ZAGREB, 30.06.2023. - Projekt Europski digitalni inovacijski centar CROatian Industry and Society BOosting (EDIH CROBOHUB++) u kojem Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) sudjeluje kao partner, predstavljen je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu. Projekt je primarno orijentiran na proizvodnu industriju, digitaliziranu poljoprivredu, energiju i okoliš te javnu i državnu upravu. Platforma vrijedna 2.861.556,64 eura odobrena je u okviru programa Digitalna Europa (Digital Europe Program – DEP).  Događanje je okupilo poslovnu i akademsku zajednicu, stručnjake iz industrija, vrhunske znanstvenike i predstavnike državnih institucija.

Prigodom uvodnog obraćanja, prof. dr. sc. Vedran Bilas, dekan FER-a, naglasio je: „Važno je istaknuti da je EDIH most prema malim i srednjim poduzećima i javnom sektoru koji im omogućuje besplatno stjecanje znanja i vještina važnih za proces digitalizacije, provjere primjene tehnologije prije ulaganja, povezivanje s izvorima financiranja i drugim partnerima u inovacijskom sustavu. Primjerice, poljoprivredno poduzeće može provjeriti kako bi mu roboti mogli pomoći u voćnjaku ili se zaposlenici u službama grada ili županije mogu educirati o kibernetičkoj sigurnosti.“.  

Sudionicima su se potom obratili Sandro D'Elia iz Europske komisije, voditelj Službe za potpore inovacijama u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Bruno Radojica, te  ravnatelj Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede Mladen Fruk. Projekt CROBOHUB++ detaljnije su predstavili prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić, savjetnik na projektu te prof. dr. sc. Hrvoje Džapo, koordinator projekta. Predstavljanju projekta nazočio je Ante-Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a.

„EDIH predstavlja novu platformu za umrežavanje istraživačke zajednice i poduzetnika, s ciljem podizanja razine digitalne zrelosti i konkurentnosti našeg gospodarstva. Mnogi poduzetnici su svjesni da ih nedovoljna razina tehnološke zrelosti koči, ali nemaju resursa i znanja za digitalnu transformaciju. CROBOHUB++ tematski je fokusiran na reindustrijalizaciju i održivo korištenje prirodnih resursa, a znanja i iskustvo akumulirano kroz dugogodišnja istraživanja na institucijama kao što je FER stvorit će jak sinergijski efekt u razvoju gospodarstva utemeljenog na inovacijama, što je danas ujedno i pretpostavka globalne konkurentnosti.”, poručio je koordinator projekta prof. dr. sc. Hrvoje Džapo sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu koji je ujedno i koordinator projektnog konzorcija, uz još šest projektnih partnera.

U okviru događanja održana su dva panela. U prvom panelu ''Digitalnom transformacijom do konkurentnosti'' sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Dario Bojanjac i prof. dr. sc. Hrvoje Džapo s FER-a, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra (SRCE) Ivan Marić, voditelj Odjela razvoja elektrotehnike u Rimac Technology d.o.o. Tomislav Čleković, izv. prof. dr. sc. Darija Lemić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Slavko Vidović, osnivač tvrtke Infodom.

U drugom panelu na temu "Inovacijski ekosustav EDIH-a i pomoć u pristupu izvorima financiranja" sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Leo Mršić s Visokog učilišta Algebra, voditelj deep-tech venture builder programa Nuqleus Matija Srbić iz Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT), suosnivač i glavni tehnički direktor tvrtke Gideon Brothers dr. sc. Josip Ćesić, dr. sc. Maja Brkljačić, voditeljica razvoja poslovanja AlgebraLAB-a, voditelj Odjela za pripremu i provedbu EU projekata Hrvatske gospodarske komore (HGK) Domagoj Topić te ravnatelj Sektora za podršku i razvoj poduzetništva, koordinaciju i međunarodnu suradnju HAMAG-BICRO-a Mate Kovač.

„Kroz ovaj projekt HAMAG-BICRO će se fokusirati na dva ključna aspekta podrške malim i srednjim poduzećima i javnim dionicima, izvori financiranja i internacionalizacija. Kroz mrežu županijskih ispostava HAMAG-BICRO-a omogućit će se individualan pristup informacijama o izvorima financiranja. Naše će usluge biti usmjerene na brojne mogućnosti i prilike za internacionalizaciju poslovanja i pronalazak međunarodnih partnera s kojima će mala i srednja poduzeća moći doći do dodatnih izvora financiranja za svoje aktivnosti istraživanja i razvoja. Sve naše usluge su besplatne za poduzetnike i imaju za cilj podignuti razinu svijesti krajnjih korisnika usluga CROBOHUB-a o svim nacionalnim i međunarodnim mogućnostima savjetodavne i financijske podrške.”, istaknuo je ravnatelj Sektora za podršku i razvoj poduzetništva, koordinaciju i međunarodnu suradnju HAMAG-BICRO-a Mate Kovač.

Sve usluge u okviru projekta su besplatne za korisnike, a njihova svrha je podizanje razine digitalne zrelosti društva te zelene transformacije malih i srednjih poduzeća i javnog sektora kako bi postao agilniji i efikasniji. Predviđeno trajanje projekta je 36 mjeseci, a vrijednost projekta iznosi 2.861.556,64 eura. Europska komisija osigurala je 50 posto bespovratnih sredstava za sufinanciranje projekta CROBOHUB++ u okviru programa Digitalna Europa 2021. - 2027., a preostali iznos Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na temelju Operativnog sporazuma za provedbu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026. Novosti o projektu možete pratiti na društvenim mrežama projekta: LinkedInu, Facebooku i Twitteru.

Datum objave: 30.06.2023.
logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content