Varaždin, 7. ožujka 2024. - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) sudjelovala je kao partner na 2. konferenciji "Žene i poduzetništvo u Varaždinskoj županiji" u organizaciji Varaždinske županije i tvrtke Lals media d.o.o.

Konferenciju je ispred 100-injak sudionika otvorila organizatorica konferencije i vlasnica tvrtke Lals media d.o.o., Marijana Sopek rekavši: "Cilj ove konferencije je poticati žene na poduzetništvo, omogućiti im umrežavanje, poticanje konkurentnosti, razmjenu iskustava i poticanje novih poslovnih suradnji. U svijetu poduzetništva i obrtništva nije lako, ima uspona i padova, ali kroz ova naša tri panela koja smo danas pripremili čut ćete priče naših panelistica i njihov put od početaka do danas, a sve su one danas uspješne poduzetnice, uspješne menadžerice, uspješne obrtnice, uspješne doktorice, uspješne profesorice, znanstvenice…. A čut ćemo i koje mogućnosti postoje za financiranje poduzetništva, osobito ženskog poduzetništva."

Potom se prisutnima obratio župan Stričak koji je sve pozdravio, a ženama čestitao Dan žena. Dodao je nekoliko riječi o gospodarskim podacima u Varaždinskoj županiji: "Kada govorimo o Varaždinskoj županiji, odnosno o gospodarstvu Varaždinske županije, to je treće najrazvijenije gospodarstvo u Republici Hrvatskoj. Na području županije imamo oko 160 tisuća stanovnika, oko 70 tisuća i 200 zaposlenih, svega 2200 nezaposlenih i oko osam tisuća stranih radnika. Na području županije je registrirano oko 16 tisuća pravnih subjekata, od toga je oko 33 posto u vlasništvu žena, govorimo o trgovačkim društvima, obrtima i OPG-ovima, dakle svaki treći pravni subjekt je u vlasništvu žena. Bitno je napomenuti da je trenutačno na području županije jedan investicijski ciklus privatnog kapitala preko 300 milijuna eura ili preko dvije milijarde i 200 milijuna kuna, nikad toliko".

Nakon uvodnih govora uslijedio je panel na temu: "Financiranje žena poduzetnica - bespovratna sredstva, poticaji, sufinanciranje kamata - razvoj start-up okruženja, zeleno i digitalno" na kojem su sudjelovali brojni panelisti. Predsjednik HOK-a Varaždinske županije Igor Šoković rekao je kako Varaždinska županija s današnjim danom ima 3761 obrtnika, a ženska je populacija na 35 posto. "Vezano uz porast na državnoj razini, u zadnjih pet godina Varaždinska županija porasla je s obrtima oko 30 posto jer imali smo 2700 obrta. Žene su najviše fokusirane na znanstveni i edukacijski dio, zatim u trgovini, administrativnim uslugama i u ugostiteljstvu. U zadnje je vrijeme veliki trend obrtništva, kao i žena u tom segmentu, a veliki je iskorak ženske populacije u tome da otvore svoje obrte, i to u posljednje vrijeme oko 35 posto. Tradicijski obrti, gdje se obrti nasljeđuju, stagniraju na kakvih 20-ak posto", istaknuo je Šoković te dodao kako se obrtnice trude održati obrte, a posebno je pohvalio ceh frizera.

Predstojnica ureda HZZ-a, Područnog ureda Varaždin Branka Šaško kazala je kako u Varaždinskoj županiji imaju jako mali broj nezaposlenih osoba. "U prošloj godini imali smo 2245 nezaposlenih osoba prosječno mjesečno, a od tog broja 53 posto su ženeNaša županija ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj koja je u protekloj godini prosječno iznosila 3,1 posto, a manju stopu od nas imaju jedino Istarska županija i Grad Zagreb. Na ovom području se zaista puno radi, gospodarstvo se razvija, žene se zapošljavaju iako ih je nešto više u evidenciji nezaposlenih u odnosu na muškarce. No, to je razumljivo jer žene osim posla imaju čitav niz drugih aktivnosti koje moraju obavljati, od kućanskih poslova, brige za djecu i starijim članovima kućanstva, a nekim je problem i prijevoz", naglasila je Šaško i vjeruje da ne postoje ograničenja da bi se podjednako zapošljavale i žene i muškarci. "Mjera samozapošljavanja je uvijek aktualna u našoj županiji. Samo protekle godine tu je mjeru iskoristilo 210 osoba, od kojih 85 žena. Žene najčešće otvaraju uslužne djelatnosti, najviše frizerske salone, djelatnosti vezane za njegu tijela, masaže, njega noktiju…, ali i servise za čišćenje. No, puno se žena uključuje u djelatnosti digitalnog marketinga, promocije i reklame", istaknula je Šaško.

Voditeljica Odjela za male i srednje poduzetnike HAMAG-BICRO Sabina Cvitan rekla je kako je ove godine HAMAG-BICRO ponovo najavio otvaranje prijava za male zajmove za ruralni razvoj.

"Mi smo u prethodnoj perspektivi imali zajmove za ruralni razvoj i sredstva su potrošena u cijelosti, međutim kako su to zajmovi koji se vraćaju, mi sada imamo ta sredstva ponovo na raspolaganju kako idu povrati, tako da ono što prvo imamo u planu je u narednih mjesec dana otvoriti po istim uvjetima kako su i bili, samo mislim da će maksimalan iznos biti do 50 tisuća eura, ali kamatna stopa će biti ista, znači od 0,1 do 0,25 posto i ostali uvjeti bi trebali biti isti. Moći će se financirati investicije u poljoprivredi i popratne djelatnosti, moći će se 30 posto sredstava iskoristiti za obrtna sredstva, za sve tekuće troškove koje poduzetnici imaju", komentirala je Cvitan.

Dalje je u planu iz novih sredstava, iz nove perspektive otvoriti dodatna sredstva i nove plasmane za poljoprivredu, Cvitan misli da će biti posebno za obrtna sredstva i posebno za investicije, dakle bit će dostupni čisti krediti za obrtna sredstva, ali tu još nemamo točne informacije.

"Tu su uvjeti standardni, mora biti mali ili srednji poduzetnik, mora imati nekog zaposlenog ili kod OPG-ova i obrta je ovdje čak moguće da plaća doprinose po nekoj drugoj osnovi. Nije nešto komplicirano, mi smo sad sve sveli na online prijavu, na našim stranicama se sve podnosi, cijela dokumentacija se tamo može skinuti, popuniti. Naši programi su dostupni i za žene i za muškarce, ne radimo razlike po tom pitanju", kazala je Cvitan.

Gledajući statistike, između 25 i 30 posto žene su bile vlasnice poslovnih subjekata koje su financirali, odnosno više od 4000 proizvoda koristile su žene, od Covid zajmova do jamstava i potpora koje nudimo.

"Do sada nismo imali posebne programe za poduzetnice. U planu i novoj perspektivi u suradnji s Ministarstvom rada želimo ciljati na ranjive skupine, ali to je tek sada u pripremi i moguće je da će biti nešto određeno samo za žene. No, generalno gledajući žene poduzetnice se mogu javiti na sve naše programe. S Europskim fondom za regionalni razvoj imamo u planu nove investicijske kredite za sve djelatnosti. Da bi se mogli javiti potrebno je imati barem jednu zaposlenu osobu i da su subjekt malog gospodarstva. To su osnovni kriteriji, a nakon prijave slijedi dodatna naša analiza", zaključila je Cvitan.

Direktorica sektora kreditiranja HBOR-a Suzana Laušin-Katanec kazala je da su im se mnogi nakon 1. Konferencije obratili sa zahtjevom za kreditiranje, kako bi ih poduprli u njihovim vizijama, željama i idejama. "HBOR različitim programima potiče poduzetništvo, ali smo između ostalog kreirali i posebne linije za mlade žene i početnike. Poslovne banke manje ih potiču jer je to rizičnije, zato smo mi tu. Što se tiče te linije, bitno je da žene budu vlasnice više od 50 posto u tom društvu, a kod obrtnika su najčešće obrtnice same vlasnice. Tu su moguće različite varijante vrlo povoljnog financiranja. Posebno ističem financiranje iz NPOO-a gdje je kamatna stopa 0,4 posto, za sva ulaganja koja se odnose na zelenu i digitalnu tehnologiju", pojasnila je Laušin-Katanec.

Datum objave: 07.03.2024.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content