Financijsko-investicijski forum 2024. - Nagrađeni, foto: Ratko Mavar

Zagreb, 6. lipnja 2024. - održan je Liderov Financijsko-investicijski forum koji je u dvorani zagrebačkog hotela Westin okupio brojne relevantne dionike domaćeg financijskog, ali i realnog sektora obilježila je dodjela nagrada za najbolje male, srednje i velike proizvodne investicije u Hrvatskoj. Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) je i ove godine bila partner događanja koje je okupilo brojne poduzetnike i inovatore koji investiranjem u proizvodnju stvaraju nove proizvode i osvajaju nova tržišta.

Nagradu za najbolju veliku investiciju, veću od 19,9 milijuna eura, dobila je farmaceutska kompanija JGL, a preuzeo ju je Anton Barbir, direktor korporativnih financija.

– Jedan od rezultata konzistentne provedbe naše strategije je završetak projekta INTEGRA. Radi se o 53 milijuna eura ulaganja u istraživanje i razvoj, pilot pogon, sterilnu proizvodnju i robotizirani logističko-distribucijski centar, investiciji koja je omogućila nova radna mjesta te je iznimno značajna za našu globalnu konkurentnost, kao i daljnji rast ključnih brendova kao što su Aqua Maris, Meralys, Vizol S, Aknekutan i Dramina na globalnom tržištu – istaknuo je Barbir.

Nagrada za srednju investiciju, odnosno za investicije između 1,3 i 19,9 milijuna eura otišla je u ruke dva dobitnika; Podravke i EcoCorteca. Nagradu je u ime Podravke primio direktor proizvodnje Branimir Perković.

– Potpuno automatizirana Tvornica tjestenine prostire se na otprilike 4800 četvornih metara i prva je novoizgrađena tvornica u našem segmentu Prehrane u posljednjih 17 godina. Tjestenina je naša strateška sirovina, što potvrđuje i podatak da godišnje proizvedemo oko 90 milijuna vrećica juha. Stoga, u našoj novoj tvornici proizvodimo upravo industrijsku tjesteninu za proizvodnju Podravka juha, jedne od naših najznačajnijih kategorija, kao i uvijenu i kratku tjesteninu za tržište pod već poznatim brendom Zlato polje – rekao je Perković.

U ime tvrtke EcoCortec nagradu su preuzele direktorica tvrtke Dijana Zrinski, direktorica prodaje Cortec Corporacije za Europu Ivana Radić Boršić i voditeljica odnosa s javnošću Ana Juraga Oluić.

- EcoCortec je uložio 4,5 milijuna eura u gradnju novog proizvodnog pogona, kupnju i adaptaciju poslovne zgrade, strojeva i opreme za obradu polimera i regranulacije te postavljanje fotonaponskih elektrane. Ekološki smo duboko osviještena kompanija i cilj investicije je implementacija održive, cirkularne ekonomije. Kako nam je električna energija glavni energent za pokretanja strojeva, ugradnjom fotonaponskih elektrana smanjili smo izloženost eksternim dobavnim pravcima – rekla je direktorica tvrtke.

Najbolja mala investicija za tvrtku Bio ulja, foto: Ratko Mavar

Nagradu za malu investiciju, odnosno investiciju manju od 1,3 milijuna eura, dobila je tvrtka Bio ulja, koju je preuzeo vlasnik i direktor Joško Konjevoda, a uručio mu je predsjednik uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec. Tvrtka se bavi gospodarenjem neopasnim otpadom, a od 2020. do 2023. uložila je dva milijuna eura.

Panel: "Izvori financiranja, preuzimanja, akvizicije", foto: Ratko Mavar

Na Financijsko-investicijskom forumu sudjelovao je i Ivan Križanović, voditelj odjela za ruralni razvoj kao panelist na temu: "Izvori financiranja, preuzimanja, akvizicije". Križanović je istaknuo važnost financijskih instrumenata koje nudi HAMAG-BICRO te objasnio koji zajmovi i jamstva su trenutno aktualni. Osvrnuo se i na savjetovanje poduzetnika u sklopu projekta BOND.

Datum objave: 07.06.2024.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content