Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) održala je svečanu konferenciju u Panonskom drvnom centru kompetencija u Virovitici povodom predstavljanja projekta „B Light“ sheme za dodjelu bespovratnih potpora za poduzetnike pograničnog područja Mađarska-Hrvatska.


Konferenciju je otvorio Boris Guina, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a, a prisutnima su se obratile predstavnica Upravljačkog tijela iz Ureda Premijera Mađarske, Nikoletta Horvath te predstavnice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Margareta Aničić i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Paulina Tomašković.

„Agencija posjeduje višegodišnje iskustvo u provedbi programa i projekata međunarodne suradnje u sektoru inovativnog poduzetništva. Shema dodjele bespovratnih sredstava pod nazivom „B Light“ novi je projekt u sklopu kojeg HAMAG-BICRO djeluje kao glavni korisnik. Cilj ove sheme je poboljšati suradnju malih gospodarstvenika u pograničnom području Mađarska – Hrvatska, a ukupno tvrtkama na raspolaganje stavlja više od 55 milijuna kuna za razvoj zajedničke tehnologije, usluga ili proizvoda“.- izjavio je zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a, Boris Guina.

U nastavku događanja, Renato Vrebac, voditelj projekta iz HAMAG-BICRO-a predstavio je „B Light“ grant shemu pri čemu je istaknuo: „Ovo je prvi puta da su poduzetnici iz pograničnog područja Mađarska-Hrvatska izravni korisnici projekta. Također se ističe visoki stupanj sufinanciranja od 75%, prihvatljivost gotovo svih gospodarskih sektora za natječaj te se očekuje velika prolaznost prijavljenih projekata kojih će, ovisno o traženim iznosima, biti 80.“

U popodnevnom dijelu konferencije održane su radionice na kojima su poduzetnici  informirani o pronalasku partnera, koracima prijava na natječaj te su hrvatski i mađarski poduzetnici imali priliku pronaći partnera na '1 na 1' (B2B:Business-to-business) sastancima.

„B Light“ grant shema je projekt kojim se financira suradnja malih i srednjih poduzeća na pograničnom području Mađarska-Hrvatska u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Ukupna vrijednost bespovratnih potpora za poduzetnike iznosi preko 55 milijuna kuna, dok pojedini partner ima mogućnost sufinanciranja inovativnog projekta u iznosu od gotovo milijun kuna. Projekt provodi HAMAG-BICRO kao glavni korisnik te sedam regionalnih (županijskih) razvojnih agencija s programskog područja Mađarska-Hrvatska.

U sklopu navedenog projekta HAMAG-BICRO je 9. lipnja, 2017. godine, otvorio prvi krug natječaja  za dostavu projektnih prijedloga „Light Concept“ koji traje do 15. rujna 2017. godine. Sredstva od gotovo 20 milijuna kuna osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Više informacija o natječaju dostupno je na službenim stranicama Agencije www.hamagbicro.hr, dok se detaljne informacije o projektu „B Light“ grant shema mogu pronaći na web platformi projekta.

Datum objave: 26.06.2017.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content