Izvor: PR

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) sudjelovala je na konferenciji „Žene i poduzetništvo u Krapinsko-zagorskoj županiji“ u Donjoj Stubici. Konferencija je okupila mnoge predavače i paneliste koji su podijelili svoja iskustva u poduzetništvu.  

Direktorica tvrtke SL komunikacije i medije Snježana Leljak osvrnula se na vlastito poslovno i  poduzetničko iskustvo primjedbom da je prije više od 30 godina, otkako traje njezin poslovni put, problem još uvijek isti, a to je da se žene teško odlučuju na odgovorne funkcije jer su, ističe, ograničene financijama, podrškom okoline i obiteljskim obavezama. Nadodala je kako je još uvijek veliki nesrazmjer između žena i muškaraca kada se radi o upravljačkim funkcijama. „To je tema o kojoj treba pričati, treba žene ohrabriti, treba stvorit mrežu žena poduzetnica da se lakše odluče za poduzetništvo i da lakše kasnije funkcioniraju u poslovnim svijetu. Nadam se da ćemo biti poslovni krug žena koje će dati ohrabrenje svim sadašnjim i budućim poduzetnicama.  Žene nemojte birati lakši put – birajte svoj put. Upornošću i znanjem  može se postići sve. Vjerujte u sebe i svoje ideje, slijedite ih i  budite uspješne poduzetnice“ kazala je organizatorica Snježana Leljak.

Izvor: PR

Tijekom panela „Financiranje žena poduzetnica – bespovratna sredstva, poticaji, sufinanciranje kamata – razvoj start-up okruženja“ poduzetnice su mogle čuti koji su im sve izvori financiranja na raspolaganju. Moderatorica Renata Brkić poslovna anđelica iz ZEZ akceleratora otvorila je panel s temom primjeri dobre prakse financiranja poduzetničkog pothvata. Članica uprave HAMAG-BICRO-a, Marijana Oreb predstavila je primjer poduzetnice Marije Butković, vizažistice i osnivačice brand-a Marra koja je osigurala bespovratnu potporu u iznosu od gotovo pola milijuna kuna kroz poziv „Inovacije novoosnovanih MSP-ova“ I faza te ESIF mikro zajam u iznosu od 100 tisuća kuna koje je uložila u proširenje ponude svojih usluga. Gospođa Butković je kroz dobiveni zajam uvela novi revolucionarni facelifting postupak koji ne zahtjeva kirurški zahvat te korištenje Neodimium YAG lasera za uklanjanje dlaka bez oštećenja površine kože. Više o financijskim instrumentima te bespovratnim potporama koje nudi HAMAG-BICRO prezentirala je Marijana Baršić iz Sektora za financijske instrumente. U panelu je također sudjelovala zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek koja je kazala da treba dosta hrabrosti ženama da krenu u poduzetništvo. Inače, Švaljek je stigla na konferenciju u ime Poslovnog kluba “Skup za Zagorje” kojeg na ovaj način žele promovirati među poduzetnicima, a najavila je i skoro raspisivanje natječaja za najbolju poduzetničku ideju ženskog start-up kojeg će Udruga nagraditi sa bespovratnim novčanim iznosom. Jedan od panelista bio je i Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, istaknuo je kako se žene, iako imaju znanje i iskustvo, teže odlučuju za poduzetništvo od muškaraca jer su više posvećene obitelji te da smo po tom pitanju još uvijek pomalo konzervativni i po tom pitanju bi trebalo napraviti iskorak. Postotak žena u poduzetništvo je oko 30 posto na području Krapinsko-zagorske županije, no ogroman postotak se još mora postići da budu ravnopravne s muškarcima.

Među ostalim panelistima bila je i Katarina Boras iz Direkcije kreditiranja za mikro, mala i srednja poduzeća HBOR-a,  Anny Brusić, direktorica HUP - Udruge malih i srednjih poduzetnika te  Sanja Šimić, direktorica Centra za digitalnu transformaciju i strateški razvoj HGK.

Najveće poslovno okupljanje žena poduzetnica u Krapinsko-zagorskoj županiji završilo je dogovorom o umrežavanju sa Udrugom poslovnih žena Hrvatske Krug, najavom slične tematske Konferencije i u susjednim županijama i nastavak umrežavanja, kao i potpisivanjem „Memoranduma o suradnji sa Udruženjem poduzetniceIN iz Bosne i Hercegovine“. Aktivnosti se nastavljaju dalje u Krapinsko-zagorskoj županiji sa osnivanjem „Poduzetničkog kluba žena Kzž“, a do kraja godine organizacijom dvije tematske radionice uz najavu održavanja  Konferencije u 2020. godini.

Žakline Troskot, vlasnica slastičarnice Amélie Slastičarnica Amélie Nakon nekog vremena počeli smo razmatrati mogućnost uzimanja financijske potpore u HAMAG-BICRO-u, što nam je dalo nadu da ćemo iznaći rješenje kojim ćemo podmiriti troškove poslovanja, s obzirom na to da na početku nismo dobivali nikakvu pomoć od strane države osim u okviru plaća za radnike. Naše uspješne priče Nives Morović, suvlasnica Villa Nai 3.3 Projekt Villa Nai 3.3 Bez HAMAG BICRO-a ne bi ostvarili ovaj projekt. Villa Nai 3.3 ne bi postojala. Podržali su nas na sve načine koji su nam bili potrebni, od samog početka. Oni su našu ideju shvatili malo drugačije. To je najbolja podrška koju možete imati Naše uspješne priče Jasna Vlašić, suvlasnica tvrtke Air Pannonia Air Pannonia Počeli smo s jednim poslovnim zrakoplovom, a sada ih imamo tri, što nas u Hrvatskoj čini specifičnom firmom s najvećom flotom. Ne bi to postigli bez pomoći HAMAG BICRO-a koji nas je podržavao kroz sve razvojne faze. Iznos kredita bio je pozamašan te smo zbog toga još zahvalniji Agenciji što je prepoznala našu tvrtku kao klijenta koji će u budućnosti bez problema moći otplatiti taj kredit. Naše uspješne priče
logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • +385 1 488 10 43
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content