnološke suradnje možete preuzeti ovdje i poslati na adresu .“

EEN brošuru možete preuzeti ovdje.

Platforma FINNO - Access2Finance and Innovation Platform – nova je regionalna platforma koja nudi informacije o financijskim instrumentima i podršci za inovacije dostupnim malim i srednjim poduzećima (MSP) u jugoistočnoj Europi. Platforma je razvijena u okviru EEN-a i na inicijativu sedam EEN konzorcija iz šest država: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Slovenije. Cilj joj je daljnje jačanja rasta i razvoja MSP-a u cijeloj regiji poboljšanjem njihovog pristupa financiranju i fokusiranjem na inovativni proces od poslovnih ideja do komercijalnog uspjeha na međunarodnim tržištima.

Imajući na umu da postoje razne vrste financijske i inovacijske potpore koju MSP-ima pružaju različiti EU programi i institucije, FINNO nudi informacije o svim relevantnim i dostupnim mogućnostima financiranja i inovacija koje bi mogle odgovarati određenom poslovanju. Osim informativnog karaktera, platforma okuplja MSP-e i financijske institucije uključene u određene EU programe, ali također povezuje i međunarodne dionike inovacija koji bi mogli pomoći MSP-ima u jugoistočnoj Europi da dalje razvijaju svoje poslovanje i savjetodavnim uslugama koje pružaju međunarodne financijske institucije uključene u ovaj program. Putem platforme je također moguće organizirati online sastanak s brojnim EEN savjetnicima iz regije.

 

Posjetite platformu i jednostavno organizirajte online sastanak na: https://www.finnosee.eu/

FINNO LOGO
fb-follow-button
twitter-follow-button
linkedinr-follow-button

Izdvojene vijesti

Pretplatite se na naš newsletter!

Projekt EEN

Kontaktirajte nas

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • +385 1 488 10 15
  • een [at] hamagbicro.hr