OPATIJA, 3. listopada 2023. - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) organizirala je hibridnu stručnu konferenciju „Uloga inovacijskih agencija u podršci startup/scaleup ekosustava“. Konferencija je okupila više od 70 predstavnika iz 31 inovacijske agencije Europe u okviru predsjedanja Europskom mrežom vodećih nacionalnih inovacijskih agencija (Taftie) u 2023. godini.

Prisutnima se uvodno obratio zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a Ante-Janko Bobetko koji je istaknuo: „Ovo je prilika europskim inovacijskim agencijama za razmjenu iskustva i primjera dobre prakse u podršci startup i scaleup tvrtkama, kako bi što bolje odgovorili na njihove potrebe s ciljem smanjenja tržišnog neuspjeha te osiguravanja održivog rasta“.

Na konferenciji se raspravljalo ne samo o ulozi Taftie inovacijskih agencija u podršci startupovima i scaleupovima već i o iskustvima takvih tvrtki. Predstavljen je i prvi hrvatski „jednorog“, tvrtka Infobip, njihov globalni program koji pomaže drugim startupovima u razvoju te njihova očekivanja od javnog sektora. Predstavnici latvijske agencije LIAA i švedske Vinnove govorili su o iskustvima nacionalnih inovacijskih agencija, a raspravljalo se i o industriji rizičnog kapitala te očekivanjima investicijske zajednice od inovacijskih agencija, a vezano uz potporu startupovima i scaleupovima. Raspravljalo se i o tome kako bi javne institucije mogle koristiti umjetnu inteligenciju za strateško pozicioniranje, buduće planiranje i mjere podrške za korisnike uključujući startup i scaleup tvrtke.

Na stručnoj konferenciji i panel raspravi sudjelovali su Nika Pintar, direktorica hrvatske tehnološke startup tvrtke Ani Biome, Darko Jovišić, suosnivač i izvršni direktor hrvatskog startupa Robotiq, Ņikita Kazakevičs, direktorlatvijske agencije za investicije i razvoj LIAA, Kjell Håkan Närfelt, glavni savjetnik za strategiju švedske agencije Vinnova, Domagoj Oreb, član Uprave investicijskog fonda Feelsgood Capital te John Egan, direktor tvrtke L'Atelier BNP Paribas. Panel raspravu moderirao je Neno Rakić, voditelj Službe za praćenje provedbe projekata – IRI u HAMAG-BICRO-u te izvršni tajnik Taftie Izvršnog vijeća u 2023. godini.

Krovna tema predsjedanja Taftie mrežom u 2023. godini je Reconsidering the Role of Innovation Agencies and Mutual Learning. HAMAG-BICRO je tijekom predsjedanja inicirao teme važne za europski inovacijski ekosustav - transfer tehnologije i suradnja poslovnog i akademskog sektora, zaštita intelektualnog vlasništva, izazovi startup/scaleup zajednice te teme povezane s HORIZON-EUROPE i Europskim inovacijskim vijećem. Također, HAMAG-BICRO će u suradnji s Europskom komisijom organizirati policy forum na temu Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Nakon Zagreba, Dubrovnika, Šibenika i Opatije, posljednji Taftie sastanak te stručni panel održat će se u Bruxellesu.

Mrežom Taftie je u 2022. godini predsjedala inovacijska agencija Innovate UK. Nakon HAMAG-BICRO-a ulogu predsjedatelja će u 2024. godini preuzeti Innosuisse - Swiss Innovation Agency

HAMAG-BICRO je od 2013. godine punopravna članica mreže Taftie koja danas broji 35 nacionalnih inovacijskih agencija te ima važnu ulogu u razmjeni znanja i najboljih praksi u zemljama Europe i na međunarodnoj razini.

Više informacija o Taftie mreži možete pronaći ovdje.

Datum objave: 03.10.2023.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content