Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), kao hrvatski projektni partner u okviru projekta BRESE (engl. Border Regions in Europe for Social Entrepreneurship), održala je 17. lipnja 2021. godine, online sastanak dionika na temu društvenog poduzetništva s osvrtom na stanje u pograničnom području Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora.

Ivan Podrug, voditelj projekta BRESE, predstavio je ulogu HAMAG-BICRO-a u provedbi projekta te rezultate statističke analize prekograničnog područja suradnje Interreg IPA Cross - border Cooperation Programme  Croatia - Bosnia and Herzegovina - Montenegro 2014 – 2020.

Cilj projekta BRESE je korištenje različitih instrumenata i okvira regionalne politike kroz razmjenu dobre prakse, s ciljem uklanjanja prepreka, podizanja svijesti i poboljšanja programa poslovne potpore za društvene poduzetnike te uvođenje društvenih poduzeća u politički i društveni program.

Na sastanku je ukratko predstavljena regionalna analiza o društvenom poduzetništvu na području navedenih triju zemalja, izrađena u srpnju 2020. godine, kao i primjeri dobrih praksi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i zakonodavni okvir triju zemalja iz ovog pograničnog područja.

Ivana Sesar iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (Uprava za upravljanje operativnim programima Europske unije - Sektor za programiranje, financijsko upravljanje i provedbu financijskih instrumenata) predstavila je Strategiju razvoja socijalnog poduzetništva u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2015. do 2020. Strategija je bila podloga za objavu dva otvorena poziva za društvene poduzetnike, financirana iz Europskog socijalnog fonda u razdoblju 2014.- 2020., čija je ukupna vrijednost bila nešto više od 110 milijuna kuna te je u potpunosti iskorištena za projekte novih i postojećih društvenih poduzetnika. Društveno poduzetništvo prepoznato je i u prijedlogu regulative za Europski socijalni fond+ (financijsko razdoblje 2021. - 2027.) kao relevantno područje za daljnja ulaganja.

Na sastanku su sudjelovali i Igor Milošević iz Asocijacije za demokratski prosperitet "Zid“ te Erol Mujanović, samostalni ekspert koji su predstavili zakonodavni okvir Crne Gore te Bosne i Hercegovine.

Renata Brkić iz fonda za ulaganja s društvenim utjecajem Feelsgood najavila je početak rada fonda i objasnila investicijsku strategiju. Poseban fokus fonda bit će investicije u poduzeća u ranoj fazi razvoja kojima treba vlasnički kapital kako bi ostvarila svoje ambiciozne ciljeve rasta te kako bi uspjela povećati pozitivan društveni utjecaj kakav ostvaruju u Hrvatskoj ili drugdje u Europskoj uniji. Fond planira tijekom svojeg petogodišnjeg investicijskog perioda podržati 15 – 20 investicijskih prilika. Investicijski tim fonda je u proteklom razdoblju intenzivno radio na pripremi investicija, zbog čega je u mogućnosti odmah krenuti s prvim ulaganjima.

Sastanak je završen primjerima društveno odgovornog poduzetništva iz realnog sektora koje su prezentirali Ivan Božić iz Socijalne zadruge Humana Nova (HR) te Nadira Škaljić Mingasson iz tvrtke STITCH22 d.o.o. (BiH).

Humana Nova je društveno poduzeće koje djeluje u tri područja: okolišnom, društvenom i ekonomskom. Potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i ostalih marginaliziranih skupina i to kroz stvaranje novih vrijednosti iz otpadnog tekstila te kroz proizvodnju i prodaju inovativnih tekstilnih proizvoda. U Humani Novoj sva se dobit reinvestira, što je velik doprinos održivom razvoju lokalne zajednice.  

STITCH22 d.o.o. je specijalizirana kompanija za razvoj, proizvodnju i promociju ručno rađenih odjevnih i dekorativnih artikala od prediva, bazirana u Sarajevu u Bosni i Hercegovini. Misija tvrtke je da kroz kreativni rad ekonomski osnaže žene u Bosni i Hercegovini, posebno žene u potrebi te da im omoguće iskorištavanje tradicionalnih vještina i znanja i njihovo dodatno usavršavanje na tečajevima.

Datum objave: 18.06.2021.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • +385 1 488 10 43
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content