Prelog, 13. svibnja 2022. - Već trinaest godina za redom Hrvatska zajednica inovatora ARCA organizira međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji - AGRO ARCA 2022. Na sajmu ovogodišnjem sajmu u Prelogu predstavilo se više od 130 izlagača iz Hrvatske i 11 zemalja svijeta. Osim brojnih inovatora na sajmu su se predstavili i brojni OPG-ovi i obrti iz međimurske županije ali i iz svih dijelova Hrvatske.

Na samom početku sve prisutne pozdravio je prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora te se osvrnuo na prošlost i sam početak ovog sajma.

Istaknuo je koliko su važni ljudski resursi i ono što se promovira, a svega toga nema bez bliske suradnje. Zahvalio se gradovima i županijama koji podupiru njihovu inicijativu te pozvao na daljnji rad.

Nakon toga svima se obratio zamjenik gradonačelnika grada Preloga Zdravko Kvakan te rekao da je grad Prelog ponosan na to što se ovako veliki sajam održava upravo ovdje. Time se povećava i sama kvaliteta života, a istaknuo je i da se parcele na ovim područjima i gospodarskim zonama prodaju jako brzo.

U ime Obrtničke komore Međimurske županije prisutne je pozdravio predsjednik iste, gospodin Boris Lukovnjak, a u ime Uprave HAMAG-BICRO-a predsjednik Vjeran Vrbanec. Tom je prilikom Vrbanec istaknuo da HAMAG-BICRO potiče razvoj inovacija kroz različite programe te da je u proteklih šest godina potaknuo 5,9 milijardi kuna investicija provodeći 819 projekata za koje je osigurano 3 milijarde kuna bespovratnih sredstava.

Sajam je službeno otvorio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, te naglasio važnost podrške ministarstva u promicanju hrvatskih poljoprivrednika, a posebno inovatora u poljoprivredi. Istaknuo je i važnost obrazovanja poljoprivrednika u primjeni tehnologija i korištenju inovacija kako bi se osigurali preduvjeti za napredak i rast konkurentnosti poljoprivrede.

Tijekom cijelog održavanja sajma posjetitelji su mogli sudjelovati na raznim radionicama, forumima te razgledavati oldtimere izložene na vanjskom dijelu sajma.

Na prostoru sajma AGRO ARCA 2022 bilo je organizirano nekoliko tematskih skupova vezanih uz poljoprivredu i prehrambenu industriju, kao i radionice za učenike osnovnih i srednjih škola.

U sklopu sajma organizirani su i turistički vlakići koji su sve sudionike vozili u razgledavanje Preloga, a u subotu je bila organizirana i Drone Akademija gdje su posjetitelji mogli naučiti upravljati najmodernijim dronovima.

Svake godine na izložbenom prostoru izlagači promoviraju javnosti svoje inovacije, eko ideje, i nove proizvode, mehanizaciju i tehnologiju u poljoprivredi.

Datum objave: 16.05.2022.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content