U srcu Zagreba, na nekad povijesnoj, a danas urbanoj lokaciji na Krvavom mostu sjedište je startup tvrtke Oradian čiji su osnivači kreirali proizvod kojeg smo zbog njegovih dosadašnjih postignuća, kao i izrazitog potencijala, odlučili podržati izdavanjem jamstva za kredit.


Četiri poduzetnika s inozemnim adresama izabrali su upravo Hrvatsku kao zemlju iz koje će razvijati svoju tvrtku koja 100 %-tni prihod ostvaruje izvan njezinih granica.

Antonio Šeparović, direktor Oradiana s entuzijazmom započinje priču o počecima proizvoda kojeg je s trojicom kolega uspješno kreirao i plasirao na tržište nerazvijenih zemalja i zemalja u razvoju. On je izvršni direktor Oradiana i njegovo područje obuhvaća plasman i promidžbu proizvoda dok je Amerikanac Andrew Mainhart tehnički direktor tvrtke i trenutno živi u Mozambiku. Mladi Nijemac Julian Oehrlein operativni je direktor, a Afrikanac Onyeka Adibeli direktor je programa za Afriku.

Prvi dojam o načinu i strategiji poslovanja ove mlade tvrtke čovjek dobije samim ulaskom u prostorije sjedišta Oradiana. Stol za stolni tenis, smješten u centralnoj prostoriji tvrtke, ovim kreativcima služi za svakodnevni razvoj poslovnih ideja i unapređenje postojećih rješenja. Njihov pristup poslovanju temelji se na nekonvencionalnim i inovativnim metodama pronalaska optimalnih rješenja, a svoj proizvod ističu kao jedinstven na globalnom tržištu.

Tvrtka koja do kraja ove godine namjerava zaposliti preko 40 stručnjaka iz područja IT-a nastoji održati jedinstvenost na tržištu i pružiti mu konkurentan proizvod koji će svojom funkcionalnošću i dostupnošću zadovoljiti potrebe svojih korisnika, a prihvatljivošću biti dostupan svojim klijentima.

Naime, softver tvrtke Oradian predstavlja sustav za podršku financijskim institucijama u mikro kreditiranju. Drugim riječima, on omogućava financiranje siromašne populacije iz nerazvijenih zemalja kojima je pristup zaduživanju u financijskim institucijama onemogućen.
Cijeli softver je i financijski isplativ i time dostupan njihovim klijentima budući da je zasnovan na cloud tehnologiji koja ne zahtijeva tradicionalnu infrastrukturu te na taj način drastično umanjuje troškove izrade i implementiranja aplikacije što cijenu ovog proizvoda čini prihvatljivom. Samim načinom naplate svojih usluga, po principu plaćanja putem broja korisnika ovu aplikaciju čini atraktivnom njezinim korisnicima.

Svoj uspjeh zahvaljuju i dobrom tajmingu, uzimajući u obzir da i Svjetska banka želi smanjiti siromaštvo i to za 9 % do 2020. godine što je u korelaciji s namjenom njihove aplikacije. Rapidni  razvoj cloud tehnologije i internetske infrastrukture bile su neizostavne kockice koje su presudile uspjehu njihovog projekta. Lokacija koju su odabrali kao sjedište svoje tvrtke također nije bio slučajan izbor. Analizirajući potrebe neophodne za razvoj svoje aplikacije i njen plasman na globalnom tržištu, donijeli su zaključak da je Hrvatska svojim geografskim položajem, vremenskom zonom,  kvalitetnim tržištem rada te sastavnim dijelom europskog tržišta, idealno mjesto za poslovanje.

Njihov je odnos prema Hrvatskoj izrazito pozitivan. Država im je putem HAMAG INVEST-a omogućila pristup značajnom iznosu koji je bio neophodan u realizaciji određenih poslovnih zamisli.

„HAMAG INVEST radi odličan posao i mi smo zadovoljni našom kompletnom suradnjom, od pristupa djelatnika, njihovom predanošću i načinom obrade našeg zahtjeva do, u konačnici, rezultata analize našeg poslovanja i konačne odluke o izdavanju jamstva“, zadovoljno je konstatirao Šeparović.

„Povezivanje s jednom državnom institucijom putem društvenih mreža“, nastavlja, „poduzetnicima ulijeva povjerenje u suvremeni i brzi način rada te nastojanja Agencije da bude dostupna korisnicima svojih usluga u smislu osiguranja relevantnih i pravodobnih informacija koje su od presudne važnosti prilikom apliciranja na neku od mjera financijske podrške. U našem slučaju 80 %-tno jamstvo bilo je od velikog značaja za realizaciju i usavršavanje našeg proizvoda i poslovnog procesa. Omogućilo nam je nova ulaganja koja će zasigurno imati značajan efekt na plasman proizvoda.“

„Unutar sustava podrške poduzetnicima te skorašnjeg realiziranja equity i venture capital fondova koji su startup tvrtkama neophodna pri pronalasku načina za zatvaranjem financijske konstrukcije svog projekta, Hrvatska zasigurno predstavlja povoljno poduzetničko okružje za kvalitetne i perspektivne startup-ove “  zaključio je Šeparović priču o svom proizvodu koji, kako on kaže, mijenja svijet.

 

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • +385 1 488 10 43
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content