ZAGREB, 6. lipnja 2023. - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Udruga Mreža BOND organizirale su u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER) natjecanje 10 najboljih studentskih timova koji su sudjelovali u Programu studentskog poduzetništva, razvijenom u okviru druge faze projekta BOND. Pobjednički timovi čiji su projektni prijedlozi ocijenjeni kao najbolji su:

1. mjesto: projekt ReCLo  - Niko Bucalo i Fran Čutura osvojili su 3.000 eura i vaučer u vrijednosti 5.000 eura tvrtke Infobip za daljni rast, razvoj i implementaciju pobjedničkog projekta

2. mjesto: projekt Thorondrone – Domagoj Ćorić i Antonio Butigan osvojili su 2.000 eura

3. mjesto: projekt Intellipack – Fabijan Šiškić, Antonija Štajhofer i Tajana Pancer osvojili su 1.000 eura

Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a u pozdravnom je govoru istaknuo: „HAMAG-BICRO kao ključna Vladina agencija za poticanje malog i srednjeg poduzetništva kroz svoje je djelovanje usmjerena na poticanje poduzetničke aktivnosti u Republici Hrvatskoj. Svjesni smo da je na uspostavi poduzetničkog načina razmišljanja potrebno početi raditi već tijekom visokoškolskog obrazovanja te smo stoga kroz Program studentskog poduzetništva odlučili potaknuti studente na promišljanje o vlastitim idejama i uz mentorsku podršku institucija uključenih u Mrežu BOND, uputiti ih kako te ideje razraditi kroz poslovni plan i u konačnici, realizirati njihov plasman na tržište. Osim što će ovakav tip podrške izravno koristiti mladim ljudima, ujedno će pridonijeti i snažnijem gospodarskom razvoju naše zemlje.“

U ulozi domaćina, natjecatelje i okupljene sudionike pozdravio je Frane Šesnić, direktor ZICER-a: „Drago mi je što je HAMAG-BICRO prepoznao važnost poticanja poduzetništva među studentima. Kroz ovaj su projekt mladi motivirani da svoje ideje pretvore u nešto konkretnije, u pothvat koji će im sutra možda omogućiti kvalitetnu egzistenciju. Na tom putu im stoji cijela BOND mreža, a čiji su članovi i ZICER te naš Plavi ured."

Natjecanju su nazočili Ante-Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a i Mate Kovač, ravnatelj Sektora za podršku i razvoj poduzetništva, koordinaciju i međunarodnu suradnju. Program studentskog poduzetništva predstavio je Franjo Vukić, v.d. voditelja Službe za koordinaciju HAMAG-BICRO-a.

Finalisti su u okviru natjecanja imali priliku predstaviti svoje projektne prijedloge pred žirijem koji su sačinjavala dva predstavnika HAMAG-BICRO-a, dva predstavnika akademske zajednice te dva predstavnika tvrtki partnera Programa. Osim novčanih nagrada, studentima je omogućeno pohađanje stručne prakse u renomiranim tvrtkama.

Cilj Programa studentskog poduzetništva je potaknuti studente na razvoj vlastitih poduzetničkih ideja i jačanje njihovih vještina u vođenju i upravljanju poduzetničkim pothvatima, kako bi se što bolje pripremili za ulazak u svijet poduzetništa.

Na Javni poziv za sudjelovanje u Programu studentskog poduzetništva prijavljena su 72 projektna prijedloga među kojima je odabrano 56 studentskih timova koji su se uz podršku mentora iz poduzetničkih potpornih institucija uključenih u Mrežu BOND, nadmetali za ulazak u finale.

Program studentskog poduzetništva pokrenut je od strane HAMAG-BICRO-a kako bi se mlade, visokoobrazovane osobe potaknulo na stjecanje vještina potrebnih za samozapošljavanje ili zaposlenje u poduzeću nakon završetka studija, čime ostvaruju veću konkurentnost na tržištu rada. Kroz Program je studentima omogućena edukacija o poduzetničkim pothvatima, umrežavanje s poduzetnicima, mentorska podrška tijekom izrade vlastitih projekata, kao i stručna praksa ili stipendiranje u tvrtkama partnerima Programa.

Datum objave: 06.06.2023.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content