U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, u suradnji s OECD-om i Europskom komisijom, od 13. do 16. veljače 2024. održana je obuka za trenere za inovativnu javnu nabavu u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, komponenta C.2.9. R3 Inovativna javna nabava. Obuci za trenere za inovativnu javnu nabavu prisustvovali su djelatnici Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu te Uprave za trgovinu i politiku javne nabave. HAMAG-BICRO ima  ukupno šest trenera iz četiri hrvatske regije, čime će se postići rasprostranjenost informacija o inovativnoj javnoj nabavi na području cijele Republike Hrvatske te doprinijeti ravnomjernom regionalnom razvoju.Ovom prigodom osposobljeno je ukupno 15 trenera koji će u narednom razdoblju provoditi daljnje edukacije za naručitelje i potencijalne ponuditelje u postupcima javne nabave s ciljem podizanja svijesti o inovativnoj javnoj nabavi u Republici Hrvatskoj.

Cilj je reforme potaknuti korištenje javne nabave inovativnih proizvoda i usluga koja omogućuje javnom sektoru veću transparentnost u postupcima javne nabave, nabavu najsuvremenijih rješenja, istodobno stvarajući prilike gospodarskim subjektima za pronalazak novih korisnika inovativnih proizvoda i usluga, kako bi stvorili pravedniji i konkurentniji sustav javne nabave.
 
Javna nabava za inovativna rješenja još uvijek nije uzela zamaha u Hrvatskoj jer njezina uspješna provedba u javnom sektoru zahtijeva prethodno poticanje svijesti i razine stručnosti. Stoga je potrebno uspostaviti mrežu predavača i kontinuiran sustav obuka za jačanje kapaciteta hrvatskih naručitelja u inovativnim postupcima javne nabave, inovativnih MSP-ova, velikih poduzeća te zaposlenika drugih javnih tijela.
 

Datum objave: 19.02.2024.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content