ZAGREB, 18.04.2018. – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) potpisala je Sporazum o financiranju provedbe financijskih instrumenata s Ministarstvom poljoprivrede povodom predstavljanja novog oblika financiranja za poljoprivrednike u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Sporazum su potpisali i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) te Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR).

Na svečanom potpisivanju nazočili su premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar financija Zlatko Marić, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec, ravnateljica APPRRR-a Matilda Copić te predsjednica HBOR-a Tamara Perko.

Prilikom potpisivanja Sporazuma, gospodin Vjeran Vrbanec ispred HAMAG-BICRO-a izjavio je: „Zahvaljujemo Ministarstvu poljoprivrede na ukazanom povjerenju i veselimo se zajedničkoj suradnji. Sad slijedi kreiranje programa, upućivanje na izglasavanje u Vladu te raspisivanje natječaja. Obzirom na dosadašnja pozitivna iskustva u provedbi ESIF zajmova, imamo razloga biti optimistični s očekivanim učincima na sektor ruralnog razvoja.“

Ovaj Sporazum označava prekretnicu, radi se o novom obliku financijske podrške za poljoprivredni, prerađivački i šumarski sektor. Korisnicima će biti dostupni ne samo povoljniji krediti već i jamstva za nova ulaganja po znatno povoljnijim uvjetima od onih kakve na našem tržištu nudi bankarski sektor.

Potpisanim Sporazumom pokrenut će se:

• Mikro i Mali zajmovi za ruralni razvoj (kamate od 0,5 % do 1,0 %; Mali zajmovi za sektor mljekarstva 0,1 %) – od svibnja 2018. (HAMAG-BICRO)
• Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj (maksimalan iznos jamstva 1,3 milijuna eura) – od lipnja 2018. (HAMAG-BICRO)
• Investicijski krediti za ruralni razvoj – krajem 2018. (HBOR)

Korisnicima će na ovaj način biti omogućen brži i lakši pristup financiranju po vrlo povoljnim uvjetima te će im se omogućiti financiranje nekih troškova koji nisu prihvatljivi kao trošak prilikom dodjele bespovratnih sredstava.

Inicijativa za pokretanje financijskih instrumenata rezultat je uočenog otežanog pristupa financiranju za poljoprivredni, prerađivački i šumarski sektor. Primijećene su poteškoće s nedostatnim instrumentima osiguranja, visokim kamatnim stopama, nedostatkom vlastitog učešća u investicijama, nedovoljnog pristupa mikro kreditima te nedostatkom komercijalnih kredita za šumarski sektor.

HAMAG-BICRO kao institucija s bogatim iskustvom u provedbi financijskih instrumenata, posebice u brzoj apsorpciji sredstava predviđenih za ESIF zajmove koja su dodijeljena već u prvih pet mjeseci provedbe, implementirat će svoje znanje i iskustvo u kreiranje novih, povoljnijih rješenja za sektor ruralnog razvoja. Tako će poduzetnicima iz tog sektora postati dostupni financijski instrumenti sa smanjenom kamatnom stopom i smanjenom razinom potrebnih sredstava osiguranja (kolaterala), bez naplate naknade za obradu zahtjeva, bez naknada za rezervaciju sredstava i interkalarne kamate, bez naknade za prijevremenu otplatu kredita te bez obveznog vlastitog učešća krajnjeg primatelja, s počekom od 12 mjeseci i rokom otplate do pet odnosno 10 godina. Kao instrument osiguranja biti će dovoljna samo zadužnica poslovnog subjekta (ostali instrumenti osiguranja prema procjeni rizika).

Datum objave: 18.04.2018.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content