Porto, 20. i 21. veljače 2020. – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) sudjelovala je u Portugalu na sastanku uprave TAFTIE-a, udruženja europskih inovacijskih agencija, te Expert Session 1 s temom „Enabling and accelerating investment in innovation by exploring new ways of risk sharing.“

U okviru događanja predstavljena su iskustva europskih zemalja Austrije, Hrvatske, Mađarske, Nizozemske i Norveške tijekom panel rasprave pod nazivom „How risk-tolerant can innovation agencies be?” Ispred HAMAG-BICRO-a sudjelovala je Ivona Jerković iz Službe za podršku inovacijskom sustavu – Tehničko tajništvo za inovacijski sustav.

U 2020. godini predsjedanje udruženjem TAFTIE je preuzela portugalska inovacijska agencija ANI, a teme koje su trenutno u fokusu rada udruženja su pojednostavljenje procedura u Europskim strukturnim i investicijskim fondovima, problematika državnih potpora, evaluacija indikatora rezultata i učinaka programa poticanja istraživanja i razvoja, transfer znanja te javna nabava inovativnih rješenja (PPI i PCP).

HAMAG-BICRO je član radne skupine za usporedbu indikatora te je na europskoj razini, zajedno s  češkom agencijom TA CR (The Technology Agency of the Czech Republic), odgovoran za prikupljanje podataka i izradu navedenog izvješća. Tijekom sastanka uprave TAFTIE, predstavnica HAMAG-BICRO-a je predstavila napredak u izradi izvješća „Data Collection and Benchmark Report 2020“ s planom završetka u svibnju 2020.

Trenutno se izrađuje treće po redu zajedničko izvješće koje predstavlja usporednu analizu indikatora rezultata i učinaka vezanih uz programe poticanja istraživanja i razvoja za programsko razdoblje 2017.-2018. za četiri vrste instrumenata: bespovratna sredstva za samostalne istraživačko-razvojne (I&R) projekte, bespovratna sredstva za kolaborativne istraživačko-razvojne projekte, inovacijski vaučeri i centri kompetencija.

HAMAG-BICRO je od 2013. punopravna članica međunarodnog udruženja inovacijskih agencija pod nazivom TAFTIE koje broji više od 30 inovacijskih agencija. Navedeno članstvo omogućava razmjenu iskustava, ali i proces mjerenja i uspoređivanja s ostalim europskim inovacijskim agencijama članicama TAFTIE, u području inovacija.

Više informacija o TAFTIE mreži možete pronaći ovdje.

Datum objave: 02.03.2020.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content