Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) je 31.05.2017. u prostorijama MGPO-a održala provedbenu radionicu za prva tri poduzetnika koja su potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz trajno otvorenog poziva „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“. Poduzetnici za koje je organizirana provedbena radionica su Icat d.o.o., Ad Plastik d.d. i Pana Stolarija d.o.o., čija ukupna vrijednost projekata iznosi 93.000.000 kn, a bespovratna sredstva oko 26.000.000 kn.


Cilj provedbene radionice bio je predstavnike korisnika bespovratnih sredstava upoznati s aktivnostima provedbe Ugovora, potaknuti ih na pravodobno planiranje isporuke svojih obveza, istaknuti ključne obveze i upozoriti na moguće greške te demonstrirati pravila na primjerima. Tako su poduzetnici tijekom cjelodnevnog programa dobili detaljna pojašnjenja i smjernice vezano uz provođenje postupaka nabave, izvješćivanje i pravdanje troškova, izmjene ugovora, načine spremanja dokumentacije, kao i upute za pridržavanje pravila vidljivosti koja propisuje EU. Poduzetnicima je također demonstrirano pravilno ispunjavanje plana nabave, zahtjeva za nadoknadom sredstava te su im dati primjeri prihvatljiv i neprihvatljivih izmjena ugovora.

Provedbenu radionicu održale su djelatnice Odjela za istraživanje, razvoj i inovacije koji djeluje u sklopu Službe za praćenje provedbe projekata Svjetlana Bušić i Dragana Štaba, zatim Filip Slišković iz Službe za kontrolu kvalitete te Josipa Matok iz Odjela za računovodstvo i financije u okviru ESI fondova. Ovakvim pristupom HAMAG-BICRO nastoji korisnicima bespovratnih sredstava pomoći u provođenju Ugovora o bespovratnim sredstvima kako bi poduzetnici dobili sve bitne informacije, upute i savjete koji će im pomoći ostvariti ciljeve projekta .

O pozivu

Cilj ovog poziva je podržati razvoj novih proizvoda (dobara i usluga), tehnologija i poslovnih procesa kroz povećanje privatnih ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije, te jačanje kapaciteta poduzeća za istraživanje, razvoj i inovacije, kroz poboljšanje njihove suradnje s institucijama za istraživanje i razvoj. Iznos bespovratnih sredstava koji se dodjeljuje u okviru ovog poziva iznosi 748.000.000 kn. Do 1.9. 2017. se očekuje potpisivanje dodatnih 16 Ugovora iz ovog poziva.

O korisnicima

1) AD Plastik d.d.

 • Naziv projekta:Pilot linija bojanja za industrijska istraživanja, razvoj i inovacije
 • Ukupna vrijednost projekta: 74.722.483,84 kuna
 • Prihvatljivi troškovi: 61.850.040,19 kuna
 • Bespovratna sredstva: 19.632.690,36 kuna

Sažetak projekta: Projektom će se nabaviti oprema pilot linije i laboratorija, zaposliti stručno osoblje, uspostaviti Služba za istraživanje i razvoj bojanja. Doprinosi prioritetnim područjima Strategije pametne specijalizacije RH Promet i mobilnost te Energija i održivi okoliš. Planira se realizirati u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje Zagreb. Provedba će omogućiti postizanje izvrsnosti u eksperimentalnom istraživanju, razvoju i inovacijama, komercijalizaciju novih proizvoda, nadogradnja u globalnom lancu vrijednosti, rast prihoda i izvoza, a što će pozitivno utjecati na nacionalnu ekonomiju.

2) ICat d.o.o.

 • Naziv projekta: „solarCat“
 • Ukupna vrijednost projekta: 4.517.124,82 kuna
 • Prihvatljivi troškovi: 2.331.475,72 kuna
 • Bespovratna sredstva: 1.398.885,43 kuna

Sažetak projekta: Cilj "solarCat" projekta izraditi je i testirati prototip električnog broda za prijevoz putnika koji pruža autonomiju plovidbe do 10 sati dnevno korištenjem vlastitih izvora energije iz solarne elektrane integrirane na krovu brodu. Potvrdom rezultata istraživanja i razvoja koje prethode izradi "solarCat" prototipa, iCat d.o.o. će tržištu predstaviti novi proizvod kojim širi vlastito poslovanje, povećava prihode i broj zaposlenika te širi izvozne aktivnosti temeljene na inovacijama. Istovremeno odgovara na izazove suvremenog društva za pametnim, zelenim i integriranim transportom

3) Pana Stolarija d.o.o.

 • Naziv projekta: Razvoj novog proizvoda upotrebom inovativnih materijala i proizvodnih tehnika te poboljšanje tehnoloških procesa kroz provedbu industrijskog istraživanja poduzeća Pana Stolarija d.o.o.“
 • Ukupna vrijednost projekta: 13.626.517,98 kuna
 • Prihvatljivi troškovi: 11.370.877,40 kuna
 • Bespovratna sredstva: 5.098.307,86 kuna

Sažetak projekta:  Projektom će se nabaviti oprema i usluge za provedbu eksperimentalnog razvoja podložnog učinkovitoj suradnji i opsežnom širenju znanja te zaposliti stručno osoblje. Provedba će omogućiti postizanje izvrsnosti u eksperimentalnom razvoju i inovacijama, komercijalizaciji novih proizvoda, rast prihoda i izvoza, a što će pozitivno utjecati na nacionalnu ekonomiju

 

 

Datum objave: 01.06.2017.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

 • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
 • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content