Izvor: Poduzetnički inkubator BIOS

Osijek, 10. lipnja 2022. - održana je 15. međunarodna konferencija o poduzetništvu s temom Utjecaj potpornih institucija na razvoj poduzetništva - primjeri dobre prakse u suorganizaciji Poduzetničkog inkubatora BIOS i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) te Europske poduzetničke mreže (EEN). Cilj konferencije je suradnja, umrežavanje i razmjenu iskustava poduzetnika, potpornih institucija, lokalnih samouprava i znanstvenih institucija iz cijele regije, a sve u cilju razvoja konkurentnosti. Predsjednik uprave HAMAG-BICRO-a, Vjeran Vrbanec pozdravio je sudionike konferencije istaknuvši da je HAMAG-BICRO ključna Vladina agencija u poticanju malog i srednjeg poduzetništva koja nudi cijelu lepezu usluga za potrebe poduzetnika kroz programe financiranja putem bespovratnih potpora, jamstava i zajmova uz najpovoljnije kamatne stope na tržištu, kao i programe poticanja istraživanja, razvoja i inovacija. Putem različitih programa potaknuto je u Osječko-baranjskoj županiji 883 milijuna kuna investicija putem 855 projekata čime je stvoren preduvjet za otvaranjem 1094 radna mjesta.

Izvor: Poduzetnički inkubator BIOS

Ante-Janko Bobetko, zamjenik predsjednika uprave HAMAG-BICRO-a, predstavio je rad HAMAG BICRO-a i buduće programe na koje se poduzetnici mogu javiti. Prije svega se to odnosi na pozive iz Nacionalnog plana otpornosti i oporavka te projekte prekogranične suradnje i projekt BOND. Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije predstavio je razvoj poduzetničke infrastrukture Istarske županije. U prezentaciji Zagreb za poduzetnike Tamara Didak, voditeljica ZICER – Plavog ureda predstavila je rad te potporne institucije u Zagrebu. Robert Martić, direktor BIT Centra Tuzla, Bosna i Hercegovina, predstavio je Ulogu BIT Centra Tuzla u razvoju tehnoloških kompanija. Vlado Vujica iz Sisačko-moslavačke razvojne agencije predstavio je inkubator Pismo u Novskoj u prezentaciji Gaming industrija kao motor razvoja. Milovan Sekulić iz Biznis inkubatora Novi Sad, Srbija predstavio je projekt predakceleratora za brži razvoj inovativnih kompanija. Dejan Iličić iz Lipičke razvojne agencije predstavio je projekt Centar umjetne inteligencije Lipik. Poduzetnički inkubator BIOS u prezentaciji Od proizvodnog do tehnološkog inkubatora predstavio je Tihomir Pejin, direktor BIOS-a. Nakon prezentacija održana je panel rasprava o suradnji potpornih institucija sa jedinicama lokalne samouprave, fakultetima i drugim institucijama te su sudionici mogli čuti o iskustvima nakon te suradnje.

Za poduzetnike je održan tematski dio pod nazivom Internacionalizacija poslovanja u kojemu su Sunčica Oberman Peterka sa Ekonomskog fakulteta u Osijeku i Milan Peterka, voditelj Centra za poduzetništvo Osijek predstavili Internacionalizaciju poslovanja i korištenje bespovratnih sredstava, dok su Vedran Stapić iz Agrokluba i Mario Šimić iz Grad-Exporta predstavili praktične primjere razvoja međunarodnog poslovanja.

Naše uspješne priče Žakline Troskot, vlasnica slastičarnice Amélie Slastičarnica Amélie Nakon nekog vremena počeli smo razmatrati mogućnost uzimanja financijske potpore u HAMAG-BICRO-u, što nam je dalo nadu da ćemo iznaći rješenje kojim ćemo podmiriti troškove poslovanja, s obzirom na to da na početku nismo dobivali nikakvu pomoć od strane države osim u okviru plaća za radnike. Naše uspješne priče Nives Morović, suvlasnica Villa Nai 3.3 Projekt Villa Nai 3.3 Bez HAMAG BICRO-a ne bi ostvarili ovaj projekt. Villa Nai 3.3 ne bi postojala. Podržali su nas na sve načine koji su nam bili potrebni, od samog početka. Oni su našu ideju shvatili malo drugačije. To je najbolja podrška koju možete imati Naše uspješne priče Jasna Vlašić, suvlasnica tvrtke Air Pannonia Air Pannonia Počeli smo s jednim poslovnim zrakoplovom, a sada ih imamo tri, što nas u Hrvatskoj čini specifičnom firmom s najvećom flotom. Ne bi to postigli bez pomoći HAMAG BICRO-a koji nas je podržavao kroz sve razvojne faze. Iznos kredita bio je pozamašan te smo zbog toga još zahvalniji Agenciji što je prepoznala našu tvrtku kao klijenta koji će u budućnosti bez problema moći otplatiti taj kredit. Naše uspješne priče
logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • +385 1 488 10 43
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content