Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i udruga Mreža BOND organizirale su susret članica Mreže BOND u Poduzetničkom inkubatoru Vukovar radi podrške u savjetovanju poduzetnika prilikom osnivanja i zatvaranja poduzeća. Susretu su nazočile poduzetničke potporne institucije s područja Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije. Svrha njihova okupljanja je omogućiti poduzetnicima putem poduzetničkih potpornih institucija ujednačenu dostupnost informacija o postupku osnivanja poduzeća i njegovim različitim pravnim oblicima, kako bi se u što većoj mjeri potaknula poduzetnička aktivnost u Republici Hrvatskoj.

Aktivnosti Razvojne agencije Vukovar (VURA) predstavila je Jasmina Jukić, pomoćnica direktorice VURA-e: „Razvojna agencija Vukovar d.o.o. u posljednje tri godine provela je gotovo 50 europskih projekata u vrijednosti oko 50 milijuna kuna kroz koje se zaposlilo oko 250 osoba, sudjelovalo preko 3000 korisnika, a preko 300 gospodarskih subjekata je ostvarilo dodatni profit pružanjem svojih usluga ili prodaje roba. Također, provedeno je gotovo 30 poduzetničkih projekata ukupne vrijednosti 5.5 milijuna kuna, što je uvelike pridonijelo jačanju gospodarstva na području grada Vukovara. Korisnik brojnih projekata u kojima sudjelujemo je Grad Vukovar, a vrijednost istih je preko 200 milijuna kuna.“  O motivaciji za učlanjenje u Mrežu BOND istaknula je: „U Mrežu BOND smo se uključili s ciljem jačanja vlastitih kapaciteta te pružanja još bolje i kvalitetnije usluge savjetovanja naših poduzetnika sa svrhom unaprjeđenja njihovog poslovanja te podupiranje novih poduzetnika. Iznimno nam je drago što se danas jedno od brojnih događanja Mreže BOND održava u gradu Vukovaru i ovim putem zahvaljujemo se svim članicama Mreže BOND na podršci.“

Sudionicima je pojašnjenja razlika između obrta, trgovačkog društva ili slobodne djelatnosti te se raspravljalo o razlikama osnivanja svakog pojedinog oblika poduzeća. Članice mreže BOND su, između ostalog, dobile odgovor na pitanje zbog čega se poduzetnicima savjetuje da u trgovačkim društvima ipak isplaćuju plaću za direktora, iako za to nemaju zakonsku obvezu. Pojašnjeno je i tko se sve smatra članom kućanstva u kontekstu poslovanja obrta i pod kojim uvjetima, budući da je zakonski predviđena mogućnost da članovi kućanstva obrtnika mogu pomagati u obavljanju obrtničke djelatnosti. Ujedno je rastumačena konkretna razlika između pomaganja i samostalnog obavljanja djelatnosti. Zanimljivo je bilo čuti i pojašnjenje razlika između obrta i kućne radinosti, pri čemu je naglašena zabrana internetske prodaje za kućne djelatnosti.

Podršku poduzetničkim potpornim institucijama pružile su Ana Kostić i Zora Kostić, ovlaštena računovotkinja i vlasnica računovodstvenog ureda. Tijekom dugogodišnjeg rada, stekla je iskustvo u najzahtjevnijim računovodstvenim i knjigovodstvenim poslovima za tvrtke, obrte i neprofitne organizacije. U okviru svojeg poslovanja, pruža usluge savjetovanja poduzetnika početnika i onih koji tek razmišljaju pokrenuti posao, kao i već iskusnih poduzetnika.

Sljedeći ovakav susret članova Mreže BOND zakazan je 7. prosinca u Varaždinu te 14. prosinca u Zadru.

Datum objave: 25.11.2021.
logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content