Saša Šarunić i Viktor Marohnić osnivači su tvrtke Pet minuta koja je 2007. godine prijavila projekt ShoutEm u BICRO-ov program RAZUM te ostvarila sufinanciranje istog u vrijednosti od 1.7 milijuna kuna.


Njihov put do uspjeha započeo je pokretanjem prvog samostalnog projekta „Ptičica”, stranice za razmjenu fotografija na Internetu te izradom i razvojem društvene mreže Trosjed koja je već u prvih pola godine zabilježila značajan rast i do sada okupila preko 100 000 registriranih korisnika. Nakon ovih projekata, 2007. godine uslijedilo je osnivanje tvrtke Pet minuta s ciljem izrade softvera po narudžbi. Tvrtka je rasla i dobro poslovala, ali je želja za razvijanjem vlastitog softverskog rješenja koje će moći ponuditi korisnicima uvijek bila prisutna.

Na tragu istog, nastao je ShoutEm – projekt tvrtke Pet minuta koji je sufinancirao BICRO. Servis ShoutEm je omogućavao korisniku vrlo brzo i jeftino pokretanje vlastite društvene mreže bez velike početne investicije. BICRO je ugovorio projekt 16. siječnja 2009. godine u iznosu od 1.770.402 kn i u trajanju od 18 mjeseci. Financijska potpora čini 70% ukupnih troškova projekta, a preostali dio sredstava osigurao se iz privatnih izvora. Potpora BICRO-a u razvoju proizvoda ShoutEm omogućila je razvoj administracijskog web sučelja i mobilnih aplikacija. Uz pomoć tima Europske poduzetničke mreže korisniku je pružena savjetodavna pomoć za pristup financiranju i mogućnostima internacionalizacije proizvoda. Kasnije je tvrtka potpisala investicijski ugovor sa slovenskim fondom rizičnog kapitala (RSG-Capital) u ukupnoj vrijednosti od 1.000.000 Eura te je projekt izdvojen u novu tvrtku ShoutEm Inc. (Dovikivati d.o.o.). Početna ideja se nadograđivala i prilagođavala zahtjevima korisnika, a danas je ShoutEm prerastao u self-service platformu za brzu i jednostavnu izradu aplikacija za pametne telefone i tablete.

Tvrtka Pet minuta započela je s dva zaposlenika dok danas sa svojom sestrinskom tvrtkom ShoutEm zapošljava 65 djelatnika. Osim sjedišta u Zagrebu, imaju urede u Osijeku i New Yorku. U Hrvatskoj su zadržali razvoj, dok je u SAD-u, odnosno New Yorku prodaja i razvoj poslovanja. Tvrtka Pet minuta okrenuta je prema svjetskom tržištu što dokazuje podatak da je u 2012. godini više od 90% prihoda ostvareno izvozom. RealNetworks, Verve Mobile i Vodafone su samo neke od poznatih tvrtki s kojima je Pet minuta ostvarila dugoročnu suradnju.
Konkurencija je u ovom području jaka. Borimo se s tvrtkama kao što su Mobile Roadie, Biziness Apps, Red Foundry i mnogim drugima. Zbog velikog broja konkurentski tvrtki, u potrazi smo za novom rundom investicije kako bismo dodatno ubrzali razvoj proizvoda i nametnuli svoj proizvod kao vodeći alat za razvoj mobilnih aplikacija. Iako je bilo interesa za akviziciju ShoutEma, u ovom trenutku ne razmišljamo o prodaji jer u ShoutEmu vidimo dugoročni potencijal. izjavio je Saša Šarunić.

Još 2009. godine je poznati IT portal PCWorld istaknuo ShoutEm kao jedan od pet startupova koji bi mogli iznenaditi, a dobitnici su i brojnih nagrada: Brončano Teslino jaje za inovativnost, nagrada za najbolji startup/inovativno rješenje (WinDays 9)…
Obje tvrtke, Pet minuta i ShoutEm, imaju misiju vratiti uloženo lokalnoj zajednici kroz razmjenu iskustava, osposobljavanje ljudi za Seedcampove, pripremanje planova za investitore i VC fondove, organiziranje događanja (Seedcamp, Momo, ZGTechMeetup, CEO / Osnivač, Android Girls).

Više o projektu: www.pet-minuta.hr , www.shoutem.com

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • +385 1 488 10 43
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO