PPI2Innovate

PPI2Innovate

PPI2Innovate je Interreg CENTRAL EUROPE projekt kojim se nastoji potaknuti korištenje javne nabave inovativnih rješenja (PPI – Public Procurement of Innovative Solutions) od strane javnih naručitelja diljem srednje Europe.

Izgradnja kapaciteta za poticanje korištenja javne nabave inovativnih rješenja u srednjoj Europi (Capacity Building to Boost Usage of Public Procurement of Innovative Solutions (PPI) in Central Europe) je projekt financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Programa transnacionalne suradnje Središnja Europa (Interreg CENTRAL EUROPE) u kojem HAMAG-BICRO sudjeluje kao projektni partner.

Cilj projekta

Glavni cilj projekta je potaknuti korištenje javne nabave inovativnih rješenja od strane javnih naručitelja diljem srednje Europe, na području koje se nalazi i Hrvatska te na taj način utjecati i na znanstveno-istraživački sektor na stvaranje i komercijalizaciju inovacija.  To bi u konačnici dovelo do veće konkurentnosti srednje Europe u području inovacija na europskom i svjetskom tržištu.

Javna nabava inovativnih rješenja (PPI) je moćan alat za poticanje inovacija. Javni sektor ima potrebe za inovativnim rješenjima koja su još uvijek nedostupna ili nisu u velikoj mjeri zastupljena na tržištu, pa bi se primjenom tog alata, koji je u hrvatsko zakonodavstvo uveden novim Zakonom o javnoj nabavi (Narodne novine br. 120/2016) pod pojmom “Partnerstvo za inovacije”, potaknulo dobavljače kao natjecatelje u posebnom postupku javne nabave na razvoj i stvaranje inovacija. Taj postupak će naručitelji moći koristiti u slučajevima potrebe za inovativnim robama, radovima i uslugama, a koja se ne može realizirati nabavom roba, radova i usluga već dostupnih na tržištu.

Opis projekta

HAMAG-BICRO je projektni partner u projektu PPI2Innovate u sklopu kojeg će biti odgovoran za uspostavu PPI kompetencijskog centra (CC – Competence Centre) u Hrvatskoj, koji će zajedno s drugih pet kompetencijskih centara (u Češkoj, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj i Sloveniji) tvoriti srednjoeuropsku mrežu (CE Network) kompetencijskih centara te će se kroz isti povezati s naručiteljima (javnim i sektorskim) i na taj način omogućiti suradnju kako između samih naručitelja na području RH tako i suradnju s naručiteljima iz drugih srednjoeuropskih zemalja.

Cilj je preuzeti ulogu “nacionalnog administratora” u području javne nabave inovativnih rješenja (PPI). Agencija će ujedno stvoriti mapu svoje regije u kojoj će se nalaziti osam PPI projekata koji će se implementirati. Također će u suradnji s drugim projektnim partnerima izraditi akcijski plan za osnivanje i funkcioniranje kompetencijskog centra, čije djelovanje se predviđa tijekom tri godine nakon završetka projekta.

Agencija će iz četiri pilot projekata, koje će razviti projektni partneri iz Poljske, Mađarske, Italije i Slovenije, steći praktična iskustva „učenjem kroz praksu“ na svim razinama vlasti (gradska, županijska, regionalna i nacionalna) iz tih zemalja što će joj omogućiti da pruži sofisticiraniju podršku javnoj nabavi inovativnih rješenja i time pridonese kvaliteti kompetencijskog centra, koji će biti osnovan. Pridruženi hrvatski partner je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta  koji su na ovom projektu u ulozi savjetodavnog tijela (Advisory Board).

Rezultat projekta bit će transnacionalni vodič o javnoj nabavi inovativnih rješenja i tri tematska PPI2Innovate vodiča  u zdravstvenom, ICT i energetskom sektoru – SMARTHealth, SMART ICT, SMARTEnergy, koji će biti prilagođeni i prevedeni na hrvatski jezik. Agencija će između ostalog, provesti i tri modula obuke  za naručitelje s područja Hrvatske.

Partneri na projektu

 1. DEX Innovation Centre – DEX IC (CZ)
 2. Municipality of Lublin – Lublin (PL)
 3. University of Turin – UNITO (IT)
 4. Piemonte Region – Piemonte (IT)
 5. ICT Technology Network Institute – ICT TN (SI)
 6. Ministry of Public Administration – MJU (SI)
 7. Somogy County Government – Somogy (HU)
 8. College of Dunaújváros (HU)
 9. Croatian Agency for SMEs, Innovations and Investments – HAMAG-BICRO (HR)
 10. Rzeszow Regional Development Agency – RRDA (PL)


Vrijednost projekta:
Ukupna vrijednost: 1.661.148,75 eura, od čega je HAMAG-BICRO-u na raspolaganju 143.266,00 eura
Trajanje projekta: 36 mjeseci (01.06.2016. – 31.05.2019.)
Glavna stranica projekta: http://interreg-central.eu/Content.Node/PPI2Innovate.html

Izdvojene vijesti

Pretplatite se na naš newsletter!

Projekt PPI2Innovate

Kontaktirajte nas

 • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
 • ppi2innovate [at] hamagbicro.hr