Europska poduzetnička mreža

Izrađen je novi EEN Newsletter za srpanj, 2017. u kojem možete pronaći predstojeće gospodarske susrete i edukacije u organizacije Europske poduzetničke mreže (EEN), kao i aktualne natječaje.

Izrađen je Newsletter za veljaču „EEN novosti za ICT sektor“ u kojem možete pronaći predstojeće gospodarske susrete i edukacije u organizacije Europske poduzetničke mreže (EEN), kao i aktualne natječaje.

EEN brošuru možete preuzeti ovdje.

Objavljena nova brošura
“Croatia Traditionally Innovative” u suradnji s EEN-om

Europska poduzetnička mreža otvara nove mogućnosti za male i srednje poduzetnike u Europi. Pridružite se milijunima tvrtki koje su već iskoristile pogodnosti njezine palete usluga!

Katalog hrvatskih inovativnih projekata

Uz potporu Europske poduzetničke mreže (EEN) izrađen je Katalog hrvatskih inovativnih projekata sufinanciranih iz BICRO Programa Provjere inovativnog koncepta (Proof of Concept – PoC).

BICRO u ovom katalogu predstavlja 77 projekata PoC korisnika iz privatnog i javnog sektora koji su potvrdili koncept svoje ideje.

S ciljem Transfera tehnologije i/ili Internacionalizacije poslovanja BICRO/EEN tim će se pobrinuti kanalima Europske poduzetničke mreže omogućiti ovim Korisnicima pristup potencijalnim investitorima i/ili partnerima u njihovom projektu.

S obzirom je cilj kataloga ostvariti međunarodnu suradnju, napisan je samo na engleskom jeziku.

“Žigovi” – Vodič za pretraživanje žigova

Zaštita žiga osobito je bitna u današnje vrijeme jer Republika Hrvatska uskoro postaje dijelom jedinstvenog europskog tržišta, na kojem će hrvatski poduzetnici morati pronaći svoje mjesto među jakom konkurencijom i osigurati prepoznatljivost svojih proizvoda i usluga.

Vodič za pretraživanje žigova izrađen je od strane Europskog IPR Helpdeska unutar HAMAG-BICRO-a.

Registrirani žig daje svom nositelju učinkovito sredstvo zaštite njegovog tržišnog identiteta i sredstava uloženih u izgradnju ugleda na tržištu. U trenutku pristupa Hrvatske Europskoj uniji, učinci svih prijavljenih i registriranih žigova Zajednice koji sada vrijede na području čitave Europske unije proširit će se automatski i na područje Republike Hrvatske. Iz tog je razloga izrađen je ovaj vodič kako bi isti pomogao hrvatskim poduzetnicima da pravodobno zaštite svoje intelektualno vlasništvo i spremni dočekaju izazove koje donosi europsko tržište.

Licenciranje kao poslovni model za rast vašeg poduzeća

HAMAG-BICRO je kao glavni partner za transfer tehnologije u Europskoj poduzetničkoj mreži (EEN) izradio informativnu brošuru pod nazivom „Licenciranje kao poslovni model za rast vašeg poduzeća” namijenjenu malim i srednjim poduzećima i znanstveno istraživačkim organizacijama kojima je potrebna pomoć pri komercijalnom licenciranju intelektualnog vlasništva.

Licenciranje intelektualnog vlasništva od važnosti je za sve vrste poduzeća, a ne samo za ona koja su aktivna u tehnološkim sektorima. Poduzeća mogu stvoriti značajne prihode od licenciranja, a licenciranjem mogu postići fleksibilnost u razvoju svog poslovanja. Upravljanje i licenciranje različitih oblika intelektualnog vlasništva može biti važno za uspjeh poduzeća koje inovira i stvara proizvode, proizvođačima ili dizajnerima koji osmišljavaju ili poboljšavaju vanjski izgled postojećih proizvoda, kao i proizvođačima ambalaže, marketinških materijala i pratećih dokumenata.

Ovo nije „uradi sam” vodič kroz pravo intelektualnog vlasništva i licenciranje. Patentni zastupnici, zastupnici za žigove, odvjetnici te drugi pravnici aktivni u području intelektualnog vlasništva bave se sa složenim pravnim aspektima licenciranja, no kao što je to slučaj kod bilo kojeg specijalističkog područja, lakše ćete poslovati te uštedjeti vrijeme i novac ukoliko razumijete osnovne principe.

Nadamo se da će vam informacije sadržane u ovoj brošuri pomoći boljem razumijevanju pitanja licenciranja, učinkovitom vođenju diskusije sa stručnim savjetnicima te pregovorima o licenciranju intelektualnog vlasništva.

 

Katalog inovativnih projekata u Hrvatskoj

Poslovno inovacijska agencija Republike Hrvatske, glavni partner u Europskoj poduzetničkoj mreži Hrvatske (EEN) za transfer tehnologije i inovacije kreirao je katalog inovativnih projekata svojih korisnika s ciljem njihove daljnje promocije na međunarodnim tržištima.

Katalog „Innovative projects from Croatia“ pripremljen je za potencijalne strane investitore i partnere na engleskom jeziku te će biti distribuiran putem kanala Europske poduzetničke mreže. Katalog sadrži i osnovne informacije o Hrvatskoj kao zanimljivom tržištu za ulaganje, podatke o trgovinskim razmjenama, važećim sporazumima, statistiku stranih ulaganja te pregled hrvatskog inovacijskog sustava.
Predstavljene tvrtke i njihovi inovativni projekti iz različitih su sektora, a podijeljeni su prema programima BICRO-a u kojima sudjeluju.
EUREKA – program međunarodne suradnje na istraživačko razvojnim projektima, IRCRO – istraživačko razvojna suradnja hrvatskih tvrtki i znanstveno istraživačkih institucija, RAZUM – početno financiranje novoosnovanih poduzeća ili početno financiranje razvoja novog proizvoda ili usluge u postojećim malim i srednjim poduzećima, EEN (Enterprise Europe Network) – mreža za međunarodno povezivanje tvrtki (baza tehnoloških profila ponude i potražnje).

Inovacija od ideje do tržišta”, Priručnik za stvaranje novih proizvoda, usluga i poslovnih modela

Poslovno inovacijska agencija Republike Hrvatske, glavni partner u Europskoj poduzetničkoj mreži Hrvatske (EEN) zaduženog za pitanja transfera tehnologije i inovacija odlučio je poduprijeti stvaranje priručnika u elektroničkom formatu- „Inovacija od ideje do tržišta”.

Dugogodišnji suradnik BICRO-a, ovlašteni konzultant i stručnjak u području upravljanja inovacijama gosp. Boris Golob iz tvrtke Dragon d.o.o. priredio je Priručnik za stvaranje novih proizvoda, usluga i poslovnih modela: Inovacija od ideje do tržišta.

Priručnik „Inovacija od ideje do tržišta” je napisan za sve koji su odlučili „moramo inovirati” i to odgodili za „slijedeći tjedan” jer nisu znali ili bili sigurni odakle početi. Htjeli smo hrvatskom gospodarstvu učiniti dostupnim najnovija svjetska znanja i teorije inoviranja kojima vodeće tvrtke brže, uspješnije i jeftinije stvaraju inovacije. Ključna poruka je da se ne smije odvajati ideja od načina komercijalizacije – dobra ideja nije dobra ako na njoj ne možete zaraditi. Ideja postaje inovacija tek kada se dokaže na tržištu.

Transfer tehnologije: Što je potrebno znati?

Izrađena je i tiskana brošura o uslugama koje pruža tzv. B modul Europske poduzetničke mreže koji se odnosi na inovacije i transfer tehnologije.

Koordinator Poslovno inovacijska agencija Republike Hrvatskezajedno sa lokalnim partnerima: Tehnološki park Varaždin, Tehnologijsko razvojni centar u Osijeku – TERA, Regionalna razvojna agencija PORIN Rijeka, Ured za transfer tehnologije u Splitu – UTT primarno su zaduženi za pružanje informacija potencijalnim klijentima o mogućnostima transfera tehnologije sa stranim partnerima, identifikaciju poduzeća s potencijalom i spremnosti za usvajanje novih tehnologija, uključivanje u transfer tehnologije, te razvoj interne baze podataka poduzeća koja traže ili nude transfer tehnologije.

Sadržaj brošure je informativno/edukativnog karaktera i pruža osnovne informacije o:

  • EEN-u općenito
  • uslugama za potporu inovacijama (upravljanje inovacijama, izvori financiranja, intelektualno vlasništvo)
  • uslugama transnacionalnog transfera tehnologije
  • što je transfer tehnologije?
  • tipovi transfera tehnologije (ugovor o licenciranju, tehnička suradnja, zajedničko ulaganje, komercijalni sporazum s tehničkom pomoći)
  • alati za pronalaženje partnera (brokerage events, interne baze tehnoloških profila)

Poslovno inovacijska agencija Republike Hrvatske – BICRO kreirala je novu publikaciju s ciljem približavanja projekta IMP³rove malim i srednje velikim poduzetnicima. Putem ovog projekta tvrtke imaju priliku usporediti svoje upravljanje inovacijama s drugim tvrtkama iz istog sektora, zemlje, veličine i starosti.

Više o projektu i kako se uključiti u njega pročitajte OVDJE.