Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u suradnji s Centrom za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR), u okviru druge faze projekta "Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija putem HAMAG-BICRO-a" - BOND, organizirala je radionicu za poduzetničke potporne institucije, članove Mreže BOND, na temu prijenosa poslovanja. Relevantne podatke i spoznaje o problematici prijenosa poslovanja, CEPOR je prikupio temeljem opsežnog istraživanja te dugogodišnje suradnje s vlasnicima poduzeća.

Dr. sc. Mirela Alpeza, direktorica CEPOR-a i profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku održala je uvodno predavanje i pojasnila kako je složenost problema prijenosa poslovanja podcijenjena, cjelokupna problematika slabo aktualizirana te je  uočen nedostatak primjera dobre prakse, kao i nedostatak sustavne podrške za vlasnike poduzeća koji se nađu u tom trenutku poslovanja. Prigodom obraćanja dr. sc. Alpeza istaknula je: „Veseli me što ćemo svi skupa kroz projekt BOND imati priliku raditi na razvoju podrške za prijenos poslovanja. Poduzetničke potporne institucije važan su i nezaobilazan segment u ekosustavu za prijenos poslovanja. Dugo smo tražili partnera na nacionalnoj institucionalnoj razini za izgradnju sustavne podrške za poduzetnike koji prolaze kroz proces prijenosa poslovanja. Onda se pojavio projekt BOND i HAMAG-BICRO koje smo prepoznali kao idealnog partnera. Nakon završetka projekta, na BOND platformi će biti dostupna baza profila mikro i malih poduzeća namijenjenih za kupoprodaju.”

Svoje iskustvo iz perspektive poduzetnika nesebično je sa sudionicima radionice podijelio Pero Vidović, vlasnik tvrtke Ambijenti Čakovec koja uspješno posluje čak 28 godina te trenutno zapošljava 67 zaposlenika i uprihoduje 13,5 milijuna kuna godišnje. Istaknuo je kako uključenost obitelji u posao ima dobre i loše strane. “Nisam niti sanjao da će mi izlazak iz poduzeća biti najteži posao do sad, nakon 28 godina stvaranja i održavanja uspješnog poslovanja.”, iskreno je poručio g. Vidović i pohvalio inicijativu dr. sc. Alpeza i CEPOR-a o osvještavanju ove problematike koja u našem društvu predstavlja tabu temu.

Tomo Senekovič, osnivač portala Borza Posla u Sloveniji, istaknuo je kako rijetki vlasnici počnu razmišljati o prijenosu poslovanja na vrijeme, često se suoče sa situacijom da njihova djeca ne žele preuzeti poslovanje jer ne žele imati život kakav su imali njihovi roditelji. U nekim slučajevima, kad su obiteljski odnosi ozbiljno narušeni, najbolje rješenje može biti uputiti ih medijatoru. Naveo je također kako Slovenija sufinancira 60% troška prijenosa poslovanja na način da refundira troškove po ispostavljenom računu, do 3.000 eura po pojedinom koraku procesa prijenosa poslovanja.

Nikola Oršanić, serijski poduzetnik s višegodišnjim iskustvom u različitim djelatnostima, vlasnik konzultantske tvrtke Consultarium usmjerene na tržište kupoprodaje mikro i malih poduzeća u Hrvatskoj, istaknuo je kako su kasne 50-e idealno vrijeme za početak razmišljanja o prijenosu poslovanja i kako cijeli proces zna često trajati i do četiri godine. Najčešće prepreke za prodaju su slabo poznavanje tematike, vlasnici poduzeća koji ne razmišljaju o izlazu i – EMOCIJE. Vlasnici često sami sebe obmanjuju i ne žele razmišljati o izlasku, stalno odgađaju i tim nerazmišljanjem nastaje sve veći problem koji često rezultira tako da poduzeće više nema prodajne vrijednosti.

Na kraju radionice okupljenim sudionicima obratila se Magdalena Dovečer, voditeljica druge faze projekta BOND koja je istaknula velik potencijal ove teme za unaprjeđenje kvalitete savjetodavne podrške poduzetničkih potpornih institucija. “Cilj razvoja nove usluge za prijenos poslovanja je jačanje kapaciteta članica Mreže BOND za pružanje podrške poduzetnicima u tom specifičnom aspektu poslovanja, kako bi se osigurala standardizirana razina kvalitete i podrške poduzetnicima.“, izjavila je gđa Dovečer.

Problematika prijenosa poslovanja nedovoljno je prepoznata u Hrvatskoj, a upravo je za Hrvatsku ova tema osobito važna. Naime, čak 76% poduzeća nastalih 90-ih godina, u vlasništvu je generacije 55+ te su njihovi vlasnici u čak 92% slučajeva ujedno i osnivači poduzeća, bez osobnog iskustva sudjelovanja u procesu prijenosa poslovanja. Rezultati CEPOR-ova istraživanja iz 2015. godine pokazali su da je u Hrvatskoj 16.590 poduzeća čiji bi vlasnici trebali započeti planirati proces prijenosa poslovanja, s oko 179.000 zaposlenih u tim poduzećima te više od 5.300 poduzeća koja predstavljaju rizičnu skupinu. Na taj način se u pitanje dovodi više od 57.000 radnih mjesta. Danas, 2022. godine, te su brojke još veće.

Datum objave: 18.03.2022.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content