ŠIBENIK, 13. lipnja 2023. - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) organizirala je Info dan Europskog inovacijskog vijeća (EIC), u sklopu programa OBZOR EUROPA, koji pruža podršku vrhunskim inovatorima, malim i srednjim poduzetnicima, istraživačkim organizacijama, sveučilištima te potencijalnim investitorima. Iz Europskog inovacijskog vijeća na raspolaganju im je više od 10 milijardi eura financijskih sredstava u razdoblju od 2021. do 2027. godine.

Prisutnima se uvodno obratio zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a Ante-Janko Bobetko koji je tom prigodom istaknuo: „HAMAG-BICRO je ključna Vladina agencija za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, koja pruža podršku poduzetnicima u svim fazama njihovog razvoja. HAMAG-BICRO je nacionalna kontakt točka za EIC programe, a cilj je ovog Info dana pružiti hrvatskim poduzetnicima, znanstvenicima i istraživačima ključne informacije od strane specijaliziranih stručnjaka o trima programima vrijednim više od 10 milijardi eura“.

Naglasak EIC info dana je na zemljama proširenja (Widening Countries) kako bi se poboljšalo njihovo sudjelovanje i uspješnost njihovih prijava na ovaj instrument OBZORA EUROPA.

Predstavnici Europskog inovacijskog vijeća (EIC) i Izvršne agencije za Europsko vijeće za inovacije i MSP-ove (EISMEA) predstavili su EIC Pathfinder, EIC Transition i EIC Accelerator, tri programa namijenjena podršci inovacijskim projektima:

EIC Pathfinder Open (nove ideje za radikalno nove tehnologije) instrument je kojim se podupire razvoj budućih tehnologija u ranoj fazi (TRL 1-4), a koji je temeljen na istraživanjima s visokim rizikom od istraživačkih rezultata. Visina potpore po projektu iznosi do 3 milijuna eura, a stopa sufinanciranja ove potpore iznosi 100% prihvatljivih troškova. Prihvatljivi prijavitelji su istraživačke organizacije, sveučilišta, mala i srednja poduzeća, industrijske tvrtke udružene u konzorcij iz najmanje tri različite zemlje EU; 

EIC Transition Open (transformacija rezultata istraživanja u inovacije) natječaj je kojim se  financiraju inovacijske aktivnosti koje nadilaze eksperimentalni laboratorijski princip (TRL 4-6). Podržava i validaciju nove tehnologije u laboratoriju i u nekim relevantnim aplikacijskim okruženjima (korištenjem prototipova, formulacija, modela ili drugih testova validacije), kao i poslovno modeliranje prema budućoj komercijalizaciji inovacije. Visina potpore po projektu iznosi do 2,5 milijuna eura, a prihvatljivi prijavitelji su mala i srednja poduzeća, udružena poduzeća, novoosnovana poduzeća, istraživačke organizacije, sveučilišta ili mali konzorciji s najviše 5 partnera; 

EIC Accelerator (uvođenje inovacija na tržište)program je za uspješne inovatore koji su spremni za tehnologijski razvoj i validaciju na skali TRL 5-8. Prihvatljivi prijavitelji su pojedinačna mala i srednja poduzeća (uključujući spin-up i novoosnovana poduzeća) i u iznimnim slučajevima male i srednje tvrtke (manje od 500 zaposlenih). Predviđeno je mješovito financiranje (blended finance) i to od 0,5 do 15 milijuna eura kapitalnih ulaganja, a za tehnologijski razvoj i validaciju na skali TRL 5-8 do 2,5 milijuna eura bespovratnih sredstava.

O iskustvu dobre prakse u Hrvatskoj govorio je Matija Žulj, osnivač i direktor hrvatske agro-tehnološke tvrtke AGRIVI, koji je proglašen jednim od ambasadora Europskog vijeća za inovacije. Prošle je godine i sam AGRIVI izabran kao jedna od 99 tvrtki u sklopu EIC-ova Akceleratora te je osigurao 1,15 milijuna eura u svrhu razvoja digitalnog savjetnika vođenog tehnologijom umjetne inteligencije, koji će savjetovati poljoprivrednike po pitanjima zaštite usjeva i sigurnosti hrane. Gergana Stancheva iz tvrtke LAM'ON predstavila je iskustvo prijavitelja i korisnika EIC sredstava ove bugarske tvrtke.  

Datum objave: 13.06.2023.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content