Izvor: ZICER

Zagreb, 23. studenog 2021. - U ZICER-u - Zagrebačkom inovacijskom centru održano je osmo izdanje startup konferencija Zagreb Connect i šesto finale Startup Factory akceleracijskog programa kojeg je i ove godine podržala Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u suradnji sa Europskom poduzetničkom mrežom (EEN).

Zagreb Connect je svečano otvorio g. Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba: „Neke od ovih malih tvrtki će jednog dana postati veliki igrači na hrvatskom i globalnom tržištu, a s te pozicije će biti u mogućnosti pomoći novim startup tvrtkama svojim savjetima, iskustvom i ulaganjem. Osim što se startup tvrtke razvijaju uz pomoć mentora ZICER-a i potpora Grada, one međusobno i surađuju te dijele iskustva, jer su suočeni sa sličnim izazovima. Kvalitetna suradnja stvara plodno tlo za razvoj novih ideja i inovacija, a često je bitnija za nove tvrtke od same financijske podrške. Vjerujem da će startup tvrtke i dalje funkcionirati kao zajednica jer od takve suradnje svi imamo koristi“.

Izvor: ZICER

Publiku su uvodno pozdravili g. Frane Šesnić, direktor ZICER-a, te g. Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a. Vrbanec je tom prigodom istaknuo da HAMAG-BICRO kontinuirano podržava ovaj projekt kroz Europsku poduzetničku mrežu te da je izrazito zadovoljstvo gledati konferenciju kako raste iz godine u godinu. "Zagreb Connect, u suradnji s poslovnim anđelima, mentorima i poduzetničkim potpornim institucijama, i dalje će stvarati mreže startupova te tako istaknuti značaj i potencijal rastuće startup scene u Hrvatskoj i šire", rekao je Vjeran Vrbanec.

Keynote govornik Zagreb Connecta bio je Sebastián Díaz Mesa, suosnivač i direktor akceleracije i zajednice, DEEP Ecosystems, Njemačka. Sebastian je mentor, savjetnik, konzultant za startupove, VC-ove i vlade. Kao izvršni direktor Start-Up Chilea, najvećeg startup akceleratora na svijetu radio je s više od 1000 tehnoloških  startupova iz mnogih industrija i zemalja. Kroz svoj govor je istaknuo kako startup uvijek mora biti u fokusu ekosusustava u kojem se razvija, ali isto tako da mora stvarati vlastite odnose kakao bi nastala čarolija velikih uspjeha.

Kroz Startup Factory do sada se razvijalo 88 inovativnih tehnoloških timova. Na panel raspravi #zicer imamo uspješne startupove uz vodstvo novinarke Matina Tenžera, suosnivačice startupa DiVan svoja su iskustva prenijeli Marin Mrša, osnivač i direktor Peekatora, Edo Mujkić, suosnivač i direktor B!TE ME Nutritiona, Petar Reić, osnivač i direktor, OmoLaba i Anto Širić, suosnivač Sportreacta. Svi ovi, danas uspješni, startupovi bili su dio Startup Factory programa.

Izvor: ZICER

Razgovore o stvaranju startup ekosustava vodila je ZICER-ova mentorica Antonija Zorić, partnerica i direktorica u tvrtki ATD Solucije, dok su u panelu svoja znanja i iskustva vođenje renomiranih startup ekosustava podijelili Vedran Šimunović, izvršni direktor INTERA Technology Park Mostar, Sebastián Díaz Mesa, suosnivač i direktor akceleracije i zajednice, DEEP Ecosystems, Njemačka, Frane Šesnić, direktor ZICER-a te Tomislav Đuričić, softverski inženjer i znanstveni istraživač, Know-Center i Graz University of Technology, Austrija. Svi su se složili da razvoj ekosustava uvijek ciljano treba prilagoditi zahtjevima zajednice za koju se ekosustav stvara te kako je za uspije potrebna usklađenost i dobra komunikacija svih dionika društva.

„Čestitam svim sudionicima šeste Startup Factory generacije. Kvaliteta naših timova iz godine u raste. To smo mogli vidjeti i danas na Zagreb Connectu. Sve su to redom ili znanstvenici ili eksperti u svojim područjima. Dostignuća koja razvijaju imaju potencijal mijenjati kvalitetu života. Ove godine pobjedu su odnijela medicinska rješenja i rješenja za zelenu ekonomiju. To su nišna područja koja treba poticati i zato je ovaj smjer dobar. Svim sudionicima poručujem da ne odustaju od realizacije svojih rješenja. Kroz program su pokazali upornost i izdržljivost, a s tim karakteristikama mogu doći i do tržišne održivosti“ – rekao je Frane Šesnić, direktor ZICER-a čestitajući sudionicima i pobjednicima.

Pobjednici Zagreb Connecta su timovi Digicyte, Go Green Ozonator, Polypharm Solutions i PsyFlux.

Izvor: ZICER

Statup Factory tim Digicyte razvija tehnologije koje će omogućiti široku upotrebu digitalizacije i umjetne inteligencije u analizi tkiva. Razvojem povoljnijeg skenera uzoraka tkiva i korištenjem brzih neuronskih mreža vjeruju da će unaprijediti analizu tkiva i stanica koje se još uvijek bazira na sporom i manualnom te često subjektivnom pregledu uzoraka pod mikroskopom.

Tim Polypharm Solutions razvija rješenje sa algoritmom za prepoznavanje interakcija između lijekova koji će biti dostupan kao profesionalni i potrošački proizvod u obliku web aplikacije. „Na ideju za naš proizvod došli smo istražujući trenutne farmakokinetičke modele gdje nismo mogli pronaći onaj koji bi smatrali adekvatnim za rješavanje problemom interakcija medu lijekovima. Naš je stav da se može napraviti proizvod koji je puno precizniji i jednostavniji. Zato smo ga krenuli sami izrađivat.“ – kaže nam Marko Bošković, voditelj tima Polypharm Solutions.

PsyFlux je interdisciplinarni tim koji se bavi razvijanjem uređaja za mjerenje intrakranijskog tlaka. Vizija tima je učiniti mjerenje intrakranijskog tlaka usporedivim mjerenjima drugih fizioloških funkcija, u smislu dostupnosti i jednostavnosti.  Nadaju se budućnosti bez skupog i složenog praćenja intrakranijskog tlaka.

„Na ideju je inicijalno došao Hrvoje Barić, specijalizant neurokirurgije i doktor znanosti, razmišljajući o problemu s kojim se susreće u svakodnevnom radu. Svoja razmišljanja podijelio je s ostalim članovima tima, među kojima sam i ja. Zajednički smo našli rješenje - uređaj za praćenje vitalnih funkcija u ljudskom tijelu.“ – priča nam Marsela Polić.

Gogreenozonator ekološki je prihvatljiva zamjena za pesticide u proizvodnji i skladištenju hrane. Razvija ju Startup Factory tim GGO3.

Riječ je o timu znanstvenika s Agronomskog fakulteta koji je prošle godine krenuo s razvojem tehnologije precizne i pravovremene primjene ozona otopljenog u vodi ili kao biofumiganta za zaštitu bilja od štetnih organizama u plastenicima i skladišnim sustavima.

„Projekt GGO3 je nastao kao nastavak istraživanja utjecaja ozona na kukce koje smo 2019. godine započeli na Agronomskom fakultetu. Obzirom na dobre rezultate vidjeli smo širu primjenu u poljoprivredi. Ideja se nametnula kao odgovor na Green Deal uveden prošle godine. Radi se o strategiji „Od polja do stola“ kojom se EU obavezala smanjiti utrošak pesticida 50 % pesticida do 2030. godine i povećati proizvodne površine u ekološkoj proizvodnji za tri puta.“ – priča Helena Virić Gašparić, voditeljica tima o nastanku ovoga projekta i nastavlja – „Bitno je naglasiti kako bez primjene pesticida gubitak u proizvodnji može dosegnuti i do 70 % pa je nužno raditi na razvoju novih tehnologija i novih djelatnih tvari za zaštitu bilja kako bi se osigurala dovoljna količina zdravstveno ispravne hrane.“

Lloyds design Najbolji osjećaj u poduzetništvu je kada ostvariš svoje planove, snove, ciljeve, kada se poslovna aktivnost koju si zamislio stvarno realizira. Naše uspješne priče Microblink Sigurni smo da ćemo uz nastavak dobre suradnje s HAMAG-BICRO-om ostvariti predviđene ciljeve i komercijalizirati nove proizvode u području kibernetičke sigurnosti te zaposliti veći broj mladih stručnjaka Naše uspješne priče KONČAR – Institut za elektrotehniku SafeTRAM projekt uspješno je završio prvu, temeljnu fazu istraživanja, te nastavljamo s fazom industrijskog istraživanja. Do sada nismo naišli na neki nepremostivi izazov, te moram pohvaliti HAMAG-BICRO za pomoć pri provedbi ovih projekata Naše uspješne priče Pogled u plavo HAMAG-BICRO omogućio je pravi uzlet projekta Pogled u plavo. Druge financijske institucije pokazale su malo interesa za kreditiranje specifične opreme potrebne za projekt. Zahvaljujući HAMAG-BICRO-u, ove godine planiramo obilazak 15 gradova. Naše uspješne priče A-Elektronik Nabavili smo stroj za montažu elektroničkih komponenata, tzv. stroj za asembliranje elektroničkih tiskanih ploča u SMD tehnologiji. Riječ je o tehnološki najnaprednijem stroju te vrste u Hrvatskoj. Naše uspješne priče Systemcom d.o.o. Bez njih projekt ne bismo uspjeli realizirati, jer je razvoj novog čipa dugotrajan i skup. Jako nam je drago što se takav projekt uspio realizirati u našoj zemlji Naše uspješne priče Hipersfere d.o.o. Osim sredstava, neophodnih za nastavak razvoja, dodatno financiranje je ključno za opstojnost tima do potpisivanja ugovora o daljnjem financiranju s potencijalnim investitorima koji pokazuju značajan interes za projekt Hipersfera. Naše uspješne priče PhotoMath Potpora MINPO-a i HAMAG-BICRO-a izuzetno nam je pomogla, prvenstveno da razvijemo tehnologiju na razini na kojoj je ona danas. Ista potpora nam je kasnije omogućila da razvijemo proizvode utemeljene na toj tehnologiji, promoviramo ih i izađemo na svjetsko tržište u čemu smo uspjeli Naše uspješne priče Aquapark Istralandia Iako poslujemo tek godinu dana, presudna nam je bila potpora Agencije koja je odmah prepoznala naš projekt te jednostavno, stručno i brzo preuzela određeni rizik projekta, što je u konačnici rezultiralo odobrenjem kredita od strane HBOR-a Naše uspješne priče Pena autokozmetika d.o.o. Ovim projektom financirat će se izgradnja nove proizvodno-skladišne hale kao i nabava nove proizvodne opreme, čime će se riješiti glavni problem poslovanja poduzeća, a to je manjak ukupnih kapaciteta. Naše uspješne priče Hotel Borovnik d.o.o. Potpora države pri tome je ključna i bez nje hrvatska turistička poduzeća ne bi mogla uspješno konkurirati  na turističkom tržištu. Naše uspješne priče Dundo promet d.o.o. Projektom naziva „Proširenje proizvodnih kapaciteta tvrtke DUNDO-PROMET d.o.o“, tvrtki će se omogućiti povećanje proizvodnih kapaciteta koji su dosad bili ograničeni samo na postojeće klijente zbog nedostatka slobodnog proizvodnog prostora. Naše uspješne priče Magnolia slastice Saznale smo za HAMAG-BICRO jamstveni program, otišle u HBOR i zatražile kredit. Predstavili smo im našu viziju, sami projekt  te potrebu za proširenjem kapaciteta. Sva dobivena sredstva kredita uložile smo u uređenje interijera i proizvodnju slastica. Naše uspješne priče Crv d.o.o. Drago nam je da smo uz EU sufinanciranje projekta u mogućnosti ostvariti investiciju koja će biti ne samo dio našeg poslovanja i tvrtke, nego će i gradu Velikoj Gorici dati potreban sadržaj velikog grada, a stanovnicima mjesto ugodnije za život i šireg sadržaja, što je dodatna pogodnost na razini grada i županije. Naše uspješne priče Marin Expert d.o.o. Zasigurno ne bismo u ovom trenutku bili u mogućnosti krenuti u ovu investiciju da nije bilo bespovratnih sredstava HAMAG-BICRO-a Naše uspješne priče CAPILLUS REGIUM : Nikada se ne bih odvažila krenuti u ovu priču da nisam uvidjela prednosti zajma. Moram pohvaliti HAMAG-BICRO tim koji su vrlo brzo, stručno i efikasno odradili veliki dio posla. Sada samo preostaje raditi i živjeti svoj san. Naše uspješne priče AD Plastik Dobivena sredstva znače istraživanje i razvoj nove tehnologije bojenja interijera, što će omogućiti proširenje proizvodnih kapaciteta, otvoriti nova radna mjesta, osigurati rast prihoda kroz povećanje izvoza i unaprjeđenje konkurentnosti Naše uspješne priče SEDAM IT Imali smo priliku uz pomoć agencije HAMAG-BICRO raditi na poboljšanju prijave našeg projekta te smo postali prva tvrtka iz Hrvatske koja je prošla evaluaciju i dobila financiranje iz Eurostars programa Naše uspješne priče
logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • +385 1 488 10 43
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content