Žepče, 9. veljače 2024. - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan službeno je boravio u Bosni i Hercegovini te posjetio Općinu Žepče i Grad Ljubuški. U Općini Žepče susreo se s dopredsjedateljem Doma naroda parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem. U delegaciji ministra Habijana bili su  Nj. E. Ivan Sabolić, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Nevenko Barbarić, zastupnik u Hrvatskom saboru, Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a i Ante-Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a, Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Luka Balen, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost,.
 
Tema današnjeg sastanka bio je nastavak strateških odnosa i suradnje dviju država, a osobito kada su u pitanju realizacije infrastrukturnih projekata. Razgovarali su i o trenutnom stanju gospodarstva u Bosni i Hercegovini te mogućnostima njegova unaprjeđenja temeljeno na razmjeni iskustava. Predstavljeno je niz projekata koji nude mogućnosti jačanja međugranične suradnje, a s ciljem osnaženja gospodarstva i što kvalitetnije prilagodbe malih i srednjih poduzetnika promjenama koje će nastupiti ulaskom BiH u Europsku uniju.
 
„Danas sam prvi put u ulozi ministra gospodarstva i održivog razvoja posjetio Bosnu i Hercegovinu. Sama brojnost i veličina delegacije pokazuje značaj i daje punu podršku Vlade Republike Hrvatske i svih ministarstava. Razgovarali smo o velikom broju projekta, prije svega iz domene Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatskih voda, javnih poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji se odnose na međugranične suradnje između RH i BiH te projekata koji se odnose na aktivnosti HAMAG- BICRO-a a imaju oblik međunarodne suradnje. Svi ovi projekti predstavljaju podršku Vlade Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini na putu pristupanja Europskoj uniji. Konstitutivnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini nikada nije, niti treba biti dovedena u pitanje. Ustavna dužnost Republike Hrvatske je brinuti o svim Hrvatima izvan RH koja će uvijek aktivno braniti pitanje njihove opstojnosti. Bez napora Vlade Republike Hrvatske i pomoći u projektima međugranične suradnje teško da može biti većih rezultata. To je sinergija koja mora postojati, koje mora biti“, izjavio je ministar Habijan.
 
Nakon Općine Žepče, ministar Habijan, uz Zorana Đurokovića, generalnog direktora Hrvatskih voda, posjetio je Grad Ljubuški gdje su ih dočekali Vedran Markotić, gradonačelnik Grada Ljubuškog i Tihomir Kvesić, predsjednik gradskog vijeća Grada Ljubuškog. Razlog posjete Gradu Ljubuškom bila je dodjela tri ugovora u okviru provedbe Ugovora između Vlade RH i BiH o uređenju vodnogospodarskih odnosa iz 1996. godine i rada Povjerenstva za vodno gospodarstvo RH i BiH.


U cilju zaštite i sprječavanja onečišćenja izvorišta Prud koje se nalazi na teritoriju RH i koristi se za vodoopskrbu područja u dolini rijeke Neretve, kao i za naselja na Pelješcu, Korčuli, Mljetu i Lastovu, potpisan je „Sporazum o izgradnji sustava javne odvodnje na području grada Ljubuškog te drugim aktivnostima vezanim uz zaštitu izvorišta Prud“. U okviru navedenog Sporazuma realizirana je izgradnja dijela sustava odvodnje na području grada Ljubuškog čime se stvaraju preduvjeti za zaštitu izvorišta Prud od onečišćenja, a ujedno se poboljšava i unaprjeđuje kanalizacijska mreža  na području grada Ljubuškog. Radi zaštite izvorišta Prud, područje grada Ljubuškog je proglašeno II. zonom sanitarne zaštite izvorišta. Temeljem Sporazuma sklapaju se okvirni i godišnji ugovori za osiguranje sredstava. U razdoblju od 2016. do 2023. godine ukupno je uloženo 753.750,00 eura, od čega učešće Hrvatskih voda od 80 posto ukupne vrijednosti investicija iznosi 603.000,00 eura. Danas su dodijeljena dva godišnja ugovora vezana za osiguranje financijskih sredstava za 2024. za aktivnosti na zaštiti izvorišta Prud (RH). Riječ je o Ugovoru o osiguranju financijskog učešća od 20 posto za sufinanciranje izgradnje sustava javne odvodnje na području Grada Ljubuškog te drugim aktivnostima vezanim uz zaštitu izvorišta Prud za 2024. godinu te Ugovoru o sufinanciranju projektne dokumentacije i građenja vodnih građevina na području Grada Ljubuškog.
 
Dodijeljen je i Ugovor o financiranju rekonstrukcije vodonatapnog sustava Parilo-Brza Voda, sklopljen između Hrvatskih voda, Grada Ljubuškog i JP PARKOVI d.o.o., Ljubuški, s garancijom osiguranja financijskih sredstava u Planu upravljanja vodama Hrvatskih voda za 2024. u iznosu 300.000,00 eura, za nastavak rekonstrukcije sustava.
 
Cilj ove zajedničke vodonogospodarske suradnje je poboljšanje sustava navodnjavanja u polju Rastok. Naime, jedan od glavnih pokretača gospodarstva i „žila kucavica“ vrgorskog područja je poljoprivredna proizvodnja i to proizvodnja vrgoračke jagode kojih se najveći broj nasada nalazi upravo u polju Rastok. U rekonstrukciju je do sada, za izradu projektne dokumentacije i izvođenje 1. faze radova u razdoblju 2016.-2023.  uloženo 244.233,00 eura.
 
„Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina razvile su kvalitetnu vodnogospodarsku suradnju, a temeljem Ugovora između Vlade RH i BiH o uređenju vodnogospodarskih odnosa iz 1996. godine. U okviru te suradnje
rješavaju se vodnogospodarska pitanja od interesa za obje države. Dobar primjer je suradnja na tzv. presječenim sustavima. Današnja dodjela ugovora dodatno učvršćuje vodnogospodarsku suradnju RH i BiH“, izjavio je ministar Habijan.
 

Datum objave: 12.02.2024.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content