Zagreb, 17. listopad 2022. – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) sudjelovala je u HRT emisiji „Poslovni tjedan“ na temu energetske neovisnosti.

Tema energetske neovisnosti danas je vrlo aktualna u vrijeme energetske krize kada se mnogi susreću sa izazovom rastućih cijena energenata. O tome su u emisiji uz ravnateljicu Sektora financijskih instrumenata HAMAG-BICRO-a, Ivu Debanić sudjelovali i predstavnici iz udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske, direktorica Maja Pokrovac, te voditelj Službe za energetsku učinkovitost, Mladen Ilijević iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sudionici su se složili kako je sada pravo vrijeme za pojačano korištenje energije iz obnovljivih izvora poput vjetra, sunca, biomase i drugih izvora. S tim u vezi Maja Pokrovac je istaknula da se u Hrvatskoj susrećemo sa administrativnim preprekama i financiranjima projekata koji imaju komponentu obnovljivih izvora energije. S druge strane, danas su paneli i solarna rješenja postali pristupačniji te se gospodarska klima u odnosu na zadnjih 10 godina promijenila pa je povrat investicije očekivan u okviru nekoliko godina.

Što se tiče financiranja poduzetnici i kućanstva prate natječaje za obnovljive izvore energije ponajprije pri Fondu za zaštitu okoliša i obnovljivih izvora energije. Trenutno je objavljen Poziv za obnovljive izvore za kućanstva. Mladen Ilijaš je rekao da je sada interes kućanstava za ovakvim natječajima u odnosu na 2019. godinu kada predviđena sredstva nisu uspijevali potrošiti, povećan. Stoga će ove godine sasvim sigurno  cijeli iznos biti potrošen jer je interes znatno porastao.

Iva Debanić je istaknula da poduzetnicima stoji na raspolaganju program ESIF Mikro zajmovi za obrtna sredstva kojim se mogu financirati računi, a koji je ponovno otvoren prošli tjedan. „Za poduzetnike kojima trebaju veći iznosi financiranja postoje krediti poslovnih banaka u okviru kojih HAMAG-BICRO može dodijeliti do 80% garancije. Za financiranje projekata sa komponentama obnovljivih izvora energije, poduzetnicima stoje na raspolaganju financijski instrumenti iz Nacionalnog plana otpornosti i oporavka za koji je predviđena alokacija od 400 milijuna kuna. Od ukupnog iznosa alokacije 100 milijuna kuna je namijenjeno za subvenciju kamatne stope za kredite koji izdaju poslovne banke, a ostalih 300 milijuna kuna je namijenjeno za zajmove do 100.000 eura“, rekla je Debanić

„Vezano za trajanje projekata obnovljivih izvora energije do sada je bilo potrebno oko 10 godina za završetak jednog projekta s obnovljivim izvorima energije kao što je npr. park s vjetroelektranama“, rekla je Maja Pokrovac. Sada je zakon jasno propisao da takvi projekti moraju završiti u okviru od pet godina te su ovakvi projekti strateški projekti te imaju sigurnosni interes. Međutim, za izradu elaborata ocjene procjene projekta treba prosječno osam mjeseci što je mnogo, ako projekt treba završiti u roku od pet godina. Zakon je donio brojne olakotne propise, ali nedostaju podzakonski akti koji se očekuju do kraja godine.

U emisiji se govorilo i o agrosolaru kao o perspektivnoj niši gdje treba udružiti znanstvenu zajednicu, agronomski sektor i energetski sektor. U Europi su neke države poput Francuske stavile agrosolar kao prioritet jer se postavljanjem solarnih panela na krovove gospodarskih zgrada može znatno podići proizvodnja energije. Agrosolare treba omogućiti samo subjektima koji se bave proizvodnjom. U Hrvatskoj imamo sjajan primjer iz Varaždina gdje su se razni dionici udružili na nivou županije i općina.

Jedno od mogućih rješenja izazova povećanih potreba za energentima je udruživanje više različitih dionika na tržištu bilo da se radi o kućanstvima ili poduzetnicima. Stoga se traži jači napor svih dionika i ministarstava te se istaknula potreba jednog koordinacijskog tijela koje bi usmjeravalo aktivnosti svih dionika kao što je to slučaj u Velikoj Britaniji kako bi se cjelokupni proces ubrzao.

Cijelu emisiju možete poslušati ovdje.

Datum objave: 18.10.2022.
logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • +385 1 488 10 43
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content