Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), kao partner događanja, sudjelovao je na Liderovoj konferenciji o izvozu, „Pametni znaju čemu služi izvoz“ koja se 4. srpnja 2017. održala u Hotelu Panorama.


Riječ je o najvažnijoj godišnjoj aktivnosti Liderova Kluba izvoznika, projekta pokrenutog prije pet godina da bi senzibilizirao javnost, osobito donositelje političkih i ekonomskih odluka, o potrebi snažna poticanja izvoza kao preduvjeta rasta gospodarstva i BDP-a. U ovogodišnjem programskom konceptu ravnopravno su se smjenjivali izvoznici sa svojim konkretnim problemima, rješenjima i uspješnim vlastitim primjerima te govornici koji su prezentirali nove izvozne mogućnosti, dozvoljene mjere za poticanje izvoza i financijske rezultate poslovanja izvoznika u 2016. godini. Osim članova Kluba, na konferenciji su sudjelovali i drugi izvoznici te predstavnici Vlade, ministarstava i financijskih ustanova, parlamentarnih stranaka i zastupnici u Europarlamentu. Konferencija je namijenjena tvrtkama svih profila koje žele poboljšati svoje izvozne rezultate.

U prvom dijelu konferencije publici su se obratili Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera, Mario Antonić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Arnaldo Abruzzini, predstavnik Eurochambersa. Zatim je održan okrugli stol na temu „Opasnost od povratka globalnog protekcionizma – iskustva hrvatskih izvoznika“, na kojem su sudjelovali predstavnici tvrtki AD Plastik, Spider grupa, Keramika Modus i prof. Đuro Njavro s ZŠEM-a.

Na okruglom stolu naziva „Raditi za izvoznike – multiplikativni učinci izvoza u praksi“ ponovo su sudjelovali poduzetnici izvoznici, predstavnici tvrtki DIV, Alarm automatika i DHL, kao i predstavnici HBOR-a i HAMAG-BICRO-a, na okruglom stolu iznijeli svoja iskustva, primjere kako je raditi za izvoznike i s izvoznicima te koji su multiplativni učinci izvoza u praksi. Iz HBOR-a je Tamara Perko istaknula kako HBOR slavi 25 godina postojanja, 72 milijarde kuna plasiranih za izvoz, 13 000 odobrenih projekata. – Intencija HBOR-a je da podupremo izvoznike. Odmah sam ih zvala kada sam došla. Bilo je racionalnih i neracionalnih zahtjeva. Ovi potonji su svakako zahtjevi da ponudimo ono što nude Austrijske razvojne banke. Isplati se ulagati u izvoznike i želimo im biti mehanizam podrške – rekla je Perko. Napomenula je da nemaju listu čekanja i da su dobri klijenti uvijek dobro došli.

Članica Uprave HAMAG-BICRO-a Marijana Oreb rekla je kako je HAMAG-BICRO od početka uvođenja programa financijskih instrumenata odobrio gotovo 167 milijuna kuna zajmova i jamstava za više od 400 poduzetnika, od kojih je većina izvozno orijentirana. Svakako bih istaknula naše korisnike, perjanice u izvozu kao što su: Rimac automobili, Photomath, Agrivi, Genos, Oradian, Repsly, koji su već dokazali na međunarodnom tržištu – izjavila je Oreb.

Mario Antonić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta

Datum objave: 05.07.2017.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content