Ante Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) kao projektni partner u okviru strateškog projekta B-Blue, organizirala je dvodnevnu investicijsku konferenciju Plavi rast u Šibeniku koja je okupila poduzetnike i projektne partnere iz Francuske, Italije, Grčke, Slovenije, Crne Gore, Španjolske, Portugala i Tunisa, kao i predstavnike Europske komisije te ostale inozemne stručnjake, od kojih su neki sudjelovali mrežnim putem. Konferenciju je uvodnim obraćanjem otvorio Ante Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a: “HAMAG-BICRO kao ključna Vladina agencija za podršku poduzetnicima kontinuirano ulaže napore u jačanje malog i srednjeg poduzetništva. Do sada je u to područje investirano više od 23 milijarde kuna. Sektor plave biotehnologije u skladu je s novim prioritetima Europske komisije koji idu u smjeru ugljične neutralnosti, inovacija, održivih sustava za proizvodnju hrane i cirkularne ekonomije. Stoga vidimo višestruke koristi od poticanja suradnje među zemljama na prostoru Mediterana. Sličnosti nas spajaju, a razlike neka budu naša snaga koju ćemo pokazati na međunarodnom tržištu.”

Stella Arneri, MRRFEU

Potom se prisutnima obratila Stella Arneri, ravnateljica Uprave za europsku teritorijalnu suradnju Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije: “Investicijska konferencija Plavi rast očit je dokaz značaja Programa transnacionalne suradnje Mediteran 2014. – 2020., kako za Republiku Hrvatsku tako i za ostale zemlje sudionice. Strateški projekt B-Blue će svojim aktivnostima i posljedičnim rezultatima pospješiti rast i razvoj pomorskog sektora, a istovremeno doprinijeti očuvanju Jadranskog mora i Mediterana u cjelini. U sklopu programskog razdoblja 2021.-2027. na raspolaganju bi trebalo biti ukupno 281 milijuna eura koji će pružati prilike i istovremeno otvoriti mogućnosti za nove projekte.“.

Uslijedila je panel diskusija na temu plavog rasta u Sredozemlju tijekom koje je Eleni Hatziyanni iz Glavne uprave za pomorstvo i ribarstvo Europske komisije (DG MARE) govorila o važnosti uključivanja plave ekonomije u strategije pametne specijalizacije kako bi se omogućilo financiranje inovativnih projekata. Dr. sc. David Matthew Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković naglasio je važnost financiranja međunarodnih projekata koji su uključivali velik broj partnera iz znanstvenih krugova i privatnog sektora. Antonio F. Skarmeta, voditelj Ureda za međunarodne istraživačke projekte Sveučilišta u Murciji (Španjolska) istaknuo je važnost digitalne transformacije plavog sektora u svrhu povećanja učinkovitosti i održivosti.

Renata Barić, CROMARIS

Renata Barić, menadžerica za istraživanje i razvoj iz tvrtke CROMARIS izdvojila je potrebu financiranja i provođenja primijenjenih istraživanja povezanih s realnim problemima sektora. Konferenciju je moderirao dr. sc. Tomislav Šarić, izvanredni profesor na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Hubert Cottogni, Europski investicijski fond

Na kraju prvog dana konferencije Cristian Chiavetta iz talijanske Nacionalne agencije za nove tehnologije, energiju i održiv ekonomski razvoj (ENEA) - glavni partner projekta i Charlène Auregan, voditeljica EU projekata u Pôle Mer Méditerranée predstavili su projekt B-Blue, u okviru kojeg i organizirana konferencija. Potom je predstavljen 'B-Blue network match' alat koji je HAMAG-BICRO osmislio u sklopu projekta, sa svrhom povezivanja čitave bio-plave zajednice te jačanja njihovih kapaciteta za promociju proizvoda i usluga na tržištu Europske unije. Svrha alata je potaknuti međusobno umrežavanje mikro, malih, srednjih i velikih poduzeća s istraživačkim organizacijama te potencijalnim investitorima. Catherine Frideres iz PwC Luksemburg i Hubert Cottogni iz Europskog investicijskog fonda predstavili mogućnosti ulaganja za mala i srednja poduzeća.

HAMAG-BICRO kao projektni partner i nositelj radnog paketa 5 (prijenos znanja) sudjeluje u B-Blue strateškom projektu Prioritetne osi 4. Programa prekogranične suradnje Jačanje upravljanja Mediteranom (Interreg Mediterranean) na temu: Jačanje kapaciteta za djelovanje i promicanje dijaloga te sinergiju među dionicima lanca vrijednosti plave bioekonomije na Sredozemlju.

Datum objave: 19.10.2021.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content