Financijski instrumenti

Financijski instrumenti su jedan od najučinkovitijih načina korištenja financijskih resursa radi ostvarivanja ciljeva poticanja malog i srednjeg poduzetništva.

Usmjeravajući se na projekte koji su potencijalno ekonomski iskoristivi, financijski instrumenti pružaju podršku ulaganjima putem zajmova, jamstava uz mogućnost kombiniranja sa  subvencioniranjem kamatne stope te vlasničkih i kvazi-vlasničkih instrumenata financiranja.

Financijski instrumenti pomažu u mobilizaciji dodatnih javnih i/ili privatnih izvora financiranja u svrhu otklanjanja tržišnih nedostataka. S obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju i sve veću oskudnost javnih resursa, očekuje se da će financijski instrumenti imati još značajniju ulogu u budućnosti.

hb-0114

Pregled po županijama

Broj odobrenih: 8852 | Iznos odobrenih: 3.264.319.563,99 kn

esif-banner-icon

Prijava za ESIF zajam

HAMAG-BICRO dodatno olakšava pristup financiranju sustavom za online prijavu ESIF zajmova. 

Izdvojene novosti

Česta pitanja

Pretražite našu bazu znanja, čestih pitanja i iskustva.
Stojimo Vam na raspolaganju za dodatna objašnjenja ili pitanja.

Trajanje procedure odobravanja zajma po svim programima ESIF zajmova ovisi o kompleksnosti investicije, kompletiranosti projekta i dokumentacije.
Vrijeme pripreme ugovora ovisi o kompleksnosti investicije i traženim instrumentima osiguranja. Rok za potpis Ugovora o zajmu od strane korisnika zajma je 8 dana od dana dostave prijedloga Ugovora o zajmu.
Poslovni plan mora sadržavati minimalno osnovne elemente poslovnog plana (podatke o poduzetniku i poduzeću, opis poslovanja, opis tržišta i konkurencije, opis investicije, struktura ulaganja, strukturu troškova i prihoda), kao i projekcije računa dobiti i gubitka te financijski i ekonomski tok za cijelo vrijeme otplate zajma.
HAMAG–BICRO omogućava poduzetnicima koji imaju kvalitetne poslovne ideje, a koji ne ispunjavaju uvjete poslovnih banaka u pogledu vrijednosti instrumenata osiguranja povrata kredita da dobiju kredit. Instrumenti osiguranja povrata kredita su hipoteka na nekretnine, zalog pokretnina, depozit, jamci itd.
HAMAG–BICRO jamči za namjenske kredite s time da dio kredita može biti isplaćen za obrtna sredstva, odnosno kratkotrajnu imovinu.
HAMAG–BICRO, u pravilu, odobrava jamstvo poduzetnicima koji posluju pozitivno. Iznimno se može odobriti jamstvo za poduzetnike koji posluju s gubitkom, ukoliko postoji opravdan razlog gubitka.

Vidljivost ESIF financijski instrumenti

Financijske institucije i krajnji primatelji financijskih instrumenata dužni su u mjerama za obavještavanje javnosti, gdje god je to prikladno, istaknuti:

1. Amblem Europske unije
2. Logotip „ESIF FINANCIJSKI INSTRUMENTI“
3. Pripadajuću izjavu o sufinanciranju dostupnu u Uputi o primjeni grafičkih standarda

Vidljivost Financijski instrumenti za poljoprivredu i ruralni razvoj

Financijske institucije i krajnji primatelji financijskih instrumenata dužni su u mjerama za obavještavanje javnosti, gdje god je to prikladno, istaknuti:

1. Amblem Europske unije i zastavu Republike Hrvatske
2. Logotip „FINANCIJSKI INSTRUMENTI ZA RURALNI RAZVOJ“
3. Pripadajuću izjavu o sufinanciranju dostupnu u Uputi o primjeni grafičkih standarda

Microblink Sigurni smo da ćemo uz nastavak dobre suradnje s HAMAG-BICRO-om ostvariti predviđene ciljeve i komercijalizirati nove proizvode u području kibernetičke sigurnosti te zaposliti veći broj mladih stručnjaka Naše uspješne priče Pogled u plavo HAMAG-BICRO omogućio je pravi uzlet projekta Pogled u plavo. Druge financijske institucije pokazale su malo interesa za kreditiranje specifične opreme potrebne za projekt. Zahvaljujući HAMAG-BICRO-u, ove godine planiramo obilazak 15 gradova. Naše uspješne priče AMP d.o.o. Predali smo prijavu za mikro zajam u HAMAG-BICRO i nije mnogo prošlo, za dva-tri tjedna naša prijava je pozitivno riješena i novac nam je isplaćen u cijelosti. Vrlo smo zadovoljni brzinom odrađenog posla. Naše uspješne priče PIVOVARA 022 Zajam HAMAG-BICRO-a nemjerljivo nam je pomogao na našem početku. Zahvaljujući zajmu, prvo pivo plasirali smo na tržište prije desetak dana, a ljudi su već pokazali ogroman interes koji je iznenadio i nas. Naše uspješne priče Suban d.o.o U današnje izazovno vrijeme poslovanja, svaka pomoć za poduzetnika mnogo znači. U ovom slučaju korištenja ESIF jamstva, subvencionirana kamatna stopa smanjuje nam troškove financiranja. Time nam je omogućeno lakše poslovanje u prve četiri godine dok su otplatne rate kredita najveće i dok investicija ne počne vraćati uloženo Naše uspješne priče Aquapark Istralandia Iako poslujemo tek godinu dana, presudna nam je bila potpora Agencije koja je odmah prepoznala naš projekt te jednostavno, stručno i brzo preuzela određeni rizik projekta, što je u konačnici rezultiralo odobrenjem kredita od strane HBOR-a Naše uspješne priče Magnolia slastice Saznale smo za HAMAG-BICRO jamstveni program, otišle u HBOR i zatražile kredit. Predstavili smo im našu viziju, sami projekt  te potrebu za proširenjem kapaciteta. Sva dobivena sredstva kredita uložile smo u uređenje interijera i proizvodnju slastica. Naše uspješne priče CAPILLUS REGIUM : Nikada se ne bih odvažila krenuti u ovu priču da nisam uvidjela prednosti zajma. Moram pohvaliti HAMAG-BICRO tim koji su vrlo brzo, stručno i efikasno odradili veliki dio posla. Sada samo preostaje raditi i živjeti svoj san. Naše uspješne priče