Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) sudjelovala je na konferenciji kojom se obilježava početak projekta Scinergy koji provodi Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja (MZO) i Svjetskom bankom,kako bi se potaknula jača suradnjaindustrije i znanosti s ciljem podizanja inovativnosti i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Raspoložive mogućnosti financiranja suradnji znanstvenika i tvrtki kroz programe HAMAG-BICRO-a predstavio je gospodin Želimir Kramarić, član Uprave HAMAG-BICRO-a koji je istaknuo: „HAMAG-BICRO je najvažnija Vladina agencija za podršku mikro, malim i srednjim poduzećima, ali i svima onima koji razvijaju inovacijske i istraživačke projekte. Također, HAMAG-BICRO se pozicinirao kao ključno tijelo druge razine za financiranje europskih projekata u nacionalnoj strukturi dodjele europskih sredstava.“ Predstavljajući programe EUREKA, EUROSTARS, OBZOR te Europsko inovacijsko vijeće (EIC), istaknuo je kako HAMAG-BICRO također djeluje kao nacionalna kontakt točka u programima internacionalizacije. Spomenuvši projekt BOND putem kojeg se poduzetnicima pruža podrška putem poduzetničkih potpornih institucija iz cijele Hrvatske (Mreža BOND), istaknuo je uslugu mentoriranja koja je naišla na velik interes poduzetnika. Kroz različite programe, HAMAG-BICRO surađuje s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstvom znanosti, kao i ostalim ministarstvima. Također, Agencija aktivno radi i na zelenim programima, programima digitalne i zelene tranzicije.

Ovom prigodom predstavljen je i projekt CROBOHUB++ u čijoj provedbi sudjeluje i HAMAG-BICRO kao član konzorcija kojeg sačinjavaju Hrvatska gospodarska komora (HGK), InfoDom d.o.o., Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT), Sveučilišni računski centar (SRCE) te Visoko učilište Algebra. Kroz projekt su poduzetnicima na raspolaganju besplatne usluge detaljno opisane u Katalogu usluga.

Na konferenciji su se prvi put u formatu speed datinga susreli predstavnici više od 100 tvrtki i više od 100 vrhunskih znanstvenika, koji su između čak 250 prijavljenih tvrtki i 140 znanstvenika u Hrvatskoj odabrani za sudjelovanje u projektu Scinergy. U kratkom 15-minutnom formatu svaki je predstavnik tvrtke razgovarao s do tri znanstvenika, a sto parova s najvećom podudarnošću potreba i interesa nastavlja istraživati i definirati suradnju na grupnim radionicama koje će se održati sutra.

U Hrvatskoj se kultura inovacija još uvijek razvija. „Veliki odaziv i inovativne ideje prijavljenih tvrtki pokazuju da je projekt Scinergy potreban te da je otvorenost prema inovacijama visoka. Odabrane tvrtke imaju velik potencijal za realizaciju svojih inovativnih ideja s izabranim znanstvenicima i veselimo se intenzivnoj dvomjesečnoj suradnji koja slijedi. Svaki par očekuje personalizirani pristup, a kroz cjelokupan proces, od validacije i razrade poslovne ideje, preko pravne podrške do usmjeravanja na izvore financiranja, besplatno će ih voditi ICENT-ovi stručnjaci“, rekao je Darko Huljenić, ravnatelj FER-ovog Inovacijskog centra Nikola Tesla, koji projekt Scinergy provodi u okviru svojeg programa Nuqleus.

Riječ je o globalnom pilot projektu Svjetske banke i partnera London Business School (LBS) i Massachusetts Institute of Technology (MIT), a sredstva osigurava Europska unija. Hrvatska će tako biti primjer po kojem će projekt biti prilagođen za što uspješniju globalnu primjenu.

Datum objave: 14.02.2024.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content