Zagreb, 11. lipnja 2024. - Ministarstvo gospodarstva objavilo je prije nekoliko dana Poziv za "Potporu poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo" koji se financira iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO).

Cilj ovog Poziva je poduprijeti bržu i bolju prilagodbu gospodarstva trenutnim i budućim ekološkim zahtjevima te kroz ulaganja u zelenu tranziciju i stvaranje zelenih vještina, utjecati na smanjenje negativnih učinaka na klimu i okoliš, povećanu održivost proizvodnje, očuvanje postojećih i stvaranje novih radnih mjesta te jačanje lokalne i regionalne konkurentnosti.

Očekivani učinak ove mjere jest smanjenje štetnih emisija za najmanje 20% u usporedbi s ulaganjima koja nisu usmjerena na energetsku učinkovitost, korištenje obnovljivih izvora energije; korištenje reciklata i oporabljivih materijala u ukupnom volumenu materijala u proizvodnji iznosit će najmanje 20%.

Poziv će se usredotočiti na nova ulaganja u ekološki prihvatljive proizvodne procese i učinkovitost resursa u malim i srednjim poduzećima te privatnim srednje kapitaliziranim poduzećima, posebno iz energetski intenzivnih industrija, radi ostvarivanja ciljeva EU taksonomije:

-          ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama,

-          održive uporabe prirodnih resursa,

-          prijelaza na kružno gospodarstvo,

-          sprečavanja i kontrole onečišćenja.

Predmet ovog Poziva je poticanje proizvodnih usluga malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća (mid-caps), iz energetski intenzivnih industrija, koje će rezultirati energetski i resursno učinkovitijim gospodarstvom kroz promicanje kružnog gospodarstva uvođenjem resursne učinkovitosti u proizvodni ciklus i životni vijek proizvoda, uključujući održivu opskrbu primarnim i sekundarnim sirovinama i/ili dekarbonizaciji, povećanju korištenja obnovljivih izvora energije i smanjenju emisija energetski intenzivnih industrija.

Ukupna bespovratna sredstva: 145.000.000,00 eura

Minimalni iznos bespovratnih sredstava: 70.000,00 eura

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava: 4.645.200,00 eura

Prihvatljivi prijavitelji u okviru ovog poziva:

  • Mali poduzetnici
  • Srednji poduzetnici
  • Veliki poduzetnici

Datum početka zaprimanja projektnih prijava: 15.07.2024. u 11:00 h

Rok za podnošenje projektnih prijava: 31.01.2025. u 11:00h

Dokumentaciju za prijavu možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Datum objave: 11.06.2024.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content