Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) organizirala je u Osijeku završnu konferenciju povodom završetka projekta B Light (Beneficiary Light Grant Shema) kojim je putem dodjele bespovratnih sredstava financirana suradnja malih i srednjih poduzeća na pograničnom području Mađarska - Hrvatska u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska - Hrvatska 2014. - 2020.  Kroz B Light podržan je ukupno 31 projekt suradnje između 67 malih i srednjih poduzeća s hrvatske i mađarske strane kojima je dodijeljeno ukupno 7,45 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Ivan Anušić

Konferenciju je uvodnim obraćanjem otvorio župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić: „Osječko-baranjska županija kontinuirano radi na osnaživanju poduzetništva i obrtništva na našem području putem brojnih projekata poticaja i potpora. Pozdravljamo projekt B light koji već godinama pruža mogućnost suradnje naših tvrtki s tvrtkama izvan Republike Hrvatske s ciljem unaprjeđenja njihovog poslovanja, uvođenja novih tehnologija i otvaranja mogućnosti plasmana roba i usluga na susjedna tržišta.“

Vjeran Vrbanec

Potom se sudionicima obratio predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec: „HAMAG-BICRO je prepoznao B Light kao projekt značajnog potencijala jer jedini omogućuje izravno financiranje poduzetnika u okviru Interreg programa. S velikim smo entuzijazmom preuzeli provedbu ovog pilot-projekta usmjerenog na jačanje slabije razvijenog pograničnog područja koje je na ovaj način dobilo priliku za stvaranje novih poslovnih mogućnosti za lokalno stanovništvo. Bespovratnu potporu u iznosu od 7,45 milijuna eura za razvoj projekata ukupne vrijednosti 10,03 milijuna eura dobile su 33 tvrtke s hrvatske i 34 s mađarske strane granice. Najveća vrijednost proizašla iz njihove suradnje upravo je spoznaja kako su sinergijom različitih poduzeća uspjeli realizirati novi proizvod ili uslugu koju inače sami ne bi mogli proizvesti.“

Tamás Molnár

Tamás Molnár, voditelj odjela u Upravljačkom tijelu prekograničnog programa Hrvatska-Mađarska iz Mađarske istaknuo je kako su ponosni što je B Light prepoznat kao jedna od rijetkih razvojnih prilika koja pruža izravnu potporu malom i srednjem poduzetništvu. „U razdoblju 2021. - 2027. namjeravamo nastaviti B Light shemu za mala i srednja poduzeća u okviru prioriteta konkurentnije pogranične regije u Interreg V-A Programu Mađarska-Hrvatska, s planiranim financijskim okvirom od 13,8 milijuna eura. Vjerujemo da će malo i srednje poduzetništvo pograničnog područja imati jednaki interes za sredstva za razvoj kao i u prethodnom razdoblju.“, najavio je Molnár.

Stella Arneri

Ravnateljica Uprave za europsku teritorijalnu suradnju Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Stella Arneri istaknula je kako se kroz stvaranje prekograničnih partnerstava i veza sa poduzetničkim sektorom sjevernih susjeda, na specifičan način doprinosi ne samo ekonomskoj već i društvenoj koheziji cijelog prostora provedbe programa suradnje. Ujedno je najavila: „S obzirom na pozitivne odjeke B-light sheme, nastavak provedbe poduzetničke sheme planira se u i programu prekogranične suradnje s Mađarskom u financijskoj perspektivi 2021.–2027.“ Tijek provedbe i rezultate projekta prezentirala je Mirela Hrastinski, voditeljica projekta B Light iz HAMAG-BICRO-a.

Konferenciji su također prisustvovali Ante-Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a, dr. Márton Szűcs, voditelj Zajedničkog tajništva (JS) Interreg V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska i Mislav Kovač, načelnik Sektora za koordinaciju programa europske teritorijalne suradnje i makroregionalne strategije Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Ante-Janko Bobetko, Ivan Anušić, Vjeran Vrbanec

HAMAG-BICRO kao glavni korisnik programa B Light, provodio je projekt u suradnji s regionalnim (županijskim) razvojnim agencijama s programskog područja. Program B Light s hrvatske strane obuhvaća Međimursku županiju, Koprivničko-križevačku županiju, Virovitičko-podravsku županiju, Osječko-baranjsku županiju, Varaždinsku županiju, Bjelovarsko-bilogorsku županiju, Požeško-slavonsku županiju te Vukovarsko-srijemsku županiju. S mađarske strane programom su obuhvaćene Zala županija, Somogy županija i Baranya županija. Projekt B Light traje od veljače 2017. do prosinca 2022.

Povodom završne konferencije projekta snimljen je video o suradnji malih i srednjih poduzeća iz Mađarske i Hrvatske koji možete pogledati na HAMAG-BICRO You Tube kanalu. Zahvaljujemo svim sudionicima videa na njihovom angažmanu.

Datum objave: 15.09.2022.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content