Izvor: LALS media d.o.o.

Koprivnica, 18. travnja 2023. - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) sudjelovala je i ove godine na konferenciji "Žene i poduzetništvo u Koprivničko-križevačkoj županiji" koja se održala u prostorima Hrvatske gospodarske komore Županije komore Koprivnica. Partneri u organizaciji konferencije su bili Križevačko-koprivnička županija, Klub poslovnih žena Alfa, HGK ŽK Koprivnica, Obrtnička komora KKŽ i Lals media d.o.o.

Konferencija je usmjerena na jačanje inicijativa u poduzetništvu koje se mogu postići, između ostalog, i svakodnevnim jačanjem svijesti o ženama koje su uspjele u poduzetničkim vodama. Pri pokretanju poduzetničkog pothvata svaka poduzetnica se susretne ponajprije s izazovom financiranja svoje ideje. Stoga je prijeko potrebno informirati javnost odnosno žene o dostupnim programima financiranja žena poduzetnica. Tako su u sklopu konferencije, osim informacija o dostupnim programima financiranja sudionice mogle saslušati zanimljive panele, izlaganja, razmjenu iskustava i motivacijski trening.

Izvor: Lals media d.o.o.

Na samom početku konferencije, organizatorica spomenutog okupljanja direktorica tvrtke Lals media i vlasnica regionalnog portala Sjever.hr, Marijana Sopek, naglasila je kako, nažalost, još uvijek živimo u muškom svijetu, no da su žene sve više samosvjesne i u sve većem se broju odlučuju za poduzetništvo i obrtništvo. "Ono što je potrebno, ne samo za nas koje smo krenule u vode poduzetništva, već više zbog onih koje trebaju ohrabrenje da se na to odluče, je stalno i beskompromisno jačati svijest o ženama u poduzetništvu i pronalaziti rješenja koja su potrebna kako bi se žene sve više osnažile za ulazak u poduzetništvo," rekla je Sopek.

U ime Obrtničke komore Koprivničko – križevačke županije okupljenima se pak obratila Irena Kovačić koja je tom prilikom naglasila kako broj obrta u županiji raste.

"Danas imamo 1903 obrta i od toga 635 su ženska, a zanimljiva je i činjenica da danas imamo sve više žena obrtnica koje rade neke muške poslove, kao što je prijevoz i građevina. To zapravo dokazuje da su sve manje razlike između nas žena i muškaraca. Rezultati poslovanja u gospodarstvenim subjektima isto tako pokazuju da su žene bolji organizatori i donose racionalnije odluke," kazala je Kovačić.

Izvor: Lals media d.o.o.

Nakon uvodnih govora uslijedio je panelFinanciranje žena poduzetnica“ – bespovratna sredstva, poticaji, sufinanciranje kamata – razvoj start-up okruženja", na kojem su između ostalih govorili pročelnik Marijan Štimac koji je kazao kako su od 3.600 poslovnih subjekata u KKŽ, u njih 20% žene nositeljice OPG-ova, 35% su obrtnice i 20% su vlasnice trgovačkih društava. Kao predstavnica Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) sudjelovala je Josipa Markušić koja je tom prilikom predstavila dostupne programe financiranja.

Na drugom panelu „Žene u javnom životu“ bilo je riječ o balansiranju između poslovnog, političkog i privatnog života, a svoja su iskustva podijelila i predsjednica Županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić koja je govorila o važnosti političke participacije žena te da žene treba još više ohrabriti da se uključe u politiku i donošenje odluka.

Na kraju konferencije održan je i motivacijski trening koji je za sve sudionice pripremila Ljiljana Drenški Cvrtila.

Datum objave: 19.04.2023.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content