Foto: Samir Ceric Kovacevic

Zagreb, 9. ožujka 2023. – Konferencija Money motion uspjela je prvog dana privući 1000 posjetitelja u Laubu potvrdivši time da je zaista najveća fintech konferencija u Hrvatskoj. HAMAG-BICRO kao vodeća Agencija za malo gospodarstvo sudjeluje kao partner konferencije te je pokrovitelj Start-up stagea. Na konferenciju su došli brojni posjetitelji kako bi saznali što ih čeka u budućnosti financijskog i tehnološkog sektora. Na konferenciji su govorili brojni ugledni govornici iz svijeta bankarstva, financija, plaćanja i tehnologije.

Nakon otvaranja konferencije, na glavnoj pozornici govorila je zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke Sandra Švaljek na temu: «Centralne banke – promatrači ili predvodnici promjena». U izlaganju je rekla da se vremena mijenjaju te da se o digitalnom euru već naveliko priča. Istaknula je da je glavna zadaća centralnih banaka, u slučaju uvođenja digitalnog eura, zadržati povjerenje građana i stabilnost financijskog sustava. Na kraju izlaganja je rekla da je sigurno da gotov novac neće nestati.

Nakon prvog izlaganja, uslijedio je razgovor između Ivana Burazina iz Infobipa i Andriusa Bičeikua iz Revoluta. Razgovarali su o Revolutu i o tome kako je ta tvrtka ostvarila rast korisničke baze te kako je iz startupa prerasla u veliku fintech tvrtku i svjetski prepoznat brand. Bičeiku je istaknuo da ima je u tome «pomogla» pandemija odnosno situacija u kojoj su ljudi masovno počeli koristiti beskontaktno plaćanje.

Otkrio je da u Hrvatskoj imaju oko 300 tisuća korisnika te da to nije konačna brojka nego očekuju daljnji rast. S tim u vezi vide potencijal te mogućnost da Revolut u Hrvatskoj u budućnosti ponudi kreditne kartice i kredite.

Foto: Samir Ceric Kovacevic

Potom je uslijedio panel o hrvatskim bankama u eurozoni na kojem su sudjelovali: Liana Keserić (RBA), Balasz Bekeffy (OTP), Draženko Kopljar (PBZ) i Mario Žižek (Addiko banka). Panelisti su raspravljali o potencijalima suradnje između banaka i tehnoloških tvrtki u eurozoni.  Zaključili su da je pandemija uvelike pridonijela digitalizaciji banaka te kreiranju dodatnih usluga u ponudi. Međutim, smatraju da tradicionalne banke kao takve neće nestati pojavom fintech tvrtki, nego vide mogućnosti mnogih budućih prilika i mogućnosti suradnje sa fintech tvrtkama. Posebno su istaknuli kako je za sigurno bankarstvo nužan regulatorni okvir jer nije važno samo uvoditi inovacije nego osigurati da one budu sigurne za građane i poslovne korisnike. Mnoge tradicionalne banke već ulažu u korištenje umjetne inteligencije, primjerice u kontaktu s korisnicima, kako bi im pružili točne informacije onda kada ih zatraže. Na taj način se trude pružiti krajnjim korisnicima vrhunsko korisničko iskustvo.

Nakon panela uslijedilo je predavanje Ivana Šimićevića, člana Uprave OTP banke na temu snage i utjecaja umjetne inteligencije u bankarstvu. Šimićević je istaknuo da će umjetna inteligencija u potpunosti promijeniti način na koji banke posluju, ali da ćemo se morati još malo pričekati da se to dogodi. Siguran je da će primjenom umjetne inteligencije nestati velik broj poslova koje danas službenici u bankama obavljaju. Procjene su da će nestati 80 milijuna poslova, ali da će istovremeno nastati 95 milijuna novih radnih mjesta.

Paralelno sa događanjima na glavnom stage-u u poslijepodnevnim satima se na Star-up stage-u odvijao panel na temu "Financiranja fintech startup-ova" na kojem su sudjelovali: Sandi Fatić, Co-Founder at Calimero Network, Mark Palfalvi, Principal at PortfoLion Capital Partners te predstavnik HAMAG-BICRO-a,
Neno Rakić, voditelj službe za praćenje provedbe projekata za istraživanje, razvoj i inovacije. Panelisti su razgovarali o različitim mogućnostima financiranja poduzetnika početnika te o preduvjetima za prijavu na javne pozive za bespovratne potpore.

Datum objave: 10.03.2023.
logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content