Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) organizirala je u Zadru konferenciju „Održivi plavi rast u Republici Hrvatskoj“ u okviru projekta B-Blue, s ciljem okupljanja i umrežavanja poduzetnika i ostalih relevantnih dionika kako bi se što intenzivnije uključili u Industrijsku tranziciju Jadranske Hrvatske.

Šime Erlić, državni tajnik, MRRFEU

U uvodnom dijelu konferencije sudionicima se obratio Šime Erlić, državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije koji je istaknuo kako je plavi rast najbrže rastući sektor u pogledu proizvodnje hrane, što prepoznaje Ministarstvo i politika europskih fondova. „Plavi rast u Jadranskoj Hrvatskoj je lider među svim gospodarskim granama, stoga treba iskoristiti njegov potencijal i napraviti tranziciju, kako bi se učinio lagani otklon prema industrijskoj proizvodnji.“, izjavio je Erlić i najavio kako će se u sljedećem programskom razdoblju usmjeravati preko 500 milijuna eura prema malim, srednjim i velikim poduzetnicima koji će ulagati u inovacije, istraživanje i razvoj, nove tehnologije te u pametne vještine koje su potrebne za stjecanje znanja potrebnog za konkurentno poslovanje industrije.

Ante Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a

Ante Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a naglasio je kako je HAMAG-BICRO prepoznao potencijal plave ekonomije u Hrvatskoj, poglavito u pogledu podmorja. „Ideja je bila povezati se s međunarodnim akterima na području Sredozemlja i formirati zajedničku platformu koja bi hrvatskim istraživačima omogućila povećanje njihove konkurentnosti i stvoriti prilike za nove oblike poslovanja. HAMAG-BICRO je kao projektni partner osmislio Match making alat kroz koji želimo povezati organizacije koje se bave istraživanjem i razvojem, male i srednje poduzetnike te potencijalne investitore kako bi zajednički stvarali novu dodanu vrijednost u sektoru plave biotehnologije.“, izjavio je Bobetko i nadodao kako su ovakve konferencije potrebne radi mapiranja stanja i kreiranja programa iz kojih će se kasnije financirati poduzetničke aktivnosti.

Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije naglasio je kako je plavi rast od iznimnog značaja za Republiku Hrvatsku kao mediteransku zemlju. „Svjesni smo kako je upravo more, uz ugodnu mediteransku klimu, glavni mamac za sve naše goste. Naš je interes očuvati taj vrijedan resurs. Plava ekonomija predstavlja upravo idealno rješenje za sve naše priobalne županije. Njezin holistički i održiv pristup gospodarskom razvoju važan je jer uvažava postojeće ekosustave i njihovu održivost, ali se oslanja na inovacije kao temelj za ostvarivanje rezultata.“

Jagoda Surać, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otokaGrada Zadra pozdravila je sudionike konferencije u ime gradonačelnika Grada Zadra i istaknula kako Grad Zadar trenutno provodi preko 60 milijuna kuna vrijedne investicije u izgradnji poduzetničke infrastrukture kroz projekte gospodarske zone Crno. „Potencijal morskog i pomorskog sektora koji čine plavo gospodarstvo posebno su izraženi u zadarskom gospodarstvu, pomorstvu, prometu i turizmu. Vodeći se politikama održivog gospodarskog oporavka u Europskoj uniji, pred nama su nove mogućnosti gospodarskog razvitka kroz inovacije, znanstvene i poslovne suradnje.“, izjavila je Surać, zahvalivši što je HAMAG-BICRO odabrao upravo Zadar za mjesto održavanja konferencije.

Mate Kovač, ravnatelj Sektora, HAMAG-BICRO

Aktivnosti HAMAG-BICRO-a u okviru B-Blue projekta i razvijen Match making alat predstavili su Mate Kovač, ravnatelj Sektora za podršku i razvoj poduzetništva, koordinaciju i međunarodnu suradnju HAMAG-BICRO-a i Maja Ljubić Čmelar, voditeljica projekta B-Blue iz HAMAG-BICRO-a.

Miguel Alves, EIF

Provedene i planirane aktivnosti u okviru Industrijske tranzicije sektora Plavog rasta predstavio je Neven Drozdek, voditelj Odjela za koordinaciju investicija iz EU instrumenata, dok je Miguel Alves iz Europskog investicijskog fonda (EIF) predstavio nove mogućnosti financiranja u nadolazećoj perspektivi: „Europski zeleni sporazum mijenja mnogo toga. Obzirom na nove klimatske okolnosti, Europa ima jedinstvenu priliku stvoriti novi poduzetnički ekosustav povezan s morem. To je prilika koju Hrvatska ne smije propustiti. Europska komisija i EIF su upravo objavili inicijativu novog plavog gospodarstva u iznosu 500 milijuna eura u okviru InvestEU. Cilj je mobilizirati 1.5 bilijuna eura za investicije u inovativne i održive tvrtke plavog poduzetništva diljem Europe.“, izjavio je Alves.

dr. sc. Mario Špadina, SeaCras

Primjere dobre prakse iz Francuske predstavila je Charlène Auregan iz Pôle Mer Méditerranée, dok je dr. sc. Mario Špadina iz startupa SeaCras predstavio projekt koji se bazira na satelitskom praćenju kvalitete mora i kopnenih voda, a koji je na BlueInvest danu 2022. proglašen jednim od 4 najbolja EU projekta. Njihovu tehnologiju su u svoje poslovanje već integrirali Nacionalni parkovi Mljet, Brijuni i Telašćica. Programe BIOCentra predstavila je dr. sc. Marija Lovrić, dok je Marija Dušević iz Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA predstavila projekt Adri.SmArtFish u okviru kojeg je postavljen umjetni riblji greben u more i nabavljena inovativna oprema za Zadarsku ribarnicu. Svi sudionici imali su jedinstvenu mogućnost priključivanja na Match making alat kroz koji ih je proveo Antun Nadramija, financijski voditelj projekta B-Blue iz HAMAG-BICRO-a. Konferenciju je moderirao doc. dr. sc. Tomislav Klarin.

Datum objave: 02.05.2022.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content