Izvor: Portal ZIP.com.hr

Krapina, 25. listopada 2022. godine - U organizaciji LAG-a “Zeleni bregi”portala zip.com.hr u prostorima Poslovno – tehnološkog inkubatora Krapinsko – zagorske županije u Krapini, održala se konferencija “Poljoprivreda i ruralni razvoj Zagorja -strategije, inovacije i održivost”. Konferencija je okupila velik broj sudionika, predstavnike OPG-ova i malih poljoprivrednih gospodarstva, predstavnike LAG-ova, gradonačelnice i gradonačelnike, načelnice i načelnike, predstavnike institucija, kao i brojne uvažene goste. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, a Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) je bila jedan od partnera konferencije. Konferenciji je nazočila ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je tom prilikom naglasila kako se konferencija bavi budućnošću ruralnog prostora Hrvatskog zagorja te će zaključci konferencije svima pomoći kako bismo ostvarili svoje strateške ciljeve i još bolje odgovorili na izazove koji su pred cijelom Hrvatskom, a osobito pred ruralnim prostorom: “Dosad smo putem Programa ruralnog razvoja na području Krapinsko – zagorske županije dali potpore u vrijednosti gotovo 630 milijuna kuna. Također, putem mjere 6, a koja se odnosi na razvoj malih gospodarstava uloženo je otprilike 55 milijuna kuna te smo pomogli i 110 projekata iz mjere 4, koja je najizdašnija investicijska mjera ovog programa. Vjerujem da ćemo je u idućem programskom razdoblju koristiti još bolje – pojasnila je Vučković.

Izvor: Portal ZIP.com.hr

Predsjednik Odbora za poljoprivredu KZŽ Dražen Čvek, također je pozdravio sve prisutne, te se obratio nazočnima naglasivši da se velika briga vodi o poljoprivrednicima koji su ove godine zbog vremenskih nepogoda bili dosta pogođeni i sušom i tučom, a osigurana su sredstva u proračunu za razne namjene poticanja poljoprivredne proizvodnje, posebice kada se radi o eko uzgoju: “Moram naglasiti da imamo puno zaštićenih proizvoda na razini Europske unije, jedina smo regija u Europi koja ima zaštićen kompletan meni – puricu kao glavno jelo, prilog mlinci, desert štrukli, dodatak bagremov med zagorskih brega, a sad se radi i na zaštiti autohtonih zagorskih vina, sve je usko povezano sa eko proizvodnjom i održivim razvojem,” – između ostalog naglasio je Čvek.

Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije naglasio je da Zagrebačka županija ima cilj biti prva zelena eko županija u Republici Hrvatskoj: “Naš zeleni prsten koji okružuje Zagreb, naglašavam mi nismo Grad Zagreb, mi smo ruralno područje kao i Krapinsko-zagorska županija, ima cilj postati prva u zelenoj, eko proizvodnji. Imamo Rimca po kojem smo poznati koji živi i radi u Zagrebačkoj županiji, imamo najboljeg mladog poljoprivrednika u EU 2022. Iliju Jurića, nagradu Europske komisije za najboljeg ekološkog poljoprivrednika osvojio je David Pejić, direktor Zrno eko imanja iz naše županije, naš je i najbolji mladi poljoprivrednik u EU 2021. tu prisutan Goran Vrabec. Zagrebačka županija već 20 godina ulaže velika sredstva u razvoj i poticanje poljoprivrede, stoga mislimo da si nismo zadali preveliki cilj, a to je da budemo prva e-županija, najbolja u eko proizvodnji,” – istaknuo je Kraljičković.

Izvor: Portal zip.com.hr

Nakon kratke stanke Sanja Malec iz HAMAG-BICRO-a je predstavila programe zajmova i jamstava ruralnog razvoja.

Potom su uslijedile inspirativne priče vlasnika OPG-a sa primjerima dobre prakse. Goran Vrabec predstavio je rad svog OPG-a i brend Volim ljuto. OPG zapošljava 11 osoba, te uzgajaju 50.000 sadnica chilli papričica godišnje.

Izvor: Portal zip.com.hr

Nikolina Micak je pak predstavila rad OPG-a Micak koji se nalazi u Mariji Bistrici, a bavi se proizvodnjom vina, koja su zaštićena oznakom zemljopisnog podrijetla.

Datum objave: 26.10.2022.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content