Systemcom d.o.o. se od svog osnivanja 1993. godine bavi mikroelektroničkim i elektroničkim projektiranjem, te razvojem softvera i informacijskih sustava. Ostvario je dugogodišnju suradnju s renomiranim svjetskim kompanijama, primjerice Compaq/HP, Intel i Bosch.


Pomoć Systemcomu u pripremi projekta “Razvoj ulaznog međusklopa za nanotehnološki izvedene biosenzore” dao je Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba, a financijsku podršku omogućio je BICRO.
Unutar programa razvoja na znanju utemeljenih poduzeća – RAZUM odobren je razvojni projekt poduzeću Systemcom d.o.o. u iznosu od 7,66 milijuna kuna što čini gotovo 70% ukupnih troškova projekta.

Projekt je zasnovan na potrebama za mikroelektroničkim rješenjima (čipovima) u području biomedicine. Suvremeni biosenzori i pripadajući mikroelektronički međusklopovi su ključni i vrlo zahtjevni dijelovi elektroničkih uređaja, posebice uređaja za dijagnostiku, terapiju i prognostiku u medicini. Namjena im je da određenu biokemijsku reakciju kvalitativno i kvantitativno obrade i pretvore u odgovarajući oblik informacije (iz analognog oblika u digitalni) radi daljnje obrade u elektroničkim sustavima. Njihovom primjenom u medicini se omogućava otkrivanje različitih bolesti primjerice raznih vrsta karcinoma. Primjeri primjene su takoder mjerenje glukoze i razine kisika u krvi na neinvanzivan način.

Mikroelektronički međusklop kakav je razvijen na projektu može se osim u biomedicini primijeniti i u drugim granama industrije (automobilska, zrakoplovna, energetika, elektronika široke potrošnje poput pametnih telefona i tablet računala). Porastom svijesti ljudi o važnosti zdravlja raste i potražnja za prijenosnim uređajima namijenjenim za osobnu uporabu u medicini. Takve uređaje obilježava mala potrošnja i poboljšane performanse temeljene na integriranim rješenjima, a njihova uporaba pridonosi povećanju razine zdravstvene zaštite uz istodobno značajno smanjenje troškova.

Sudjelovanjem na brojim konferencijama i radionicama u organizaciji BICRO-a i Europske poduzetničke mreže tvrtka je dobila sve potrebne informacije za pristup financiranju koji su uspješno realizirani prijavom na BICRO program RAZUM i ostvarenjem financijske potpore.

BICRO je financirao istraživačko – razvojnu fazu našeg projekta s ukupno 7,66 milijuna kuna. Bez njih projekt ne bismo uspjeli realizirati, jer je razvoj novog čipa dugotrajan i skup. Systemcom je jedina tvrtka u Hrvatskoj, a i na širem području regije, koja je to napravila svojim snagama. Jako nam je drago što se takav projekt uspio realizirati u našoj zemlji – rekla je mr.sc. Srebrenka Ursić (bivša direktorica, sada prokuristica Systemcoma). Dostignuća za izniman doprinos u području elektronike i informatike nagradila je i Hrvatska sekcija IEEE 2008. godine.

Više o projektu: www.systemcom.hr

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • +385 1 488 10 43
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO