U okviru projekta CEUP 2030 (Central Europe Upstreaming for Policy Excellence in Advanced Manufacturing & Industry 4.0 towards 2030) čije su aktivnosti usmjerene na kreiranje politika u području Industrije 4.0., održan je okrugli stol na dvije teme: Izazovi poduzeća prilikom prelaska na digitalizaciju i Moderne tehnologije u primjeni vs. zakonske regulative.

U okruglom stolu sudjelovali su Zoran Belak, ravnatelj Razvojno inovacijskog centra Alu Tech iz Šibenika, izv. prof. dr. sc. Ivana Palunko, voditeljica Laboratorija za inteligentne autonomne sustave LARIAT sa Sveučilišta u Dubrovniku, prof. dr. sc. Kruno Miličević sa Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Luka Novosel iz  Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije te Mateo Ivanac iz Hrvatske gospodarske komore. Okrugli stol moderirao je doc. dr. sc. Miro Hegedić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Mate Kovač, ravnatelj Sektora za podršku i razvoj poduzetništva, koordinaciju i međunarodnu suradnju HAMAG-BICRO-a

Tijekom okruglog stola, panelisti su iznjedrili najvažnija dva zaključka: Važnost koordinacije aktivnosti dionika inovacijskog ekosustava, u okviru čega je naglašeno kako je potrebno uložiti više napora u postizanje bolje povezanosti svih dionika inovacijskog procesa. Jedan od načina je uspostavljanje digitalnih inovacijskih centara putem kojih bi se ujedno potaknuo razvoj lokalnih znanstveno-istraživačkih institucija poput Razvojno inovacijskog centra Alu Tech iz Šibenika.

Drugi zaključak je Važnost veće povezanosti između znanstvenih i obrazovnih institucija te malih i srednjih poduzeća. Zbog ubrzanog tempa razvoja i promjena koje on nosi, potrebno je uložiti više napora u povećanje agilnosti svih dionika inovacijskog ekosustava. Posebno je važno raditi na povezivanju znanstvenih i obrazovnih institucija s malim i srednjim poduzećima, kako bi one pružile podršku u razvoju traženih vještina i kompetencija, posebice iz domene Industrije 4.0, ali isto tako omogućile smanjenje rizika inoviranja kroz usluge istraživanja i razvoja.

Održan okrugli stol je završni dio aktivnosti projekta CEUP 2030 u kojem je HAMAG-BICRO sudjelovao kao partner iz Hrvatske. Projekt je bio usmjeren na usklađivanje politika srednje Europe u Industriji 4.0, s posebnim naglaskom na umjetnu inteligenciju, robotiku, pametne materijale i inteligentne proizvodne sustave.

Žakline Troskot, vlasnica slastičarnice Amélie Slastičarnica Amélie Nakon nekog vremena počeli smo razmatrati mogućnost uzimanja financijske potpore u HAMAG-BICRO-u, što nam je dalo nadu da ćemo iznaći rješenje kojim ćemo podmiriti troškove poslovanja, s obzirom na to da na početku nismo dobivali nikakvu pomoć od strane države osim u okviru plaća za radnike. Naše uspješne priče Nives Morović, suvlasnica Villa Nai 3.3 Projekt Villa Nai 3.3 Bez HAMAG BICRO-a ne bi ostvarili ovaj projekt. Villa Nai 3.3 ne bi postojala. Podržali su nas na sve načine koji su nam bili potrebni, od samog početka. Oni su našu ideju shvatili malo drugačije. To je najbolja podrška koju možete imati Naše uspješne priče Jasna Vlašić, suvlasnica tvrtke Air Pannonia Air Pannonia Počeli smo s jednim poslovnim zrakoplovom, a sada ih imamo tri, što nas u Hrvatskoj čini specifičnom firmom s najvećom flotom. Ne bi to postigli bez pomoći HAMAG BICRO-a koji nas je podržavao kroz sve razvojne faze. Iznos kredita bio je pozamašan te smo zbog toga još zahvalniji Agenciji što je prepoznala našu tvrtku kao klijenta koji će u budućnosti bez problema moći otplatiti taj kredit. Naše uspješne priče
logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • +385 1 488 10 43
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content