Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) organizirala je stručnu konferenciju „Budućnost intelektualnog vlasništva“, koja je 19. i 20. travnja u Dubrovniku okupila 58 predstavnika iz 29 inovacijskih agencija u sklopu predsjedanja Europskom mrežom vodećih nacionalnih inovacijskih agencija Taftie u 2023. godini.

Okupljene sudionike pozdravili su Ante-Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a i predsjednik Taftie Izvršnog vijeća u 2023. godini te Karmen Kutnjak, direktorica Centra za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije u ime dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića.

HAMAG-BICRO je na konferenciji i panel diskusiji okupio renomirane govornike i stručnjake iz inovacijskih agencija koji se bave temama intelektualnog vlasništva. Predstavnici Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), Guy Pessach i Habip Asan održali su uvodnu radionicu za sve sudionike te predstavili rad WIPO-a.  Potom je održana stručna konferencija i panel rasprava na kojoj su sudjelovali Ljiljana Kuterovac, glavna ravnateljica Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske (DZIV), Mladen Vukmir, odvjetnik i predsjednik ECTA-e, europskog udruženja profesionalaca na području zaštite intelektualnog vlasništva, Guy Pessach, direktor za područje intelektualnog vlasništva poslovnog sektora iz Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) te stručnjaci Kristi Kõrge  iz Estonske poslovne i inovacijske agencije te Edvin Spahović iz Austrijske inovacijske agencije – FFG. Panel raspravu moderirao je Neno Rakić, voditelj Službe za praćenje provedbe projekata – IRI u HAMAG-BICRO-u te izvršni tajnik Taftie Izvršnog vijeća u 2023. godini.

Pritom je naglašena važnost zaštite i strateškog upravljanja intelektualnim vlasništvom posebice od strane malih i srednjih poduzeća te je istaknuto kako je u svrhu promocije i jačanja teme intelektualnog vlasništva nužna suradnja svih dionika inovacijskog sustava, posebice nacionalnih ureda za intelektualno vlasništvo, inovacijskih agencija, ureda za transfer tehnologije na sveučilištima i sl.

Krovna tema predsjedanja Taftie mrežom u 2023. godini je Reconsidering the Role of Innovation Agencies and Mutual Learning. HAMAG-BICRO će tijekom predsjedanja inicirati teme važne za europski inovacijski ekosustav - transfer tehnologije i suradnja poslovnog i akademskog sektora, zaštita intelektualnog vlasništva, izazovi startup/scaleup zajednice te teme povezane s HORIZON-EUROPE i Europskim inovacijskim vijećem. Također, HAMAG-BICRO će u suradnji s Europskom komisijom organizirati policy forum na temu Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Nakon Zagreba i Dubrovnika, sastanci organizacije te stručni paneli održat će se u Šibeniku, Opatiji te Bruxellesu.

Mrežom Taftie je u 2022. godini predsjedala inovacijska agencija Innovate UK. Nakon HAMAG-BICRO-a ulogu predsjedatelja će u 2024. godini preuzeti Innosuisse - Swiss Innovation Agency

HAMAG-BICRO je od 2013. godine punopravna članica mreže Taftie koja broji 34 nacionalne inovacijske agencije te ima važnu ulogu u razmjeni znanja i najboljih praksi u zemljama Europe i na međunarodnoj razini.

Više informacija o Taftie mreži možete pronaći ovdje.

Datum objave: 26.04.2023.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content