Foto: Pixabay

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) organizirala je treću radionicu u okviru projekta CEUP 2030 („Central Europe Upstreaming for Policy Excellence in Advanced Manufacturing & Industry 4.0 towards 2030“) na temu automatizacije i robotike.

Radionicu je otvorio Ante-Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a: “HAMAG-BICRO je ključna Vladina agencija koja prati poduzetnike kroz sve faze njihova poslovanja. Osim financijske potpore kroz bespovratne potpore, zajmove i jamstva, pružamo poduzetnicima i drugu, ne manje važnu, podršku kroz programe razmjene i transfera znanja, umrežavanja, utjecanja na kreatore politika. Prepoznajemo Industriju 4.0 i robotiku kao budućnost gospodarstva te put razvoja vidimo upravo kroz poticanje dijaloga vrsnih stručnjaka iz redova akademske zajednice, kreatora politika i poduzetništva. Hrvatska je velik rasadnik znanja, naš najveći kapital su naši eksperti te upravo kroz suradnju s njima, vidimo pravi smjer za razvijanje prosperitetnog i konkurentnog gospodarstva.”

Tehnički panel u okviru kojeg su predstavljeni hrvatski uspješni primjeri automatizacije i robotike u industriji započeo je prezentacijom dr. sc. Danijel Rohde, dipl. ing. iz Instituta za nuklearnu tehnologiju (INETEC) prezentirao je razvoj i primjenu kompleksnih robotskih sustava za nadzor materijala, pritom istaknuvši: „INETEC je razvio rješenja za održavanje svih primarnih komponenata nuklearne elektrane. Naš je posao specifičan jer jednom kad oprema bude na terenu, više joj ne možemo pristupiti jer je kontaminirana zračenjem. Mora raditi od prve odmah, kao i za deset godina. Zato su uređaji prilično robusni.“

Uslijedila je prezentacija „Artifical Intelligence & 3D vision powered industry 4.0“ Davida Margete, Product Managera iz tvrtke Gideon Brothers, vodećeg tehnološkog startupa u Hrvatskoj koji je pojasnio korake koje su morali poduzeti kako bi stvorili robote koji neće samo slušati naredbe nego donositi odluke. Tako su razvili robote koji se kreću kroz prostor i zaobilaze prepreke.

Tehnički panel zaključio je prof. dr. sc. Zdenko Kovačić, prezentirajući zanimljive istraživačke projekte koje provodi Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja LARICS na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu. LARICS trenutno radi na 16 projekata s ugovorenim sredstvima vrijednosti preko 1,5 milijuna eura. Tako projekt WATCHPLANT nastoji iskoristiti sokove unutar biljke kao izvor energije, projekt AeroWind razvija način za korištenje dronova prilikom inspekcije vjetroelektrana dok su one u pogonu, AERIAL-CORE razvija dronove sa sustavom koji sprječava zalijetanje ptica u žice dalekovoda, dok projekt ENCORE pomoću dronova prikuplja podatke o kulturnim dobrima, građevinama povijesnog, umjetničkog ili tehničkog značaja (Zagrebačka katedrala).

U drugom dijelu radionice održan je okrugli stol koji je moderirao prof. dr. sc. Nikola Mišković, prodekan za znanost na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. U okruglom stolu sudjelovali su dr. sc. Danijel Rohde iz INETEC-a, dr. sc. Josip Ćesić iz Gideon Brothers, prof. dr. sc. Zdenko Kovačić sa FER-a te Luka Novosel, načelnik Sektora za strateško planiranje i upravljanje razvojem iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Svi sudionici okruglog stola složili su se kako je danas robotika, uz umjetnu inteligenciju, jedna od glavnih poluga tehnološkog razvoja i kako je nezamisliv rast gospodarstva u Hrvatskoj bez tvrtki iz ovog područja. Pritom je ključna karika uspješna suradnja fakulteta odnosno fakultetskih laboratorija i tvrtki. 

Glavne prednosti Hrvatske su vrhunski stručnjaci koji izlaze na tržište rada s diplomama naših fakulteta  te mnogobrojne grupe za robotiku i umjetnu inteligenciju na fakultetskim laboratorijima. Istaknut je i nedavno otvoreni  Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije (CRTA) kao mjesto gdje nastaju novi koncepti i istraživanja koja se kasnije razvijaju u tvrtkama poput INETEC-a i Gideon Brothers.

Naglašeno je kako je Hrvatska i dalje snažno usmjerena na projekte umjesto na produkte, stoga je potrebno napraviti tranziciju u orijentaciji tvrtki s projektnog načina poslovanja na produkt poslovanje. Dobri primjeri za to su tvrtke Photomath i Infobip. Međutim, takva tranzicija zahtijeva velika ulaganja u logistiku zbog fizičkog dopremanja robota.

Luka Novosel (MRRFEU) najavio je kako će u razdoblju do 2027. godine u Hrvatskoj biti na raspolaganju oko 400 milijuna eura za industrijsku tranziciju kojoj je glavni cilj razvoj tehnologije i tehnoloških tvrtki ravnomjernije raspodijeliti po regijama Hrvatske. Trenutno je gotovo 90 posto tvrtki na području Zagreba i okolice, odnosno sjeverne Hrvatske. Hrvatski BDP iznosi tek 65 posto europskog prosjeka, a bez razvoja novih tehnologija, Hrvatska nema mogućnost dostići ili barem povećati trenutni BDP. Apsorpcijom ovog novca povećao bi se i postotak ulaganja u znanost i razvoj novih tehnologija.

Datum objave: 08.10.2021.
logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • +385 1 488 10 43
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content