Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) pozivaju vas na svečano predstavljanje programa Research Programme Croatia, koji se provodi u okviru drugog Švicarskog doprinosa odabranim državama članicama Europske unije za smanjenje ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar Europske unije.

Svečanost će se održati u petak, 12. travnja 2024. s početkom u 9:30 u hotelu Zonar (Trg Krešimira Ćosića 9). Za zainteresirane sudionike koji nisu u mogućnosti sudjelovati uživo bit će omogućeno virtualno sudjelovanje.

Švicarska konfederacija osigurala je 8 milijuna CHF za provedbu ovog Programa, dok Republika Hrvatska osigurava dodatnih 15 %. Research Programme Croatia provodit će se kroz dvije programske komponente – Multilateral Academic Projects (MAPS), za koju je nadležan HRZZ te EUROSTARS, za koju je nadležan HAMAG-BICRO.

MAPS je multilateralna inicijativa koja podržava istraživačku suradnju između znanstvenika sa sjedištem u Švicarskoj i njihovih kolega u Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumunjskoj. U okviru ove programske komponente financirat će se zajednički istraživački projekti u kojima sudjeluju najmanje tri istraživačke skupine iz najmanje tri navedene zemlje, pri čemu jedna istraživačka skupina mora biti iz Švicarske. Natječaj MAPS otvoren je 2. travnja s rokom prijave 1. srpnja 2024. Više informacija dostupno je na mrežnoj stranici HRZZ-a.

Program EUROSTARS predstavlja važan mehanizam potpore inovacijama i istraživanju diljem Europe. Kroz ovaj program, mala i srednja poduzeća imaju priliku surađivati na međunarodnim projektima, što im omogućuje pristup financijskim sredstvima i stručnosti potrebnim za razvoj visokotehnoloških rješenja. Poticanjem suradnje među različitim sektorima i državama, ovaj program daje potporu inovacijama s potencijalom transformacije društva i gospodarstva. Sudjelovanje u programu Eurostars jača konkurentnost Hrvatske u visokotehnološkim sektorima te doprinosi dugoročnom cilju zemlje da postane prepoznatljivo odredište za istraživanje i razvoj. Natječaji za program EUROSTARS otvaraju se dva puta godišnje, sljedeći se otvara 12. srpnja s rokom prijave 12. rujna 2024. Više informacija dostupno je na mrežnoj stranici HAMAG-BICRO-a.

Na događanju će biti predstavljeni ciljevi i procedure obaju novih programa te iskustva korisnika prethodnih programa financiranih u okviru prvog Švicarsko-hrvatskog programa suradnje – Hrvatsko-švicarskog istraživačkog programa (CSRP) i EUROSTARS.

Molimo zainteresirane sudionike da se registriraju za sudjelovanje putem obrasca.

Program (pdf)

Datum objave: 05.04.2024.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content