Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) organizirala je stručnu godišnju konferenciju „Horizon Europe s naglaskom na Europsko inovacijsko vijeće (EIC)“, koja je okupila gotovo 80 predstavnika iz 30 inovacijskih agencija Europe u sklopu predsjedanja Europskom mrežom vodećih nacionalnih inovacijskih agencija (Taftie) u 2023. godini. Tijekom hrvatskog predsjedanja, latvijska agencija LIAA (Investment and Development Agency of Latvia) postala je trideset i peta punopravna članica Taftie mreže.

Prisutnima se uvodno obratio zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a Ante-Janko Bobetko koji je istaknuo: „Ovo je prilika da inovacijske agencije razmijene iskustva i primjere dobre prakse u podršci malim i srednjim poduzećima unutar njihovih nacionalnih inovacijskih ekosustava u pogledu sudjelovanja u programima HORIZON EUROPE i Europskog inovacijskog vijeća“.

Na konferenciji se raspravljalo ne samo o ulozi Taftie inovacijskih agencija u programima istraživanja i razvoja već i glavnim potrebama korisnika, preprekama s kojima se susreću u procesu povlačenja sredstava te mjerama koje je moguće provesti. Predstavnici Europskog inovacijskog vijeća (EIC) i Izvršne agencije za Europsko vijeće za inovacije i MSP-ove (EISMEA) predstavili su EIC Pathfinder, EIC Transition i EIC Accelerator, tri programa namijenjena podršci inovacijskim projektima. Tijekom panela raspravljalo se o tome zašto su neke zemlje i njihovi korisnici bolji u sudjelovanju u programima te kako stvoriti sinergiju između različitih programa koji se financiraju iz nacionalnih izvora financiranja te strukturnih i investicijskih fondova.

Na stručnoj konferenciji i panel raspravi sudjelovali su Juan Antonio Vazquez Rivera, predstavnik Europskog revizorskog suda (ECA), Sivasegaram Manimaaran, predstavnikIzvršne agencije za Europsko vijeće za inovacije i MSP-ove (EISMEA), Luis Jesús Guerra Casanova, predstavnik španjolske inovacijske agencije CDTI i Programskog odbora Europskog inovacijskog vijeća te Xavier Aubry, osnivač konzultantske tvrtke Zaz Ventures te član Upravnog odbora Europskog udruženja konzultanata za inovacije (EAIC). Panel raspravu moderirao je Neno Rakić, voditelj Službe za praćenje provedbe projekata – IRI u HAMAG-BICRO-u te izvršni tajnik Taftie Izvršnog vijeća u 2023. godini.

Tijekom hrvatskog predsjedanja, Izvršni odbor mreže Taftie odobrio je članstvo latvijske agencije LIAA (Investment and Development Agency of Latvia) u ovu organizaciju. „Jedan od zadataka agencije LIAA je raditi na razvoju inovacija u Latviji privlačenjem međunarodnih partnera. Europska mreža inovacijskih agencija Taftie pruža nam mogućnost za razmjenu iskustava. Članstvo u Taftie mreži proširit će mogućnosti za latvijske poduzetnike za sudjelovanje u projektima međunarodne suradnje u području istraživanja i razvoja," istaknuo je Kaspars Rožkalns, direktor LIAA-e.

Krovna tema predsjedanja Taftie mrežom u 2023. godini je Reconsidering the Role of Innovation Agencies and Mutual Learning. HAMAG-BICRO će tijekom predsjedanja inicirati teme važne za europski inovacijski ekosustav - transfer tehnologije i suradnja poslovnog i akademskog sektora, zaštita intelektualnog vlasništva, izazovi startup/scaleup zajednice te teme povezane s HORIZON-EUROPE i Europskim inovacijskim vijećem. Također, HAMAG-BICRO će u suradnji s Europskom komisijom organizirati policy forum na temu Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Nakon Zagreba, Dubrovnika i Šibenika, sastanci organizacije te stručni paneli održat će se u Opatiji i Bruxellesu.

Mrežom Taftie je u 2022. godini predsjedala inovacijska agencija Innovate UK. Nakon HAMAG-BICRO-a ulogu predsjedatelja će u 2024. godini preuzeti Innosuisse - Swiss Innovation Agency

HAMAG-BICRO je od 2013. godine punopravna članica mreže Taftie koja danas broji 35 nacionalnih inovacijskih agencija te ima važnu ulogu u razmjeni znanja i najboljih praksi u zemljama Europe i na međunarodnoj razini.

Više informacija o Taftie mreži možete pronaći ovdje.

Datum objave: 20.06.2023.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content