Izvor: HAMAG-BICRO

Varaždin, 12. rujna 2022. - Po prvi puta u Varaždinskoj županiji održana je konferencija "Žene i poduzetništvo u Varaždinskoj županiji" na kojoj su se okupile direktorice, ravnateljice, obrtnice, poduzetnice, vlasnice OPG-ova i one žene koje tek žele ući u poslovni svijet. Konferenciju je organizirao medijski portal sjever.hr uz pomoć partnera Varaždinske županije, Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) te portala Zip.com.hr .

Iako su žene sve više spremne preuzeti inicijativu i ući u poduzetničke vode, neke ključne stvari još je uvijek potrebno mijenjati kako bi se žene još jače potaknule na ovaj korak. Žene su često rastrgane između obiteljskih i poslovnih obveza, od njih se očekuje da budu dobre majke, savršeno rade svoj posao, uvijek budu lijepo sređene i dobro raspoložene što je izuzetno teško. Zbog toga je potrebno svakodnevno jačati svijest o ženama u poduzetništvu, kako bi bile bolje prihvaćene i u društvu i u obitelji. O ovoj temi se raspravljalo na panelu s temom "Žene u javnom životu: Kako sam uspjela i balansiranje između poslovnog, političkog i privatnog života".

Izvor: HAMAG-BICRO

Kada se odluče na prvi korak koji obično uključuje osnivanje tvrtke mnoge poduzetnice se suočavaju sa izazovom financiranja. O rješenjima za taj izazov panelisti su raspravljali na panelu pod nazivom "Financiranje žena poduzetnica - bespovratna sredstva, poticaji, sufinanciranje kamata - razvoj star-up okruženja". Tom je prilikom članica uprave HAMAG-BICRO-a, Marijana Oreb istaknula kako su 30. lipnja 2022. usvojeni programi kojima se iz sredstava NPOO-a odobravaju zajmovi i subvencioniraju kamate po kreditima banaka namijenjene investicijama u zeleno, digitalno gospodarstvo i jačanje konkurentnosti. To su program investicijskih zajmova te program subvencioniranih kamata. Raspoloživa sredstva za izravne zajmove iznosa do 100.000 eura iznose 300.000.000 kuna, dok raspoloživa sredstva za program subvencioniranja kamata iznosi 100.000.000 kuna. Oba programa vrijede do iskorištenja sredstava ili najkasnije do 30. lipnja 2026. godine. Do kraja prošlog tjedna zaprimljeno je 161 zahtjev za Investicijske zajmove te je od toga odobreno 24 zahtjeva u iznosu preko 11,5 milijuna kuna. Dodatno, Oreb je napomenula da osim financijskih instrumenata HAMAG-BICRO provodi javne pozive za bespovratna sredstva poput "Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća" koji je objavljen u srpnju ove godine za početkom zaprimanja projektnih prijava 12. kolovoza 2022., te rokom za podnošenje projektnih prijava do 12. rujna 2022. Svrha ovog poziva je potaknuti rast novoosnovanih poduzeća koja razvijaju inovacije (proizvode, usluge ili tehnologije) bazirane na znanju ili visokim tehnologijama, koji su novi ili znatno poboljšani u usporedbi s dostignućima na tržištu. Ukupna bespovratna sredstva osigurana za ovaj poziv iznose 141.700.000,00 kuna. Osim Oreb na panelu je sudjelovala i članica EU Parlamenta, Sunčana Glavak; državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Zdravko Tušek; zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec; izvršna direktorica HBOR-a, Suzana Laušin-Katanec; direktorica HUP-a, Sanja Ostroški te direktorica regije Sjever Hrvatske poštanske banke, Andrea Dokmanić.

Osim panela, izlaganja, razmjene iskustva i međusobnog upoznavanja, poduzetnicama je bilo omogućeno i mjesto za izložbeno-promotivno-prodajni sajam u atriju Varaždinske županije. 

Datum objave: 12.09.2022.

Žakline Troskot, vlasnica slastičarnice Amélie Slastičarnica Amélie Nakon nekog vremena počeli smo razmatrati mogućnost uzimanja financijske potpore u HAMAG-BICRO-u, što nam je dalo nadu da ćemo iznaći rješenje kojim ćemo podmiriti troškove poslovanja, s obzirom na to da na početku nismo dobivali nikakvu pomoć od strane države osim u okviru plaća za radnike. Naše uspješne priče Nives Morović, suvlasnica Villa Nai 3.3 Projekt Villa Nai 3.3 Bez HAMAG BICRO-a ne bi ostvarili ovaj projekt. Villa Nai 3.3 ne bi postojala. Podržali su nas na sve načine koji su nam bili potrebni, od samog početka. Oni su našu ideju shvatili malo drugačije. To je najbolja podrška koju možete imati Naše uspješne priče Jasna Vlašić, suvlasnica tvrtke Air Pannonia Air Pannonia Počeli smo s jednim poslovnim zrakoplovom, a sada ih imamo tri, što nas u Hrvatskoj čini specifičnom firmom s najvećom flotom. Ne bi to postigli bez pomoći HAMAG BICRO-a koji nas je podržavao kroz sve razvojne faze. Iznos kredita bio je pozamašan te smo zbog toga još zahvalniji Agenciji što je prepoznala našu tvrtku kao klijenta koji će u budućnosti bez problema moći otplatiti taj kredit. Naše uspješne priče
logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • +385 1 488 10 43
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content