MAKARSKA, 27.01.2022. – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i udruga Mreža BOND organizirali su u Makarskoj dvodnevnu radionicu o analizi financijskih izvještaja. Radionici su prisustvovali predstavnici poduzetničkih potpornih institucija iz Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije. U okviru radionice prezentirana je detaljna analiza financijskih izvještaja.

Polaznicima se prvo obratio Mladen Buvinić, voditelj Centra za razvoj poduzetništva i suorganizator ove radionice, a projekt BOND 2 predstavila je Josipa Markušić, članica BOND projektnog tima iz HAMAG-BICRO-a. Prisutne je potom pozdravila Lidija Vukadin Vranješ, ravnateljica Makarske razvojne agencije, izrazivši zadovoljstvo članstvom u Mreži BOND i posebno naglasivši korisnost edukacija održanih u sklopu projekta: „Prvenstveno, upoznali smo se i umrežili s brojnim kolegama diljem Hrvatske, redovito razmjenjujemo iskustva kao i važne informacije. Sudjelovanje naših djelatnika na edukacijama značajno je unaprijedilo uslugu prema našim korisnicima te se radujemo svakoj idućoj radionici i događaju u okviru ove mreže.“

Radionicu je održao Nikola Nikšić, CMC i ovlašteni računovođa, iz tvrtke Mirakul d.o.o., istaknuo je odgovornost PPI-jeva u savjetovanju poduzetnika. Govorio je o temeljnim financijskim izvješćima, tehnikama i alatima optimizacije bilance, horizontalnoj i vertikalnoj analizi, trendovima i promjenama u ekonomiji, likvidnosti poduzeća, zaduženosti, rentabilnosti. Spomenuo je i trenutnu situaciju vezanu uz pandemiju i objasnio kako osigurati kvalitetno financijsko poslovanje neovisno o krizi. Istaknuo je potrebu prilagodbe poduzeća pandemiji i krizi, koje su rezultirale i promjenom navika potrošača (okretanje zdravim navikama, prirodi i sl.), što znatno utječe na poduzetnike. Osim same radionice, polaznici su posjetili i Centar za posjetitelje Makarska te Interpretacijski centar Veliki kaštel Kotišina.

Radionica se održala u okviru Razvoja usluge digitalnog alata za financijsku analizu poduzeća s naglaskom na analizu financijskih izvještaja, kojom prilikom je zaposlenicima poduzetničkih potpornih institucija prezentiran alat koji će im pomoći u analizi financijskih izvještaja poduzeća koje savjetuju. Financijska analiza bitna je kako bi se poduzetnike moglo usmjeriti u adekvatne vrste financiranja njihovih projekata, bilo kroz programe kreditiranja koje nude banke i državne institucije poput HBOR-a i HAMAG-BICRO-a, bilo kroz bespovratne potpore osigurane iz EU fondova.

Cilj radionice je bio upoznati se s konkretnim potrebama poduzetničkih potpornih institucija na terenu, u radu s poduzetnicima te dati svoje prijedloge za razvoj alata koji će im pomoći u lakšem i kvalitetnijem utvrđivanju financijskih pokazatelja poslovanja nekog poduzeća. Ovakav sustavan način rada primjenjivao bi se u svim poduzetničkim potpornim institucijama koje su članice Mreže BOND, a rasprostranjene su na području čitave Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta BOND iznosi 50.000.000,00 kuna.

Radionice analize financijskih izvještaja organizira HAMAG-BICRO u okviru aktivnosti druge faze projekta BOND u četiri regije Republike Hrvatske kako bi svi poduzetnici dobili pristup relevantnim informacijama o važnosti analize financijskih izvještaja za poslovanje. Radionice na ovu temu održat će se i u sljedećim gradovima: 31.01.-01.02. u Delnicama, 11.-14. 04. u Virovitici te 25.-28.04. u Krapini.

Projekt BOND 2, vrijedan 50.000.000,00 kuna, sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Datum objave: 27.01.2022.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content