Gradu Koprivnica dodijeljena je nagrada Procura+ Award 2020 u kategoriji "Javna nabava inovativnog rješenja" za 2020. godinu, zahvaljujući provedenoj javnoj nabavi inovativnog rješenja za opsežnu transformaciju zgrade dječjeg vrtića. Nabava je provedena u partnerstvu s Regionalnom energetskom agencijom Sjever kao dio zajedničkog projekta Prominent MED iz programa Interreg Mediteran. Procura+ je mreža europskih tijela javne vlasti koja prepoznaje i nagrađuje održiva inovativna rješenja u javnim nabavama tijela javne vlasti koje utječu na značajno poboljšanje javnih usluga, procesa i infrastrukture u javnom sektoru.

Regionalna energetska agencija Sjever partner je Kompetencijskog centra javne nabave za inovativna rješenja te aktivni sudionik PPI2nnovate projekta, za čiju je provedbu u Hrvatskoj bila zadužena Hrvatska agencija za malo gospodarstvo inovacije i investicije (HAMAG-BICRO).

2017. godine Grad Koprivnica postao je prvo javno tijelo u Hrvatskoj koje je pokrenulo i provelo postupak javne nabave inovativnih rješenja. Povod su bili ozbiljni građevinski nedostaci jednog od gradskih vrtića zbog kojih je vrtić trebao biti srušen. Međutim, rušenje postojeće zgrade i izgradnja nove bilo je preskupo i ekološki problematično rješenje. Stoga je Grad Koprivnica odlučio riješiti problem kroz postupak javne nabave inovativnih rješenja, uspostavljanjem natjecateljskog dijaloga. Cilj postupka javne nabave bio je dvojak: pronaći rješenje za produljenje vijeka trajanja zgrade i stvoriti koncept primjenjiv i na drugim zgradama.

U skladu s tim, Grad je izvršio opsežnu procjenu potreba i javno objavio svoje ciljeve te ih marketinški promovirao kroz naglašenu promociju projekta i  radionicu namijenjenu potencijalnim projektnim dobavljačima.  2019. godine Grad je raspisao natječaj kako bi osigurao partnera za dizajn i rekonstrukciju zgrade, u sklopu kojeg su glavni kriteriji ocjenjivanja bili kvaliteta i inovativnost, što je sačinjavalo 50 posto ukupne ocjene.

Ovakav postupak nabave rezultirao je inovativnim i replikabilnim rješenjem vanjske, unutarnje, energetski učinkovite i funkcionalne transformacije 35 godina stare montažne drvene zgrade vrtića, a samo inovativno rješenje sastojalo se od kombinacije postojećih materijala i tehnika prethodno nedostupnih na tržištu.

Dugoročni učinak ove nabave i implementiranog rješenja je potpuno transformiran i unaprijeđen dječji vrtić s produženim životnim vijekom od 25+ godina po gotovo 50% nižoj cijeni od cijene nove zgrade te s godišnjom uštedom na toplinskoj energiji od 61 %, na primarnoj energiji od 66 % i sa 66% manje emisije CO2. U konačnici, izbjegavanjem rušenja zgrade smanjeno je opterećenje okoliša do kojeg bi došlo zbog zbrinjavanja cijele zgrade.
Sudjelovanjem u projektu Prominent MED, Grad Koprivnica želi pokazati da male općine mogu biti istinski lideri u polju inovativne javne nabave.

Drugo mjesto osvojio je Grad Malmö (Švedska). Grad Koprivnica i REA Sjever tako su se našli u društvu dosadašnjih pobjednika u istoj kategoriji, a to su Grad Frederiksberg (Danska) - 2019., Grad Rotterdam (Nizozemska) - 2018. i Ministarstvo obrane Nizozemske - 2017. godine.

Datum objave: 13.10.2020.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content