U okviru projekta CEUP 2030 (Central Europe Upstreaming for Policy Excellence in Advanced Manufacturing & Industry 4.0 towards 2030) čije su aktivnosti usmjerene na kreiranje politika u području Industrije 4.0., održan je okrugli stol na dvije teme: Izazovi poduzeća prilikom prelaska na digitalizaciju i Moderne tehnologije u primjeni vs. zakonske regulative.

U okruglom stolu sudjelovali su Zoran Belak, ravnatelj Razvojno inovacijskog centra Alu Tech iz Šibenika, izv. prof. dr. sc. Ivana Palunko, voditeljica Laboratorija za inteligentne autonomne sustave LARIAT sa Sveučilišta u Dubrovniku, prof. dr. sc. Kruno Miličević sa Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Luka Novosel iz  Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije te Mateo Ivanac iz Hrvatske gospodarske komore. Okrugli stol moderirao je doc. dr. sc. Miro Hegedić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Mate Kovač, ravnatelj Sektora za podršku i razvoj poduzetništva, koordinaciju i međunarodnu suradnju HAMAG-BICRO-a

Tijekom okruglog stola, panelisti su iznjedrili najvažnija dva zaključka: Važnost koordinacije aktivnosti dionika inovacijskog ekosustava, u okviru čega je naglašeno kako je potrebno uložiti više napora u postizanje bolje povezanosti svih dionika inovacijskog procesa. Jedan od načina je uspostavljanje digitalnih inovacijskih centara putem kojih bi se ujedno potaknuo razvoj lokalnih znanstveno-istraživačkih institucija poput Razvojno inovacijskog centra Alu Tech iz Šibenika.

Drugi zaključak je Važnost veće povezanosti između znanstvenih i obrazovnih institucija te malih i srednjih poduzeća. Zbog ubrzanog tempa razvoja i promjena koje on nosi, potrebno je uložiti više napora u povećanje agilnosti svih dionika inovacijskog ekosustava. Posebno je važno raditi na povezivanju znanstvenih i obrazovnih institucija s malim i srednjim poduzećima, kako bi one pružile podršku u razvoju traženih vještina i kompetencija, posebice iz domene Industrije 4.0, ali isto tako omogućile smanjenje rizika inoviranja kroz usluge istraživanja i razvoja.

Održan okrugli stol je završni dio aktivnosti projekta CEUP 2030 u kojem je HAMAG-BICRO sudjelovao kao partner iz Hrvatske. Projekt je bio usmjeren na usklađivanje politika srednje Europe u Industriji 4.0, s posebnim naglaskom na umjetnu inteligenciju, robotiku, pametne materijale i inteligentne proizvodne sustave.

Datum objave: 18.02.2022.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content